Колоидно сребро, сребърна вода
ДЕЗИНФЕКЦИОННО СРЕДСТВО с мощно антивирусно, антибактериално и антимикотично действие

Сребърната вода е мощно, безвредно дезинфекционно средство, с по-силно бактерицидно действие в еднаква концентрация от карболовата киселина, натриевия хипохлорид, хлора, сублиматите на хлора, фенола и др. силни окислители. Дийствието на сребърната вода се дължи на активните сребърни йони. Те унищожават над 650 вида болестотворни бактерии, вируси и микроорганизми. Като правило действа по-силно върху патогенните микроорганизми, а върху сапрофитите има по-слабо въздействие. Микроорганизмите не развиват резистентност към Сребърната вода което го прави незаменим при борба с антибиотикоустойчивите организми, както и при хора с непоносимост към антибиотиците и сулфонамидните препарати. Ускорява тъканното дишане с над 100%, активира имунната система, подсилва действието на лекарствата до 10 пъти, а на билките до 7 пъти. Най -чувствителни към Сребърната вода са неспоровите грамположителни и грамотрицателни бактерии, както и Candidautilis, C. albikans, C. tropicalis, E.coli, Proteus vulgaris, Brucela abortus, Aspergillius niger, Pseudomonas pyocyaneum, Mycobakterium sp., Streptococus fecalis, стафилококи, стрептококи, менингококи и др. без спорообразуващи.

Сребърната вода е незаменим помощник на лекаря и има доказано благотворно действие при следните случаи:

Хирургия

за почистване и промивки на порезни, охлузни и рани от изгаряния с цел избягване на гнойни процеси. При гнойни рани и постхирургични усложнения, трудно зарастващи рани – промивки и компреси с Сребърната вода.

УНГ

обилни накапвания в носа при синузит, хроничен вазомоторен ринит, ангина, ларингит, фарингит съчетано с гаргари. При възпаление на ушния канал – по 3-4 капки в ушите.

Вътрешни болести

при язва на стомаха, дванадесетопръстника, хронични гастрити, секреторни неврози с увеличено отделяне на жлъчен сок, ентерит, колит, холицистити, панкреатити, бъбречни болести, артрит, остеопороза, остеомиелит, диабет, подагра, алергии – пие се преди ядене по 3 пъти на ден 1 супена лъжица Сребърната вода в 20-30 гр. вода (за деца – 1 чаена лъжица СРЕБЪРНАТА ВОДА в 20-30 гр. вода) в продължение на 20 дни. След интервал от 10 дни процедурата може да се повтори.

Инфекциозни заболявания 

дезинтерия, коремен тиф, скарлатина, дифтерит, салмонела, менингит, грипни епидемии, конюнктивит – пиене (както е описано по-горе), капки в носа и очите, гаргари.

При хепатит А, В, С

както и при СПИН – пие се по три пъти на ден 2 супени лъжици Сребърната вода в 50 гр. вода преди ядене в продължение на 3 седмици, 1седмица се почива, след което процедурата се повтаря. При тези заболявания се препоръчва йонофореза на черния дроб с СРЕБЪРНАТА ВОДА ( Сребърната вода на положителния електрод).

Кожни заболявания 

фурункулоза, гъбични поражения, брадавици, акне, поражения от пигментна бактерия и др. кожни възпаления - обтриване на кожата с тампон със Сребърната вода и компреси.

АГ 

възпалителни процеси на слизестата обвивка, гноене, вирусни, бактериални, гъбични зарази в т.ч. хламидии – промивки, тампони, пиене.

Стоматология 

афти, стоматити, гингивити, пародонтоза и др. инфекции в устната кухина - жабурене.

Сребърната вода спрей

за дезинфекция на рани, устната кухина, за инхалация на дихателните пътища при пневмонии, бронхити, туберкулоза, астма.

Други приложения

за обеззаразяване на: хладилни камери, складови помещения, помещения с вътрешно-болнични инфекции, съдове за общо ползване, прибори и инструменти, животински ферми, пчелни кошери.

Добавка към питейната вода за хора или животни – 100 гр. сребърна вода в 5 литра питейна вода.

Обеззаразяване на вода от несигурен източник – 100 гр. сребърна вода 5 литра вода - след 1 час водата е годна за консумация.

Действие на сребърните йони


Основен принос в изследването на антимикробните свойства на сребърната вода и използването ѝ за дезинфекция на питейна вода и хранителни продукти е академик Л.А. Кул. С неговите експерименти, а по-късно и от произведения на други изследователи, е доказано, че именно металните йони и техните дисоциирани съединения (вещества, които могат да се разпаднат в йони във вода) причиняват смъртта на микроорганизмите. Във всички случаи с бактерициден ефект степента на активност на среброто е по-голяма, колкото е по-висока концентрацията на сребърни йони.

Днес науката е доказала, че среброто в йонната си форма има бактерицидно, антивирусно, изразено противогъбично и антисептично действие и служи като високоефективен дезинфектант срещу патогенни микроорганизми, които предизвикват остри инфекции.

Ефектът от унищожаването на бактериите от препаратите на среброто е изключително голям. Той е 1750 пъти по-силен от действието на същата концентрация на карболовата киселина и 3,5 пъти по-силен от действието на живачен хлорид. Ефектът на сребърната вода при същите концентрации е по-висок от действието на хлор, белина, натриев хипохлорит и други силни окислители.

 


Противопоказания за употребата на колоидно сребро

Индивидуална непоносимост към компонентите му. Не се препоръчва при бременност и кърмене. Алергия към микроелементите.

Сребърната вода няма противопоказания и може да се използва спокойно. Въпреки, че тя няма токсична доза, трябва да се спазват показанията за употреба. Сребърната вода се съхранява добре затворена, на тъмно.

Интересни исторически факти за среброто

Друг метал е кръстен на среброто, който е открито по-късно, но днес се смята за не по-малко ценен - ако се преведе буквално от испански, името му звучи като „малко сребро“ , а ние познаваме този метал като платина.

Среброто винаги е било ценено заради красота и блясъка си. Първите украшния са започнали да се появяват в Египет още преди 6000 години.

Среброто се използва по целия свят, на много езици на света има различни имена за този метал, но в смисъл те почти винаги означават думата „бяло“ или „светлина“.

Антибактериалните свойства на среброто са известни в целия свят. В нашата страна има метод за пречистване на водата - сребърна лъжица в чаша вода. Но ще бъдете изненадани, че в международната космическа станция използваната вода е само тази, която е била пречистена със сребро и няма друга.

В Индия хората силно вярват в лечебните свойства на среброто. И дори използват среброто в храната си. Например, при декорирането на някои бонбони често се използва тънък сребърен фолио - варак. Той е не само ядлив, но и полезен поради антибактериалните си свойства.