Аюрведа подправки9-те най-разпространени подправки в Аюрведа

В статията ще ви представим 9-те най-разпространени подправки в Аюрведа, за коя доша отговарят и какво действие имат върху нашия организъм.

 


Анасон

Плодчетата на анасона съдържат течно, безцветно или бледо-жълто етерично масло със сладникав аромат и вкус. Основното вещество в него е анетолът, който достига до 90% от общия състав. Анасонът стимулира храносмилането, отличава се с антисептичен ефект и газогонно действие. Има люто-сладък вкус и загряващо действие. Намалява вата и капха доши. Способства за повишаване на апетита, действа обезболяващо и противопростудно. Повишата кърмата и половата потенция.

 

Аюрведа подпеавки - джинджифил

 

Джинджифил

Съдържа в себе си и шестте вкуса като балансира и трите доши. Действието й е загряващо, но не изважда от равновесие питта доша. Универсална подправка, която извлича токсините от тялото, стимулира храносмилането, действа благоприятно върху дихателната система.

 

Аюрведа подпеавки - индийско орехче

Индийско орехче

Една от основните му съставки е миристицинът, който се съдържа и в магданоза. Когато се приема в малки дози, има изразено антисептично и стимулиращо защитните сили на организма действие. Орехчето притежава сладникав, характерен аромат. Стимулира храносмилането и апетита.

Аюрведа подпеавки - канела

Канела

Има нежен, сладникаво-пикантен вкус и аромат. В Европа тя се употребява главно за сладкиши, но в Аюрведа тя е основна подправка. Предлага се под формата на кори или смляна. Канелата укрепва сърцето и благоприятства пикочно-половите пътища.

Кардамон

има леко лютив привкус и типичен ориенталски силен аромат и дъх на евкалипт. Една от най-скъпите подправки. Зеленият кардамон е най-висококачественият и най-често се използва за ароматизиране на сладкиши. Семената му могат да се дъвчат за освежаване на дъха и подобряване на храносмилането.

 

Аюрведа подпеавки - кориандър

Кориандър

Кориандровите семена са кръгли, бежови на цвят и много ароматни. Характеризират се със сладък, стипчив вкус. Имат охлаждащо действие върху тялото, което ги прави изключително подходяща подправка за питта доша. Действа газогонно и за изчистване на бъбреците от песъчинки и камъни. 

Куркума

Среща се във всички оттенъци на тъмнооранжевото и червеникавокафявото, но когато се изсуши и смели, има яркожълт цвят. Има загряващо действие и е естествен антибиотик, антисептик. Тя пречиства кръвта, понижава кръвната захар и усилва имунната система. 

 

Аюрведа подпеавки - чимен

Чимен (сминдух)

Кафяво-жълтеникавите семена на чимена съдържат етерично масло с над 40 съставки, които придават на подправката специфичен, леко горчив вкус. Ако семената се запекат, придобиват характерен аромат на ядки. Притежават мощно антисептично действие като подобрява женската менструация.

Аюрведа подпеавки - шафран

Шафран

 "царят на подправките". Само няколко нишки са достатъчни за постигане на уникалност на ястието. Шафрана е най-скъпата подправка. Той балансира трите доши, тонизира сърцето и нервната система. Пречиства кръвта, подобрява цвета на кожата, афродизиак. Най-качественият шафран е тъмночервен или червеникавокафяв на цвят. Използва се за сладкиши и ориз.

Синап

В готвенето горчица присъства под формата на:
горчица на прах, направени от натрошени до жълти семена на прах;
маса горчица, която е изработена от кафяви семена и има остър, богат вкус;
Френски горчица от пълнозърнести зърна с подправки и оцет;
меденА горчица.
Горчицата често присъства в съставки за сосове и като подправка за салати, колбаси и месни продукти, както и при мариноване на зеленчуци.
Тя се добавя към салати, яхнии и други зеленчукови ястия, което им дава острота и пикантност.

Аджвайн

Аджвайн е подправка, подходяща и използвана в почти всички ориенталски ястия, аджвайн е семето на растение, наречено индийски кимион (въпреки че не е кимион, в ботаническия и кулинарния смисъл!). Аджвайн се добавя към всички първи и втори, топли и студени ястия. Второто име на подправка е аджвайн-кимион, тя е със силен аромат с нюанси на лека мекота.

Дафинов лист

Дафиновият лист е популярен сред домакини и готвачи, приятният му аромат и леко горчив вкус са познати на всички ни от детството. Целите листа от дафинов лист се използват като подправка. Понякога се срещат свежи листа, сухи плодове или натрошени сухи листа.
Подправката се слага в почти всички супи и бульони (с изключение на млечните продукти), обичайно е да се вари 5-10 минути преди края на приготвянето на първите ястия. След това супата мирише на евкалипт и мента. Ако оставяте листата през цялото време на готвене, вкусът и ароматът ще бъдат по-силни и дълбоки.

Кимион

Кимионът се счита за традиционна подправка за печене. Ние сме свикнали да го виждаме в хляба, например, в известния сорт Бордино. Но в други страни с него се пекат и сладкиши. Добре се съчетава и с така наречената "тежка" храна: мазно месо, пилаф, пастет.

Черен пипер

В много от световните кухни, черният пипер е основната подправка за готвене на голямо разнообразие от ястия. Функцията на черния пипер е не само в острота, но и в необичания аромат. Подправката е идеална за месо, рибни ястия, супи, предястия, салати, сосове.

Червен пипер

Сред всички подправки, червния пипер се гордее с най-високо съдържание на витамини А и C. Той е богат и витамини B, също съдържа витамин P и капсаицин алкалоид. Червения пипер съдържа протеин, захар и малко количество етерични масла, които му придават уникална миризма.
 
Чилито шушулки придават на храната не само пикантен вкус, но и увеличават хранителната си стойност. Освен това, лютите чушки могат да отърват човек от много заболявания. Той се използва за мускулни възпаления и артрит като външно болкоуспокояващо. Червения лют пипер е полезен за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Босилек

Вкусът и ароматът на тази подправка има много различни нюанси. Листата му са малко горчиви, с лек камфор и анасонов вкус.
Миризмата на всеки сорт е различна, един сорт мирише повече на лимон, а другият на карамфил.
И има дори босилек с аромат на ванилия! Такива "ванилия" сортове се добавят към сладки десерти и напитки.
В готвенето се използва при приготвянето на сосове, кетчуп.
Както и при пържене и задушаване на месо, когато готвите ястия от морски дарове, салати, омлети, пастети, домашно приготвени колбаси.
С него се прави чудесно песто.