Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

ФИТОТЕРАПИЯТА И СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА

проф. Рудолф Фриц Уейс

Асклепий - за фитотерапията и древната медицинаКакво е фитотерапията?

Лечението с билки или фитотерапията е наука за използването на билковите лекарства за лечение на болести. По този начин фитотерапията  обхваща всички лечебни растения - от тези със силно действие, като беладоната и напръстника, до тези с много деликатно действие, като  маточина, мента и много други. Трябва да се подчертае, че под "деликатно действие", не трябва да се разбира неефективно действие, а по-скоро, че тези лекарствени растения нямат, като правило, сериозни странични действия, и поради това могат да бъдат приемат през продължителен период от време.

Необходимо е да определим ролята, която лечението с билки / фитотерапията/  трябва да има  в съвременната медицина. Може би най-лесният начин за това е да погледнем в миналото на човечеството и да потърсим примери, които да приложим днес. Преди около 3000 години Асклепий от Тесалия, един от великите мъже на древната медицина е казал: "Първо думата, после билката и накрая ножа".  Тази сентенция, малко перифразирана, може да се приложи и днес. Аз предлагам следната трактовка  за ролята на съвременната фитотерапия: " Първо думата, после лечебното растение, после химическото лекарство и накрая ножът / на хирурга/". 
 
Това е мястото на съвременната фитотерапия: преди основните химически лекарствени агенти, със сигурност преди хирургията, но във всеки случай със свое собствено място и свои права.

Някои могат да помислят, че хидротерапията и диетологията са изпуснати. Асклепий не им отделя специално внимание. Вероятната причина за това е че билковите бани, широко използвани още от античността, са разглеждани като част от фитотерапията. Диетите, в  по-голямата си част, съдържат растителни елементи и ние не бихме сбъркали, ако приемем тези два метода за част от фитотерапията.

"Думата" като психологическо лекарство

От друга страна, трябва да отбележим, че "думата" е дефинирана като първата степан на медицинската практика.  "Думата" е психологическото лекарство, лекуващо на първо място душата, чрез която има лечебно влияние върху тялото. Съвременната психосоматична медицина показа, че именно това е правилният подход.  "Думата", казана по правилен начин, има много  много по-силно въздействие, отколкото съвременния материалистичен свят е готов да допусне. Ако има диалог и връзка между лекаря и пациента, и ако в същото време се използват фитотерапевтични методи на лечение, това се оказва достатъчно при повечето случаи.това се отнася най-вече до огромната част от случаите на общопрактикуващите лекари.

Фитотерапията и билките

По този начин фитотерапията и билките ни пренасят в една област, която е на границата на научното медицинско знание. Изучаването на терапевтичните свойства на растенията ни помагат да видим Човека като част от Природата, подчинен на нейните закони. колкото повече се опитваме да контролираме и ръководим Природата, вместо да използваме нашият разум, за да намерим точното си място в Нея, толкова повече ще разбираме, че сме прекрачили Границата. Когато генерал  фон Молтке се пенсионирал го попитали какво смята да прави с толкова свободно време. Репликата му: "Да садя дървета", е реплика на човек, който е наясно с мястото си спрямо Природата. Да наблюдаваш как билката расте според своите вътрешни закони, как развива цветове и плодове, е наистина великолепно и винаги ново изживяване. Ние трябва винаги да имаме  "природен подход", за да виждаме хармонията на цялото в една от неговите части. Ние трябва също така да помним, че изследвайки едно лекарствено растение, то е преди всичко живо създание, подчинено на свои собствени закони, и затова много по-трудно да бъде анализирано, отколкото минералите и другите химически продукти. 
 
Това не означава, че ние бихме могли да се "върнем към природата", по начина, по който си е представял Русо. Ние трябва да използваме всички възможности на съвременната медицина, но не трябва да допускаме да бъдем ръководени единствено от технологията. Целта е да намерим средния път, да приемаме всичко ново, което е полезно, като в същото време на забравим нищо, което е доказало полезността си в миналото. В този смисъл фитотерапията заема важно място в нашето минало.


