Дяволски нокът билка

Дяволският нокът - дяволът срещу редица болести

Дяволският нокът - тропическо растение с дълги пълзящи стъбла, пурпурни цветя и мистериозни плодове с форма на кука, което съответства на името на растението. За терапевтични цели коренът на дяволския нокът се използва при различни заболявания на опорно-двигателния апарат

Билката дяволски нокът получава наименованието си, заради специфичната визия на плодовете му, които приличат на нокти (куки). Първоначално дяволският нокът е бил познат само в Южна Африка, но още първите европейски колонисти откриват лечебните свойства на билката (не без помощта на местното население, което го ползвало от векове) и го пренасят в Европа, където започва да се използва за лечение на артрит и подагра. Корените на билката дяволски нокът от друга страна се използвали, като болкоуспокояващо средство и като средство за подобряване на храносмилането, което продължава и до ден днешен.

Експерементално свойствата на дяволския нокът са потвърдени от много различни и независими медицински експерти в цял свят. Лечебните му свойства се дължат до голяма степен на наличието на иридоиди и флавоноиди, които действат активно срещу негативните прояви на подагра, ревматизъм, миалгии, лумбаго и най-вече при артрити. Установено е, че при употреба на дяволски нокът намаляват болката и отокът при възпалени стави и се възстановява подвижността им. Дяволският нокът има многоаспектно действие: противоревматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, успокоително и диуретично действие. Води до понижаване на пикочната киселина и серумния холестерол и е много подходящ при заболявания на пикочната система.

Препоръчително е да се използва флуидният екстракт на билката, който е много балансиран продукт.

 • Дяволски нокът корен на прах - за стави, Harpagophytum

  Дяволски нокът корен на прах - за стави, Harpagophytum

  Цена: 6,82 лв.

 • Дяволски нокът свойства

  Основната активна съставка на дяволския нокът е гликозид арпагозид, причиняващ артралгично, противовъзпалително, аналгетично и седативно действие. Коренът на дявола намалява нивото на вредния холестерол в кръвта, поради наличието на естествени растителни стероли - бетастерини, и абсорбцията им в кръвта от червата не се случва.

  Европейските учени проведоха изследвания за лечебните свойства на дяволския нокът. Доказано е, че употребата на това растение има положителен ефект при заболявания на ставите с дегенеративно-дистрофичен характер на хроничната форма: артрит, деформираща остеоартроза, остеохондроза на гръбначния стълб. Активните вещества в състава на растението подобряват подвижността на ставите, намаляват подуването и облекчават болката, но също така допринасят за отстраняването на пикочната киселина и холестерола от организма. Инхибиторният ефект на компонентите на растителния екстракт върху медиаторите на възпалителния процес (простагландини) също е разкрит. Дяволският нокът има изразена антимикробна активност.

  Проведени многобройни експериментални проучвания за успешното използване на чай от дяволски нокът за терапевтични цели с нарушения на храносмилателната система, неадекватно отделяне на жлъчката.

  Дяволски нокът състав

  Клубеният корен на дяволския нокът съдържа иридоидни гликозиди (харпагид, харпагозид, прокумбин, вербаскозид), тритерпени, хинони, флавоноиди (лутеолин, кемпферол), мазнини, фитостероли, гавинон, фенолни киселини (кафеена киселина, канелена киселина). процентът въглехидрати, чийто основен компонент е тризахарид - стахилоза (46%). Дяволският нокът е източник на редица важни макро- и микроелементи: калций, магнезий, желязо, фосфор, калай, калий, кобалт.

 • Дяволски нокът Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Дяволски нокът Тинктура, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 7,99 лв.

  Промо цена 7,19 лв.

  -10%

 • Дяволски нокът, Bioherba, 360 мг, 100 капс.

  Дяволски нокът, Bioherba, 360 мг, 100 капс.

  Цена:

  Редовна цена: 13,00 лв.

  Промо цена 11,70 лв.

  -10%

 • Дяволски нокът дозировка

  Начин на употреба 1: Приготвя се спиртен извлек: 10 гр билка се накисва за 14 дни на тъмно с 60 мл ракия или спирт до 60 градуса. Прецежда се, изстисква се. Получената течност се разрежда наполовина с вода и се втрива на болните участъци 2 пъти дневно. *Извлека може да се смеси с крем и да се ползва като мехлем.

  Начин на употреба 2: Перорално - Ползва се три пъти дневно по 20-30 капки в 100мл вода преди хранене. Ако имате чуствителен стомах, може да се пие след хранене.

  Противопоказания и странични ефекти

  Неконтролираното използване на растението като терапевтичен агент може да навреди на тялото. Притежавайки много полезни свойства, дяволският нокът има свои противопоказания. Дяволският нокът не се препоръчва за употреба при стомашни язви, язви на дванадесетопръстника, гастралгия, киселини. Активните вещества в растението имат стимулиращ ефект върху мускулите на матката, в резултат на което е възможен спонтанен аборт или преждевременно раждане. Въз основа на това не се препоръчва да се използват препарати на дяволски нокти за бременни жени. Употребата на растението е противопоказана за кърмачки и деца.

  Съчетание с други билки

  Дяволския нокът се съчетава добре при артрит с канела, нийм, моринга чай, листа от коприва, кори от върба, листа от бреза, стръкове от полски хвощ, цвет от синя метличина, цвят от невен, хвойнови плодове, цвят от черен бъз, кора от канела. 

  bilki.bg ви препоръчва да опитате силата на билката дяволски нокът.