7 билки за зимния сезон!

"Нашата храна трябва да бъде и наше лекарство и нашето лекарство да бъде нашата храна." - Хипократ     

7 билки за зимния сезон

                                                                                                                                                                            

През есенно-зимния сезон тялото ни отслабва и става предразположено към външни атаки. Кожата ни започва да се лющи, ставаме по-малко енергични и често боледуваме. Това е така, защото имунната ни системаотслабва и не се бори ефективно срещу заразните инфекции, но всичко това може да се предотврати с редовната консумация на някои храни и билкови чаеве. Представяме Ви 7 от най-силните имуностимулатори и лечебни билки, които ще предпазят тялото Ви от грип и настинки.

 

боровинки

 

Боровинка

Бровинката е покритосеменна билка от семейство пиренови. Включва около 450 вида храсти, разтящи главно в Северното полукълбо. Плодовете на боровинката са ядивни, а от листата й се прави превъзходен чай. Лечебните й свойства се уникални. Има противовъзпалително, противовирусно, противомикробно и диуретично действие. Ефикасно се бори с камъни и възпаление на бъбреците, има благоприятен ефект принарушена обмяна на веществата, треска и простуда, цистит, люспест лишей, отоци и подут стомах. Можете да приемате боровинката под формата на плод , чай и хранителна добавка.

 

 

 

грейпфрут

Грейпфрут

Грейпфрутът е тропическо, вечно зелено дърво, което унищожава над 100 вируса, бактерии и гъбички. Подобрява имунната система, има антиоксидантно действие, намалява теглото, подобрява сърдечната дейност, намалява лошия холестерол, действа благоприятно върху лигавицата на стомаха и язвите, нормализира дейността на кръвоностните съдове, премахва умората и тонизира нервната система.

 

 

 

 

ехинацея цвят
 

Ехинацея

Използвана още от индианските племена, ехинацеята е мощен имуномодулатор. За терапии се използват цялото стъбло, цвята и корена, които укрепват организма и го предпазват от инфекции. Има силен противовъзпалителен ефект, стимулира имунната система, има благоприятно действие при респираторни инфекции, облекчава кашлицата, главоболието и болките в гърлото. Прилага се при синузит, възпаления на венците, грип, цистит, язви, действа благоприятно на дихателната система.

 

 

 

мед, пити

Мед

Медът съдържа 22 от 24-те жизненоважни микроелемента за нашето тяло. В него са събрани почти всички полезни вещества - витамини, фитонциди, флавоноиди - като запазва в себе си лечебните качества на растенията,от които е произведен. Той действа благоприятно за пречистване на организма, синузит, болки в ушите, задух, хрема, грипни заболявания, пневмония, дихателна алергия, астма и стомашни смущения. Медът е особено подходящ за масажи на цялото тяло, тъй като повишава имунобиологичните защитни сили и стимулира сърдечната дейност. Действа антибактериално, антиалергично и кръвообразуващо.

 

 

малина

Малина

Малината действа общоукрепващо и тонизира организма. Богата е на витамини и биологично активни съставки. Листата на малината понижават високата температура и имат антибактериално действие. Отлично средство при простуда, ревматизъм, диария, възпаление на дихателните пътища и гастрит. Има силно противовъзпалително и адстрингентно действие. Регулира храносмилането. Особено подходяща за възстановяване на деца след хронични страдания.

 

 покълнали семена

Покълнали семена

Един от най-лесните начини за набавяне на организма с витамини, минерални соли и биоактивни вещества е приемът на покълнали семена. Покълналите семена изхвърлят токсичните вещества от организма! Кълновете подобряват защитните сили на имунната система! Действат ефективно при повишено делене на клетките в дебелото черво, понижават нивото на кръвната захар, стимулират храносмилателната система и работата на стомашно-чревния тракт, действат пречистващо на организма, обогатяват кръвта с кислород, възпаления на белите дробове, тонизират и премехват умората.

 

шипка

Шипка

Най-богатия плод на витамин C! Подобрява имунната система, действа противовъзпалително и противоинфекциозно. Има отлично действие при инфекции на дихателните пътища, стимулира кръвообразуването. Използва се против простудни заболявания, за пречистване на черния дроб, против авитаминоза. Подобрява обмяната на веществата и има диуретично действие.