Билки срещу синузит

Използвани са статиите на един от най-изтъкнатите съвременни фитотерапевти английският учен  Дейвид Хофман

Синузитът причинява силни болки Синузитът е възпалителен процес на параназалните /околоносните/ кухини, дължащ се на вирусна, бактериална или гъбична инфекция или алергична реакция. Синусите са пещеристи образувания зад, над и около носните отвори. Анатомично нямат специални функции, освен че спомагат за по-голямата здравина на черепа.  Играят ролята на звукова кутия, като резонират звуците  при говор. Синузитът е възпаление на тези изпълнени с въздух кухини в черепа. подобно на носните кухини, синусите са защитени от лигавици, които реагират на инфекциите като произвеждат секрет. По този начин организмът възпрепятства развитието и изхвърля заразяващите го бактерии. Поради това, че  отворите на синусите са много малки, те много бързо се задръстват когато лигавицата на носа се надува по време на настинка, грип или възпаление и тогава инфекцията остава затворена вътре в синусите. Хроничен синузит може да се появи, когато един или повече от синусните отвори  се затвори.
Синузитът може да причини силна болка в лицевата част, челото или около очите, както и цялостно главоболие. Ако горночелюстните синуси са инфектирани, това може да причини силен зъбобол.

 
Лечебни действия на билки, използвани при синузит:

1. При лечение на синусите особено полезни са билките с антимикробно действие. Тези билки ще помогнат на организма да се справи с инфекцията, но също така ще го подсилят да се предпази от развитието на вторични инфекции.
2. Синузитът особено добре се повлиява от билки успокояващо лигавицата  действие. Действието на тези билки освен, че ще облекчи симптомите на синузитът, в същото време ще помогне на тялото да изхвърли секрецията от синусите.
3. Билки със стягащо /астрингентно/ действие. Тези билки спомагат да се намали производството на секреция от лигавицата на синусите.
4. Билки с аналгетично действие. Синузитът често е придружен от силни болки, така че тези билки са необходими за облекчаване на болката.
5.Билки с противовъзпалително действие. Синузитът е възпалителен процес, така че тези билки са задължителни.


Изключително полезна при синузит е билковата комбинация, приемана под формата на тинктура: 


Златна пръчица, горски енчец - 2 части
Черен бъз - 1 част
Ехинацея - 1 част
Баптициа тинктория  1 част 
Препоръчителна доза: по една чаена лъжичка /5 мл/ три пъти на ден.

синузитът се повлиява много добре от лечението с билкиСинузитът изисква както директен, така и индиректен подход при лечението с билки. Индиректният подход изисква лечението на синузитът да бъде разглеждано в контекста на цялостното здравословно състояние на пациента. Понякога свръхпродукцията на слузести вещества и секрети представлява опит на тялото да изхвърли някои токсични вещества, които не могат да бъдат изхвърлени чрез дебелото черво, бъбреците и кожата. Ако случаят е такъв фитотерапевтът може да препоръча билки, които притежават свойствата на горчив тоник, за да се подсили редовната работа на тънките червата, диуретични билки  които да подпомогнат работата на бъбреците при отделянето на вредните вещества от организма, или билки, подпомагащи изпотяването /с диафорично действие/, за да подпомогнат изхвърлянето на токсичните вещества през кожата.


Особено полезна е диета, която да ограничи производството на слузести вещества. В частност плодовата диета в продължение на два или три дена може да помогне за прочистването на организма от токсичните вещества. Напитка от затоплен лимонов сок намалява производството на слузести вещества r и секрети в организма. Същото действие имат чесънът, лукът,  хрянът/  настържете малко корен от хрян във винен оцет или лимонов сок и  приемайте по малко всеки ден/.  Можете да добавите синап /или горчица/ и ароматни билки като  риган към своята всекидневна диета. Допълнително цинк и витамин С ще подпомогнат съпротивителните сили на организма срещу инфекцията.


Инхалацията е ефективна техника при лечение на възпаление на лигавиците по принцип и на синузитът в частност. Смесете 30 мл тинктура от Benzoin с 2.5 мл масло от евкалипт, 6 капки етерично масло от мента, 5 капки етерично масло от лавандула и 5 капки етерично масло от бор. Поставете  една супена лъжица в купа, залейте я с 500 мл вряща вода, покрийте главата си и купата с кърпа в вдишвайте  в продължение на около 10 мин. ОЧИТЕ ВИ ДА СА ЗАТВОРЕНИ !!!


Някои храни, и по специално млечните и житните продукти, предразполагат организма  към производството на слузести вещества и по този начин го прави податлив към възпаление на синусите и синузит.  По време на острата атака от синузит всички житни и млечни храни трябва да бъдат изключени от вашата диета в продължение на няколко дена. Ако имате хроничен синузит трябва да се изключат тези храни изцяло от диетата си в продължение на няколко месеца, след което ако въобще ги включите, да са в много малки количества. Продуктите от козе и овче мляко понякога са по-добре приети от организма.

Акупунктурата е много ефективен метод при лечение на синузит и може да бъде използвана съвместно с лечението с билки.