Силата на лечебните билки при пролетна умора
 
Предлагаме ви няколко билкови рецепти, които можете да комбинирате, в зависимост от вашия вкус и индивидуални предпочитания. Те ще ви помогнат да превъзмогнете пролетната умора, хроничната умора, стреса и изтощението.
 
Най-често използваните билки при стерс и депресия са дяволска уста (leonurus cardiaca l.), дилянка (Valeriana), маточина (Melissa officinalis L.), хмел, глог, лавандула и други проверени през вековете успокояващи билки.
 • Вербена стрък – Върбинка, Verbena officinalis L.

  Вербена стрък – Върбинка, Verbena officinalis L.

  Цена: 2,38 лв.

 • Магарешки трън цвят, Onopordum асаnthium L.

  Магарешки трън цвят, Onopordum асаnthium L.

  Цена: 2,42 лв.

 •  
  Отвара от ВЕРБЕНА, ВЪРБИНКА, ЖЕЛЯЗНА ТРЕВА се използва при нервност и изтощение при жени над 40 годишна възраст:
  1 супена лъжица ситно нарязани стръкове от върбинка се запарват с 1/4 л. вряща вода. След като изстине, течността се прецежда. Течността се разделя на 2 или 3 равни части, които се изпиват съответно 2 или 3 пъти дневно.
   
  Най-подходящи са стъблата и цветовете на магарешкия трън. Сваряват се на чай, като 2 супени лъжици се запарват с 600 мл вода за 10 минути. Имат тонизиращо и детоксикиращо действие, особено силно изразено при мъжете.
 • Ранилист стрък, Betonica officinalis

  Ранилист стрък, Betonica officinalis

  Цена: 2,32 лв.

 • Борови връхчета, Turiones Pinus

  Борови връхчета, Turiones Pinus

  Цена: 2,32 лв.

 •  
  1 супена лъжица ситно нарязани стръкове и корени от ранилист се заливат с 1/2 л вряща вода. Ври 5 мин и след това се прецежда. Течността се разделя на 2 или 3 равни части, които се изпиват съответно 2 или 3 пъти дневно. Прилага се при нервно изтощение.
   
  2 супени лъжици борови връхчета се варят с 800 мл вода в продължение на 10 минути, оставят се похлупени за още 5 минути. Прецежда се и се пие, подсладена с мед или захар и лимонов сок. Напитката може да е топла или със стайна тумпуратура.
   
  1 равна супена лъжица полски хвощ стрък се залива с 1 чаена чаша гореща вода и се похлупва. След като поизстине, течността се прецежда. Чаят се подслажда с мед и се пие топлъл веднъж на ден. Особено е подходящ при пролетна умора и за прочистване на бъбреците и уринарния тракт.
   
  Билковите отвари могат да се използват не само за вътрешен прием, но и за отпускащи вани, особено ако им се добавят няколко капки лавандулово, салвия, сантал, (или друго ваше любимо) масло и соли за вана. Това също спомага за балансиране на емоциите, за сваляне на напрежението и подобряване на настроението. Редовното ползване на вани с лечебни треви и масла, например един път седмично, е едно от важните профилактични средства за поддържане на психически баланс, чрез релаксация на тялото и прочистване на порите от натрупаните токсини. Паралелно с това топлата вода позволява на етеричните масла да проникнат в кожата и в дихателните пътища и нервната система и да задействат заложените в ароматните вещества мощ и лековитост. / Подчертавам, че е необходимо да се ползват само натурални етерични масла. Никога не ползвайте синтетични аромати, те са токсични. /