Фитотерапията трябва да използва методите на съвременната химия и нейните приложения в клиничната практика, а не да им се противопоставя. Двете области биха могли да се допълват взаимно, ако  се подходи по правилния начин. Ако ние използваме този метод, фитотерапията ще получи своето заслужено признание, като една от важните области на медицинската практика.

Как лекува фитотерапията

В света има около 500 вида растения, много от тях са лечебни. Билковото лечение в съвременния смисъл се е появило преди около 6 хиляди години, първите записи на лечебни растения се намират в най-старите шумерски писмени паметници. Тайните на билковата медицина обикновено се предава от поколение на поколение. Хората, които притежават тези тайни, са били заклеймени като тъмни лечители и не им било позволено да практикуват. Известно е, че билките действат върху тялото обикновено без да причиняват алергии.

Фитотерапията се занимава с екстракти от лечебни растения, в аптеките се продават много лекарствени растителни препарати. Наред с това, има синтез на вещества, които са в лековитите растения. С развитието на химията естествено се губи необходимостта от събиране на билки, но остават някои твхни лекарствани форми, като: тинктури, прахове и лекарства. Видяхме, че билковите препарати дават по-силен лечебен ефект от отделните растения.

Основното изкуство на фитотерапевта е да се формират правилно събраните билки, които в комбинация засягат както болестта, така и човека като цяло. Това изкуство включва много, например, знаейки как правилно да се събират и изсушават билките от местата, където растат.

Какъв ефект има фитотерапията

Билките са лекарства. Те трябва да се използват само по предназначение.

Лечебните растения са ефективни само когато се прилагат правилно. От голямо значение е качеството на лечебните билки, мястото на събиране, местоположението им: магистрали, промишлени и други предприятия, електропроводи, жилищни комплекси.

Основните предимства на билковата медицина:

1. Еволюционно установената биологична връзка между активните вещества на растенията и физиологично активните вещества на тялото, растителните суровини и препарати от нея, като правило, са съвместими със синтетичните лекарства.

2. Поливалентност (гъвкав фокус на действие) на растенията, възможността за едновременно лечение на основните и свързаните с тях заболявания от растенията.

3. Изгодност и наличност на годишно възобновяеми природни суровини.

4. Лекота на приготвяне на билкови лекарства у дома (за приготвяне на тинктури, инфузии и отвари практически не се изисква специално оборудване).

5. Лекарствените растения са най-ефективни при функционални нарушения на тялото, леки форми на заболяване, за увеличаване на терапевтичния ефект на специфичната терапия, по време на поддържащо лечение.

6. Общият лечебен ефект на повечето лечебни растения, действащ в комплекс и стимулиращ защитните сили на организма, повишава имунитета.

Как се приготвят лекарства от растения


Подготовката на повечето лекарствени препарати не изисква специални умения и специално оборудване. Достатъчно, за да се съобразят с дозировката и технологията на производство на дадено средство.

Различават се следните основни лекарствени форми: инфузии, отвари, тинктури, сокове, прахове, мазила, масла.

Как да направите инфузия от лечебни билки

Инфузията е течна лекарствена форма, която се получава чрез вливане на растителни части във вода. Има два основни начина за приготвяне на инфузиите: студен и горещ.

В първия случай, натрошената суровина (листа, корени, цветя, плодове на растението) се слага в студена преварена вода, след това се затворя в контейнер за известно време, по рецептура (от 2 до 12 часа). След това се прецежда.

Във втория случай натрошената билка се залива с вряла вода, слага се под капак за 10 минути до 8 часа и се прецежда.

Инфузии от лечебни билки могат да бъдат приготвени в термос. Този метод е удобен, когато се препоръчва инфузията да се приема гореща или топла. Растителният материал се раздробява, поставя се в термос, залива се с вряла вода и се оставя да престои за една нощ. На сутринта инфузията е готово за употреба.

Как да се приготви отвара от лечебни билки

Отварата в течна лекарствена форма, приготвена чрез дългосрочна топлинна обработка на билката. Отварите могат да се приготвят по няколко начина:

- натрошените части на растението се заливат с вода, поставят се контейнерът пълен с вряла вода и се вари на слаб огън в продължение на 15-30 минути.

