Общи съвети за съхранение на чай


Как се приготвя чай? от билки бгБилки и чай се съхраняват на тъмно в хартиени пликове и текстилни торби, за да могат сушените билки или чай да "дишат". В стъклен буркан чай може да се съхранява за по-кратък период.

При приготвянето не е желателно да се използват метални съдове, тъй като те окисляват билковия чай, намаляват ефективността му и променят цвета. Най добре е да се използват порцеланови и стъклени чайници с порцеланови и стъклени цедки.
* Ако не е указано специално съотношение се взема 1 тегловна част от оситнените билки или чай и 400 части вода, тоест 1 супена лъжица билки или чай на 250 мл вряла вода. 1 чаена лъжичка билки или чай на 125 мл вода.
* Лечебен билков чай се пие приятно топъл или със стайна температура, а не горещ. Това правило важи и в случаите на настинка, когато чаят се пие приятно топъл.
* Всеки чай има трайност до 14 часа, през летните дни дори 8 часа. След този период в него започват процеси на гниене, ароматът му се променя и в никакъв случай не трябва да се пие, тъй като може да предизвика хранително растройство.
Ако например приготвяте лечебния си чай сутрин, можете да го долеете със студена вода или 7-8 бучки лед, за да го охладите бързо. След което го налейте в бутилка и го изпийте до към 20 ч вечерта. Не го съхранявайте за следващия ден.
* Приготвяне на зелен чай - 1/2 чаена лъжичка зелен чай се запарва със 200 мл вода 70-80°С за 3-5 мин., плътно похлупен.
* Приготвяне на черен чай - 1/2  чаена лъжичка черен чай се запарва със 200 мл вода 90-100°С за 5-8 мин., плътно похлупен.


Как се приготвя запарка от билки

Надробените билки или чай се поставят в емайлиран, порцеланов или стъклен съд и се заливат с предписаното количество вряла вода. Поставя се на топло за 3 до 10 минути, без да ври, след което се прецежда. Получената запарка се долива с вода до предписания обем.Как се прави запарка от билки - виж в билки бг Как се прави запарка от билки - виж в билки бг Как се прави запарка от билки - виж в билки бг
Билките или чая се поставят в чайника, заливат се с вряла вода и се похлупват за 3 до 10 мин.
Чаят се прецежда и се пие топъл, не горещ.


Как се прави запарка от билки - виж в билки бг Как се прави запарка от билки - виж в билки бг  


 

Как се приготвя отвара от билки


Надробените билки се поставят в емайлиран, порцеланов или стъклен съд и се заливат с предписаното количество вода /може вряла/, като се нагряват според предписанието в продължение на 5 до 20 мин., като периодично се разбъркват. Билките се варят на среден огън, похлупени, така че да не изкипяват. Ако се вари продължително време е необходимо се долива по малко вода, за да компенсира изпарената. Отварата се прецежда веднага, след като се свали от огъня, освенъ ако не е указано друго във вашата рецепта. Долива се с хладка вода до предписаното по рецепта количество.
Отвари от мечо грозде, дъбова кора, кървавиче и други, съдържащи дъбилни вещества, се прецеждат веднага.

  
Билките се поставят в чайника, заливат се с вряла вода и се варят похлупени за 5-20 мин. Прецеждат се веднага и чаят се пие топъл, не горещ.

Как се приготвя чай, отвара Как се приготвя чай, отвара - виж в билки бг Как се приготвя чай, отвара


 

Как се приготвя настойка, извлек, тинктура от билки

Надробената билка се поставя в стъклен съд с капак и се залива със 40°спирт или домашна ракия  в съотношение 1:5 /например 50 гр билка се залива с 250 мл. спирт/. Захлупва се и се оставя да престои на тъмно 7 до 10 денонощия. След което билките се прецеждат и изстискват. Получената тинктура се ползва по 20-30 капки преди ядене /или според специалното предписание на лекаря/.

Приготвяне на настойка от билки - виж в билки бг Приготвяне на настойка от билки Приготвяне на настойка от билки Приготвяне на настойка от билки


Билките се заливат 1:5 части със 40°градуса спирт или ракия и се поставят на тъмно за 7 дни. Прецеждат се изстискват се и поставят в тъмен съд.


Студен извлек

Надробените билки се поставят в емайлиран, порцеланов или стъклен съд и се заливат с предписаното количество преварена изстудена вода, затваря се с капак и се оставя да престои от 4 до 12 часа, според рецептата, след което се прецежда.

Приготвяне на студен извлек Приготвяне на студен извлек Приготвяне на студен извлек - виж в билки бг


Билките се заливат със студена преварена вода за 2 до 8 часа в стъклен съд с капак.
Прецеждат се и се употребяват до 14 часа от направата им.


Лапа

Ситно смлените или счукани части от билки се заливат постепенно с топла вода до получаването на гъста каша, която се намазва върху стерилна двойна тензухена кърпа. След налагане на съответното място, лапата се покрива с по-плътна кърпа. Според рецецептата и билките в рецептата с лапата се стои различно време - от 30 мин до 8 часа, след което добре се измива с течаща вода.
Ако усетите дискомфорт, силно парене, обездвижване - отстранете лапата и измийте обилно с вода.
*** Използваната лапа не се ползва повторно !!!

Приготвяне на лапа от билки - виж в билки бг Приготвяне на лапа от билки Приготвяне на лапа от билки


Билките се смесват с вряла вода до получаването на гъста каша. Нанасят се върху марля и се поставят на болното място за 30 мин до 8 часа.

Приготвяне на лапа от билки - виж в билки бг Приготвяне на лапа от билки