АюрведаКакво е Аюрведа?

 Аюрведа е най-древната лечебна система в света. Съществува повече от 5000 години. Тя представлява част от културната и духовна традиция на Индия. Думата Аюрведа е на санскрит и произлиза от "аю", което означава живот и "веда" - знание, т.е. наука за живота.

Аюрведа е система за лечение, профилактика и дълголетие. Основните средства с които си служи са билки, подправки, храни, масла, есенции, скъпоценни камъни, цветове. Методите, които използва са диета, промени в начина на живот, детоксикация на организма с втриване на различни билкови масла в тялото, парни сауни с билкови отвари, лечебни вани, йога, дихателни упражнения, мантри, медитация.

Според Аюрведа цялата вселена е проявление на петте основни стихии: пространство, въздух, огън, вода и земя. Всичко в природата е изградено от тях в определени съотношения. Комбинирайки се, те създават трите основни типа енергии или доши, които съществуват във всекиго и във всичко. Въздух и земя - кафа, огън и вода - питта, въздух и просранство - вата.

Както всеки има своя физиономия, така според Аюрведа, всеки човек има специфична комбинация от тези енергии. Тя определя неговия физически, мисловен и емоционален тип, неговата психофизиологична конституция или пракрити. Тя се определя в момента на зачатието и не се променя през целия живот. Този индивидуален баланс от енергии определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издържливост, предпочитанията към различни храни, начините за подържане на добро здраве, подходящия хранителен режим, характера на човека, особеностите на психиката му, предразполижението към болести, изборът на лечение, прогнозата на заболяванията, продължителността на живота.

МедитацияДошите, които преобладават в нас благодарение на нашето генетично наследство, диктуват някои изисквания, свързани с храненето, с начина на живот и обкръжаващата ни среда. Ако ние разберем тези изисквания и се опитаме да ги спазваме, може да постигнем добро здраве, което да ни позволи да живеем пълноценно.

Как да определим своя дошов тип?

 

Предложената схема дава представа за основните характеристики на вата, питта и кафа. Напишете в един ред имената на трите доши: вата, питта и кафа. Под всяка една от тях в колонки отбелязвайте по една точка за всеки един от 19-те признаци, които най-добре пдхождат на Вас. Според броя на точките, които съберете за всяка доша, можете да определите своята психофизическа конституция. Дошата за която имате най-много точки определя Вашия тип. Ако получите почти равин брой за две от дошите, Вие сте двудошов тип. Рядко се случват тридошови типове, при които всички доши имат почти равен брой точки.

Моята доша

моята доша, таблица

 

Храни подходящи според вашия дошов тип

подправки и храни в Аюрведа

 

Според Аюрведа в природата съществуват шест основни вкуса: сладко, кисело, солено, лютиво, горчиво и стипчиво. Тези вкусове произлизат от петте основни елемента, от които е изградено всичко във вселената:

- Водата и земята - сладкия вкус.

- Земята и огънят - киселия вкус.

- Водата и огънят - соления вкус.

- Огънят и въздухът - лютивия вкус.

- Въздухът и пространството - горчивия.

- Въздухът и земята - стипчивия.

Усещането на вкусовете не само влияе върху храносмилането, но има директно въздействие върху дошите.

  • Йога чай 50g Veda Tea

    Йога чай 50g Veda Tea

    Цена: 9,82 лв.

  • Индийски афродизиак чай - билки за потентност, насипен
  • Основен принцип в Аюрведа е, че подобното увеличава подобното.

    Hапример сладкото, произлизащо от елементите вода и земя увеличава кафа доша, която е проявление на същите елементи, а намалява вата и питта. Сладки са храни като хлябът, оризът, млякото, захарта, повечето от плодовете. Те са необходими за всеки телесен тип, но прекомерната им употреба увеличава кафа и води до напълняване, засилване на слузната секреция в носа и околоносните синуси, образуване на храчки в бронхиалното дърво, предизвиква усещане за тежест, мързел, счита се за причина за развиване на диабет.

    Киселото произлиза от елементите огън и земя. Киселите храни са най-полезни за вата. Малки количества могат да се използват от кафа и съвсем малки от питта. Такива са цитрусовите плодове, киселото мляко, оцетът, сиренето, всички храни, които са продукт на ферментация. Употребявани умерено, те стимулират апетита и слюноотделянето, подобряват храносмилането, ободряват ума. При прекомерна употреба предизвикват жажда, киселини, разстройство, може да спомогнат за развитието на различни заболявания.

    Солените храни се използват в малки количества от всички типове, но са най-полезни за вата а увеличават питта и кафа. Солени са морската сол, каменната сол, келп. Соленото действа лаксативно, намалява спазмите в дебелото черво, подържа електролитния баланс, стимулира слюноотделянето, подобрява вкуса на храните, спомага храносмилането и отделителните процеси. Прекомерната употреба на сол може да наруши равновесието на питта и кафа. Предизвиква хипертония, влошаване на сърдечни заболявания, кожни заболявания, ранна поява на бръчки.

    Лютивото е най-полезно за кафа, може да се използва в малки количества от вата и съвсем пестеливо от питта. Лютиви са много видове чушки, лук, репички, чесън, горчица, джинджифил. Те подобряват храносмилането, почистват синусите, стимулират носната и слъзната секреция. Прекомерната употреба може да доведе до усещане за парене и жажда, язва, кожни заболявания, диария, безсъние.

    Храни в АюрведаГорчивото е полезно за всички в малки количества, но е ной-добро за питта. Горчиви са кафето, алое, куркума, марули. Горчивото подобрява вкуса на храните в комбинация с другите вкусове. Счита се за антитоксично. Изчиства тялото и черния дроб от токсини. Облекчава усещането за парене и сърбеж при кожните заболявания, намалява температурата при фебрилни състояния, подобрява храносмилането. Има изсушаващо действие и предизвиква намаляване на мазнините в тялото. Прекомерната употреба не се препоръчва. Тя е причина за суха и груба кожа, отслабване и сексуални нарушения.

    Стипчивото трябва да се използва в аптекарски количества. Всеки тип може да го употребява в минимални количества, но питта и кафа - малко повече от вата. Стипчиви са нарът, бобът, бамята, вишните, богатите на танини храни. Стипчивото има затягащо действие, намалява секрециите, спомага зарастването на раните и намалява кръвоизливите. Прекомерната употреба може да предизвика сухота в гърлото и устата, запек, газове, отслабване.

    Хората с вата конституция трябва да избягват горчиви, люти и стипчиви храни. Препоръчвани за тях са сладките, солените и киселите храни. Не са подходящи леките, сухи и студени храни. Добре е всичко да е сготвено, топло, с достатъчно мазнина, тъй като вата доша е лека, суха и постна.

    Хората с питта конституция трябва да избягват кисело, солено и лютиво, т.е. цитрусови плодове, туршии. Благоприятни за тях са сладки, горчиви и стипчиви храни, които трябва да не са топли и да са сготвени с умерено количество слънчогледово олио или претопено масло.

    Хората с кафа конституция трябва да избягват сладко, кисело и солено. Добри за тях са горчивите, лютите и стипчиви храни, които трябва да са топли, с много малко мазнина, предимно царевично или слънчогледово олио.

     

    Това са общи принципи, които не бива да се абсолютизират. Човек трябва да приема с храната си всичките шест вкуса, но в различни пропорции, съобразно своята преобладаваща доша. За да се постигне усещане за ситост е необходимо в едно хранене да присъстват всичките шест вкуса. Това разнообразие се постига, като към храната се прибавят различни подправки, а не с приемане на много продукти в едно хранене.