След това съдържанието се оставя за 15-45 минути, филтрира се и се долива с преварена вода до обема, посочен в рецептата;

- лечебни суровини се наливат с вряла вода, покриват се с капак, поставят се на бавен огън, варят за времето, посочено в рецептата, прецеждат се;

- лекарствените суровини се заливат със студена вода, престояват в продължение на няколко часа, след това се оставят да заврят и се варат на слаб огън в продължение на 10-20 минути. След това отварата се прецежда.

Инфузии и отвари се приемат през устата, приготвят се компреси, маски, добавят се към вода за вани и инхалации.

Как да се подготви самостоятелно лекарствена тинктура

Тинктурата е течен алкохолен или водно-алкохолен екстракт от листа, плодове, корени на лечебни растения. За приготвянето ѝ се изпозлва количеството на лекарствените суровини посочени в рецептата, които се натрошават, поставят се в стъклен съд, заливат се с алкохол и се оставят в продължение на 7-14 дни, като периодично се разбърква съдържанието на съда. Готовата тинктура се филтрира, суровината се прецежда.

Тинктурите от лечебни растения се използват за вътрешна и външна употреба. Тъй като концентрацията на активни съставки в тях е значително по-висока, отколкото в отварии и инфузии се измерват с капки.

Повечето лечебни растения се препоръчват да се престояват на тъмно, хладно място. Най-добре се съхраняват тинктурите в тъмни стъклени бутилки с плътно затворена капачка.

Как се правят лечебни сокове

Соковете обикновено се приготвят от листата и плодовете на лечебните растения. За да направите това, суровината се намачква, поставя се в чиста марля и се прецежда сока. Ако има много суровини, по-удобно е да се използва мелачка или преса за приготвяне на сок. От някои плодове, например лимони, сокът може да бъде извлечен с помощта на сокоизстисквачка.

Сокът обикновено се приготвя непосредствено преди употреба, тъй като в този случай биологично активните вещества, съдържащи се в лекарственото растение, няма да имат време да се нарушат под въздействието на слънчева светлина и кислород. Въпреки това, сокът от някои култури може да се съхрани чрез смесване с алкохол в съотношение 4:1. В този случай срокът на годност на лекарството се удължава, но не се препоръчва да се дава на деца.

Друг начин за запазване на сока е пастьоризацията. Сокът се изсипва в стерилни стъклени съдове, затворени с предварително преварени капаци и се поставят в тенджера с гореща вода. Загрява се до 85 ° C и се варят при тази температура в продължение на 15-20 минути, след което контейнерите със сок се херметизират. Соковете могат да се използват като външни и вътрешни лекарства, те могат да бъдат част от мехлеми, маски и компреси.

Как се приготвят билкови екстракти

Екстрактът лекарствена форма, която се получава от растителни материали с помощта на вода или алкохол. Концентрацията на активните съставки в екстрактите е по-висока в сравнение с други лекарствени форми.

У дома билковите екстракти се правят по следния начин. Приготвя се инфузия или отвара от лекарствения суров материал, който след това се вари на слаб огън в затворен контейнер до половината от първоначалния обем.

Как да си направите мехлем

Мехлемът е външна лекарствена форма, приготвена от раздробени растителни суровини, смесени с основа. Като основа използвайте слънчогледово, ленено, маслиново олио, прясна свинска или агнешка мазнина, вазелин, ланолин. Мехлемите се приготвят от сух прах, сок или растителен екстракт. Различните мазила са гъсти на вид. Те имат по-плътна консистенция и съдържат по-голямо количество растителни материали, отколкото кремовете (25% или повече).

Как да приготвите лекарствени прахове

Прах - суха лекарствена форма. За да се приготвят прахове, части от лечебни растения се изсушават предварително, след което се смилат в хаван. Праховете се използват външно и се приемат вътрешно.

Как да приготвим етерчини масла


За приготвяне на масла се използват натрошени части от лечебни растения или сок от тях. Растителните суровини се заливат със зехтин или базово масло, оставят се в продължение на 2-3 седмици, филтрират се.

От някои култури, маслото се приготвя по горещ начин. Суровините се натрошават, заливат се с растително масло, поставят се върху котлон загрят до 40 ° С в продължение на 8 часа, след което се филтрират.

 

Продукти свързани с билката

    Билки и чай