къна за косаКъна за коса

От векове жените полагат грижи за косите си, за да ги направят по-здрави и блестящи. Най-старият начин за това е употребата на къна, която не само че заздравява косата, придавайки й неустоим цвят, но и успешно се бори с досадния пърхут. В арабския свят и Индия жените са известни с косите си благодарение на употребата на къна.

За разлика от боята за коса, къната не променя химичната структура на косъма, а напротив, възвръща здравината му. Тя покрива косъма подобно на защитен филм, като го прави по-устойчив и плътен. Къната има антисептични свойства и е отличносредство срещу пърхоти косопад.

 • Къна за коса 100% натурална - цвят Махагон, Lawsonia inermis
 • Къна за коса 100% натурална - цвят Черен, Hennae nigri Fol. pulv
 • Малко история и интересни факти...

  история, интересни факти

  "Къна" се наричат, изсушените и смлени на прах листа на растението Lawsonia inermis. То расте подобно на храст в Северна Африка, Южна Азия и Северна Австралия, като съдържа пигменти, смоли и танини, които придават на косата цвят, обем и блясък.

  Трудно е да се каже къде се е зародила традицията на употребата на къна за козметични и медицински цели, но някои учени вярват, че това е станало в Индия, а според други - в Средния Изток и Северна Африка. Така или иначе, хората са използвали къната за боядисване още през бронзовата епоха. В древноегипетски медицински текстове пък се споменава за приложението й като лекарство. В Северозападна Сирия върху плочки, датиращи от 2100 г. пр. Хр., са намерени най-ранните писмени сведения за използването на къна за оцветяване на кожата при брачни церемонии.

  Тъй като къната има охлаждащи свойства, хората от пустинните райони я използвали, за да разхлаждат телата си. Те правели паста, в която потапяли дланите и стъпалата си – така добивали усещане за хлад по цялото тяло. То се запазвало, докато избледнее оцветяването, a след това по кожата оставали пъстри шарки, откъдето постепенно дошла идеята да се правят "шаблони" за декоративни цели. Документирано е, че Клеопатра е използвала къна точно с такава цел.

  В Мароко багрели вълна и кожи за барабани с къна, тъй като тя действа противогъбично и предпазва тъканите и обработената кожа. Освен това отблъсква някои насекоми и защитава от плесени. Цветовете на растението в древността били използвани за направата на парфюми.

 • Къна Махагон на прах, Пудра за коса, Radika, 100 гр.

  Къна Махагон на прах, Пудра за коса, Radika, 100 гр.

  Цена: 6,59 лв.

 • Касия на прах, Пудра за коса, Radika, 100 гр.

  Касия на прах, Пудра за коса, Radika, 100 гр.

  Цена: 6,29 лв.

 • Как се приготвя къна

   

  приготвяне на къна

  Натуралната къна е землистозелена на цвят и има характерен мирис, като след прилагане, цветът на косата ви може да бъде от риж до тъмен махагон. Нюансът, който се получава след боядисването, е индивидуален, защото зависи от естествения цвят на косата и разновидността на къната.

  Различни нюанси на косата могат да се получат, ако къната се комбинира с други билки - например лайка (наричана безцветна къна) за златисти оттенъци, индиго за по-тъмночервени тонове и амла (Emblica officinalis) за кестеняви. Къната оцветява косата по специфичен начин: гъстата и тъмна коса по-слабо, а по-интензивно тънката коса. Трябва да се знае, че къната не може да покрие добре белите коси, тъй като се влияе от основния цвят на косъма

  Начин на употреба: 100 г къна, 1чаена лъжичка лимонов сок или черен чай, 1/4 чаша вряла вода се смесват в неметален съд, похлупват се с чийнийка докато сместа поистине до топло.Тогава се добавя 1 чаена супена лъжица студено пресован зехтин. Нека сместа престои в продължение на 15 мин до 8 часа, според времето с което разполагате, за да се освободи цветът на къната. Когато той се промени от тъмнозелен в кафеникав, значи тя е готова за употреба.

  Консистенцията трябва да е като крем/ако е поизсъхнала добавете малко вода/. На измита, чиста и подсушена коса, спомощта на ръкавици нанесете сместа обилно върху косата. След това покрийте главата с найлонова шапка за душ. Увийте цялата глава с голяма стара хавлиена кърпа /тъй като може да се получат петна от къната/. Крайният резултат зависи от оригиналния цвят на косата и колко дълго е престояла къната.

  Колкото по-дълго стои, толкова по-червена ще стане косата – някои жени я оставят за половин час, а други – 8часа. Нормално е да се остави да престои 2часа. Възможно е от топлината, струйки къна да се стекат по врата ви, подсушете ги – това е знак че скоро трябва да измиете къната. Измийте билката къна от косата си чрез обилно обливане с топла вода.Нанесете и балсам, който ще подпомогне измиването на малките частици билка и ще фиксира оцветяването. Подсушете косата.

  След къносването по възможност не ползвайте веднага шампоан. Изчакайте два - три дни и тогава вече ползвайте шампоан и балсам, както обичайно.