Лапачо – чаят на инките

 • Пау Дарко кора – Мравчено дърво, Pau d'Arco

  Пау Дарко кора – Мравчено дърво, Pau d'Arco

  Цена: 2,93 лв.

 • Лапачо – Пау Дарко Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Лапачо – Пау Дарко Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 8,90 лв.

  Промо цена 8,02 лв.

  -10%

 • Лапачо – чаят на инкитеРодината на тази невероятна напитка е Южна Америка, тъй като именно там расте едноименното дърво Лапачо, от чиято кора се приготвя чаят. Дървото Лапачо живее около 700 години.

  Инките го наричали лапачо „ дървото на живота“ и с настойка от неговите кори лекували много болести. Това растение съдържа в себе си голямо количество витамини и се използва за лекуване на много болести, дори и много тежки. Достойнството на чаят и оригиналния вкус, могат да се оценят само от истински ценител на екзотичните вкусове. Вкусът на напитката едва ли може да се определи, като приятен. Хората опитали лапачо, обаче, изказват противоречиви мнения.

  Някои сравняват вкуса му с анасонови капки или лечебните отвари от дъбова кора. При други възниква сравнение с горчиво-тръпчивия вкус на абсента. Но много хора, много мнения. В действителност отварата оставя леко тръпчив вкус и чувство на допълнителен слой на горната част на небцето, заради високото съдържание на дъбилни вещества в кората.

  Цветът на напитката обикновено е светъл или кафяв. Ароматът е на трева или дърво, с примес на кисело. Външно кората е на тъмнокафяви ивици с дължина 1-2 см, донякъде прилича на изсушена кора от липа.

 • Лукс чай Лапачо, Bioherba, 50 гр.

  Лукс чай Лапачо, Bioherba, 50 гр.

  Цена:

  Редовна цена: 3,50 лв.

  Промо цена 3,16 лв.

  -10%

 • Пау Дарко, Bioherba, 370 мг, 100 капс.

  Пау Дарко, Bioherba, 370 мг, 100 капс.

  Цена:

  Редовна цена: 11,99 лв.

  Промо цена 10,79 лв.

  -10%

 • Полезните свойства на напитката Лапачо


  Лапачо се среща под много имена: за туземците е “Taheebo” и “Ipe Roxo”, португалското му име е “Pau D’Arco”, но дъвото е известно и като "мравчено дърво", защото по него са забелязвани само мравки и нито едно друго насекомо. Но независимо от многото  имена на Лапачо, едно е сигурно за него, лечебние му свойства.

  След дълги изследвания и опити е установено, че Лапачо помага да се справим с много заболявания. Още коренните жители на южноамериканските страни преди хиляди години са открили неговото външно и вътрешно приложение. Използвали са го за различни инфекциозни заболявания, за лечение на простуди, грип, заболявания на стомаха и дихателните пътища, артритни болки и др. Съвременните учени активно изследват свойствата на лапачо, защото се опитват научно да обяснят, докажат и обяснят от научна гледна точка свойствата на това потресаващо "лекарство на 100 вида болести".

  Уникалността на дървото лапачо се заключава в това, че то съдържа рядко срещащи се в едно растение биологично активни съставки, като нафтахинон (N-факто) и анрахинон (А-фактор). Тяхното съвместно действие и взаимодействие с другите компоненти на растението осигуряват на лапачо многочислените медицински войства.

  Естествено чаят приготвен от Лапачо не е всесилно средство срещу всякакви болести, но той спомага при лечение, стимулира и ускорява оздравителните процеси.


  Мравченото дърво оказва следните полезни действия: 


  -обезболяващо ;
  -антибактериално и антипаразитно (употребата на лапачо спомага за унищожаването на бактериите, различни видове гъбички и паразити, забавя разпространението на вирусите на херпеса);
  -антиокислително (компонентите на лапачо се явяват мощен антиоксидант, подтискат ативността на свободните радикали и токсините);
  -слабително действие (редовния прием на напитката от лапачо стимулира нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт);
  -противовъзпалително (по време на употреба на напитката се чувства понижаване на болката и възпалителните процеси на органите )

  лапачо, чай на инкитеПриготвяне на напитката


  Напитката Лапачо
  За любители на екзотиката


  1 ч.лъжица лапачо, няколко парчета жинджифил, пръчица канела, шафран и кориандър. Когато водата заври, залейте лапачото, оставете го да поври 3-5 минути. Залейте и подравките и ги оставете да поседят 15-20 минути.

  Вкусът на Лапачо е много по-приемлив, ако се приема с подправки.

  Приговянето на чай Лапачо е сравнително лесно:
  Оставяте литър вода да заври, след това добавяте в нея 4 чаени лъжички изсушена кора лапачо и оставяте да поври още 5 минути, след това оставяте чая да престои още 15 минути.

  Форми на прием на Лапачо, Пао Дарко

  Лапачо, Пао дарко може да се приема под формата на хранителна добавка, като чай или тинктура.

  Противопоказания и нежелани реакции

  Кората на лапачо (мравчено дърво) има редица противопоказания. Не може да се приема по време на бременност и кърмене. Кората е противопоказана при деца. При взаимодействие с антикоагуланти и антиагреганти, други лекарства за разреждане на кръвта, лапачото може да предизвика масивно кървене. Дървото лапачо е противопоказано при пациенти с хемофилия и други нарушения на кръвосъсирването. Получаването на лекарства с кората на растението трябва да бъде спряно един месец преди планираните коремни операции. Сред страничните ефекти на растението са гадене, анемия и световъртеж. Преди да използвате растението, трябва да се свържете с Вашия лекар и да спазвате стриктно препоръчителната доза, тъй като в големи количества растението Лапачо е токсично.