Здравето на червата засяга буквално всяка част от човешкото тяло. Стомашно-чревната система е основният „портал“ за прием и обработка на хранителни вещества, но също така служи като комуникационен център и е борец с болестотворните бактерии, навлизащи в организма.

 • Basen Киселини в стомаха, Barbel Drexel, 180 табл.

  Basen Киселини в стомаха, Barbel Drexel, 180 табл.

  Цена: 32,68 лв.

 • Blahbauch Газове и подут корем, Barbel Drexel, 90 табл.

  Blahbauch Газове и подут корем, Barbel Drexel, 90 табл.

  Цена: 49,18 лв.

 • От нервната и имунната система до психичното здраве и храносмилателна функция, здравите черва играят ключова роля за цялостното благосъстояние на човешкото тяло.

  Храносмилане, храносмилателни проблеми bilkibgВ идеалния случай всички части на стомашно-чревния тракт - хранопровода, стомаха, тънките и дебелите черва, функционират правилно и работят в синхрон, за да можем да приемаме и смиламе храната без да изпитваме никакъв дискомфорт. Червата абсорбират хранителни вещества от храната, която консумираме, като същевременно елиминират отпадъчните продукти. Освен това те изпълняват и много други важни функции - предпазват телата ни от вредните вещества и ни помагат да поддържаме баланса на полезни бактерии, отговорни за нормалната имунна функция.

  Храносмилателни нарушения: видове, симптоми, причини

  Нарушенията на храносмилателната система засягат огромен брой хора в световен мащаб. Те варират от синдром на раздразнените черва до болест на Крон и улцерозен колит. Храносмилателните нарушения са два вида: функционални и структурни. При преглед някои заболявания не показват изменения в стомашно-чревния тракт, въпреки че тялото отчита техните симптоми. Други индикират както симптоми, така и видими нередности в стомашно-чревния тракт при провеждане на изследвания. Някои храносмилателни нарушения са остри, но продължават кратко време, докато други са хронични или дълготрайни. Добрата новина е, че повечето стомашно-чревни заболявания могат да бъдат предотвратени и/или лекувани.

  Много фактори могат да нарушат баланса на стомашно-чревния тракт и неговата подвижност, включително:

  • Диета с ниско съдържание на фибри.
  • Заседнал начин на живот и липса на достатъчно упражнения.
  • Пътуване или други промени в рутината.
  • Прием на големи количества млечни продукти.
  • Стрес.
  • Прекомерна употреба на лекарства против запек, които с течение на времето водят до отслабване на мускулните движения на червата.
  • Прием на антиацидни лекарства, съдържащи калций или алуминий.
  • Прием на определени лекарства (особено антидепресанти, хапчета, съдържащи желязо и силни болкоуспокояващи средства).
  • Бременност.

  Проблемите, свързани с червата може да се проявят като газове, подуване на корема, запек и диария. Могат да предизвикат и симптоматика извън стомашно-чревния тракт, като признаците могат да бъдат:
          - Хронична болка
          - Проблеми с психичното здраве (като депресия и тревожност)
          - Отслабване
          - Мигрена
          - Безсъние
          - Възпалителни състояния
          - Умора или летаргия

  Здравето на червата и цялостното благосъстояние

  Защо здравето на червата е толкова важно за цялостното ни здраве и благополучие?

  Чревната микробиома е в основата на човешкото здраве. Всъщност 80% от имунната система е разположена в червата, както и по-голямата част от серотонина в тялото. Това означава, че ако червата не са здрави и са дисбалансирани, имунната система и хормоните също няма да функционират правилно. За съжаление, това е предпоставка и за развитието на голям брой автоимунни заболявания.
  bilki.bg - здрави черва, нормално храносмилане, лечение, диета

  Червата също са мястото, където тялото ви се пречиства от метаболитните отпадъци. Ако стомашно-чревното здраве е нарушено, тялото се бори да се отърве от тези токсини и този процес може да предизвика различни симптоми като хронична умора, възпалителни състояния в цялото тяло, мозъчна мъгла, диария, запек, газове, болки в ставите и т.н.

  Стомашно-чревният баланс има отчетлив ефект и върху мозъка. Повече от 90% от серотонина - хормонът, който ни кара да се чувстваме щастливи, се произвежда в червата. Неконтролируемият апетит и желанието за обилно хранене често произлизат именно от тази взаимовръзка. Психологическият стрес също може да повлияе негативно върху здравето на червата, причинявайки възпаление в организма и е предпоставка за емоционално хранене. Тъй като червата изграждат силна връзка с много други органи и системи в човешкото тяло, важно е да ги поддържаме здрави и добре балансирани.

  В стомашно-чревния тракт живеят стотици видове бактерии – сложна екосистема, която подпомага храносмилането и поддържа чревното здраве. Разнообразието на микробиомите е важно. Микробиомът съдържа както добри, така и лоши бактерии, известни като чревна флора. Добрите бактерии се хранят с фибри, включително разтворими и неразтворими фибри в нашата диета. Лошите бактерии се хранят с елементи, съставени от прости захари и преработени храни.
  Човешкото тяло има важна, симбиотична връзка със своя микробиом: то приема всички тези микроорганизми, смила ги и след това произвежда други съединения, които използва отново, но по нов начин.

  Как да подобрим здравето на червата?

  Някои малки промени в ежедневната диета могат да окажат положителен ефект върху храносмилателното благополучие.

  Анализирайте своето меню всеки ден и започнете да си водите хранителен дневник, за да оптимизирате здравето на храносмилателната си система и да избегнете нарушенията в нейния баланс.

  • Яжте разнообразни плодове и зеленчуци. Освен че осигуряват здравословна доза витамини и минерали, те са добър източник на фибри – основното гориво за развитието на “добрите” бактерии в червата. Стремете се да консумирате поне четири или пет различни зеленчука всеки ден.
  • Включете в диетата си ядки, семена и бобови растения: кашу, орехи, тиквени семки, черен боб и леща. Всички те са отлични източници както на фибри, така и на протеини.
  • Яжте различни пълнозърнести храни, включително ечемик, кафяв ориз, булгур, просо, овесени ядки, киноа, пълнозърнест хляб и зърнени храни. Те осигуряват друг чудесен източник на диетични фибри.
  • Включете в диетата си както пребиотични, така и пробиотични храни, които спомагат за увеличаване на популацията и разнообразието от добри бактерии в червата. Те могат да помогнат за намаляване на възпалителните процеси в червата и да стимулират естествената имунна система на тялото. 

              Пребиотици: бадеми, ябълки, банани, броколи, ленено семе, чесън, лук. 

              Пробиотици: ферментирали храни като кимчи, комбуча, кисело зеле, кисело мляко.

  • Приемайте добавки. Ако не консумирате достатъчно пребиотични и пробиотични храни, помислете за прием на добавки, за да поддържате здравето на червата си. Те съдържат живи култури като Lactobacillus или Bifidobacterium и подпомагат нормалната функция както на стомашно-чревния тракт, така и на имунната система.
  • Ограничете антибиотиците. Избягвайте да приемате антибиотици, ако не се нуждаете от тях, например ако имате обикновена настинка. Антибиотиците могат да унищожат както лошите, така и добрите бактерии в червата.