Erythroxylum, Trichilia catigua

oписание на катуаба,разпространение на катуаба, катуаба тричилиа Описание и разпространение на катуаба тричилиа

Катуаба Тричилиа е южноамериканско бързорастящо дърво от семейство Erythroxylaceae, среща се само в Бразилия, често срещаното му име е бразилска хвойна. Кората на дървото се използва за приготвяне на едноименната напитка, която има много полезни свойства. Като суровина се използва само външната кора на дървото, която с внимателна и правилна обработка бързо се възстановява.

Полезни свойства на катуаба

Откривателите на лечебните качества на напитката са индианците ваяпи, които живеят в Бразилия от векове. Местата, където вирее дървото са наситени с кислород и богати на минерали, което влияе върху свойствата на растенията. В продължение на много векове индианците „пиели“ Катуаба и я използвали като мощен афродизиак. Съвременните учени от Бразилия, САЩ и Европа се интересуват от това растение и провеждат редица изследвания. Научните изследвания потвърдждават, че Катуаба е мощен афродизиак, който повишава човешкото либидо, повишава потентността и е отличен тоник за сексуална дисфункция. Думата катуаба означава кора при индианските племена и освен Катуба Тричилиа за потентност местното население използва и други кори, като Катуаба Муира Пуама. Сред индианците ваяпи има поговорка: „Докато бащата не навърши 60 години, децата са от него, а след това всички деца са от Катуаба“. Важно е да се отбележи, че по време на всички проучвания не са открити странични ефекти, дори при дълга употреба. Най-изразителните и ярки резултати от действието на напитката се проявяват при мъжете.

катуаба, катуаба в народната медицинаКатуаба в народната медицина

Катуаба съдържа голямо количество минерали като магнезий, калий, калций и метали. В Бразилия Катуаба се използва и в медицината за повишаване на тонуса на централната нервна система. Пие се при нервност, слабост и умора, хронична умора и изтощение на тялото или просто за подобряване на настроението. Катуаба насища мозъчните клетки с кислород, така че е полезно да го използвате за подобряване на паметта. Хората, водещи активен начин на живот, често страдат безсъние, прекомерна възбудимост, стресови състояния, свързани с пренапрежение и главоболие - Катуаба ще помогне да се справи с подобни проблеми. Добавя се при различни състояния, като депресия, умора и разстройства на централната нервна система. На базата на Катуаба също се създават и хранителни добавки. Клиничните проучвания показват, че дървото в Южна Америка също има антибактериални, антивирусни и аналгетични свойства.

Химичен състав на Катуаба

алкалоиди с афродизиак фокус; танини; смес от флаволигнани; флавоноиди; ароматни масла и смоли; циклолигнани; фитостероли; витамини. Съставът на растението е много богат на минерали и метали. Съдържа големи количества калций, калий и магнезий.

Противопоказания и странични действия на Катуаба

Афродизиакът е много ефективно лекарство, което е безопасно дори в случай на редовна продължителна употреба. Катуаба се е доказала преди много векове. През този период не се наблюдава нито един случай на токсично отравяне или свръхдоза на организма с билката, поради което лабораторни изследвания върху катуаба не са проведени. В експеримента на един учен Келсо Оливейра участват здрави доброволци, които вземат тинктура от катуаба в доза над 25мл в продължение на 28 дни. Проучването също не разкрива странични ефекти. Вредата от кората на дървото, както и от друг продукт, може да възникне само ако продуктът се използва за други цели. От ефектите върху организма, които могат да бъдат отнесени към странични ефекти, се отличават само еротичните сънища и повишена сексуалност. Но не всички хора ги класифицират като недостатъци. Катуаба печели популярност поради способността да увеличава мъжкото и женското либидо, билката не вреди.

Действие на Катуаба Тричилиа като антиоксидант

Trichilia catigua A. Juss. (Meliaceae) е вид, известен като катуаба и използван в народната медицина за лечение на умора, стрес, импотентност и дефицит на паметта. Основните фитохимични съединения, идентифицирани в корите на T. catigua, са флавалигнани, флаван-3-оли и флавоноиди, които са свързани с антиоксидантната му активност. Предклиничните проучвания с екстракти от T. catigua идентифицират много фармакологични свойства, като противовъзпалителни, антидепресанти, антиноцицептивни и невропротективни срещу исхемия и оксидативен стрес. Това проучване е създадено с цел да се сравни химичния състав и in vitro антиоксидантната и антихолинестеразната активност на четири различни полярни екстракта и е избран този, който е най-активен за in vivo проучвания при модели на гриза на стрес, умора и памет. Антиоксидантите действат срещу стареенето на клетите.

Източници: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5987406/