БИЛКИ ПРИ ЦИСТИТ И БОЛКИ ПРИ УРИНИРАНЕ

Какви билки да пием ако имаме неопределено парене и болки при уриниране?

Често при настинка или след посещаване на чужда тоалетна, при дълъг престой с мокър бански, при жените се появява болезнено уриниране, понякога с помътняване на урината и силен сърбеж. Най-често това е цистит или инфекция. И в двата случая изброените в статията билки повлияват благоприятно болките при уриниране, тъй като веществата в тях убиват бактериите и гъбичките, с които е заразена пикочно половата система.

Как да избегне повторно заразяване или настинка

За да избегнете повторно заразяване в бъдеще, никога не сядайте на обществена седалка на тоалетна и пазете кръста и долната част на корема винаги добре защитени от изстудяване. Когато сте на морето, сменяйте мокрия бански със сух, ако смятате че сте предразположена към този тип настинки или инфекции.

Причините за появата на парене при уриниране могат да бъдат: нарушение при уриниране, раждане, бременност, хипотермия, възпаление на гениталните органи, възпаление на бъбреците и запек. Но водещата роля за развитието на цистита принадлежи на инфекциите.

При първи симптоми на парене при уриниране, можете спокойно да се обърнете към народната медицина.

Препаратите от лековити билки се предписват от първите дни на заболяването. Препоръчителни са инфузии от диуретични билки, които имат аналгетичен и противовъзпалителен ефект.

 

Билки за лечение при парене при уриниране, болки при уриниране, болезнено уриниране:

Мечо грозде

мечо грозде, билки, цистит, уриниране

 

 

Мечото грозде, действа антибактериално, диуретично и има седативен ефект. Приготвя се под формата на чай, като в 500мл студена вода се изсипва 1 супена лъжица от дрогата/листа/,оставя се да кисне 8-12ч и се вари 5 мин. След като кисне още 20 мин, се прецежда и се пие на 4 -5 интервала през деня. Трябва да се приема поне няколко месеца, за да се усети уроантисептичният му ефект.

 

Изсипливче

Тази билка има диуретичен, аналгетичен, противовъзпалителен ефект. Инфузията от изсипливче има пикочогонно / диуретично / и успокояващо спазмите на гладката мускулатура средство. Най-често се използва при възпаление и пясък или камъни в бъбреците и пикочния мехур и по-рядко при отоци.

 

Леска кора

билки при цистит, билки, цистит, уриниране, лескаПрепоръчителна е при възпаление на пикочните пътища, болки при уриниране, за засилване тонуса на венозните кръвоносни съдове и капилярите.

Начин на употреба: Под форма на запарка - 1 супена лъжица ситно нарязана суха билка на 1 чаша вряща вода. Получената запарка се изпива в продължение на 1 ден.

 

Метличина

Метличината се използва при възпаление на пикочния мехур и бъбреците. Инфузията има аналгетично и антимикробно действие. Прави се отвара от 1 чаена лъжичка, която се залива с 250 мл вряща вода и се запарва за 10 минути. Прецежда се. Отварата се пие по 80 мл, 3 пъти дневно.

 

Коприва

Листата от коприва имат противовъзпалителен, диуретичен и хемостатичен ефект. Сухите листа от коприва се използват под формата на запарка при дневна доза 4 чаени лъжички листа на 250 мл вряща вода.

 

ЧАЙ ПРИ ПАРЕНЕ И БОЛКИ ПРИ УРИНИРАНЕ

Вече се запознахте с отделните билки, които можете да ползвате при болезнено уриниране, но сега искаме да ви предложим билкова смес, която има още по-силно и ефикасно действие, тъй като съчетава в себе си сбор от различни лековити билки.

билки при цистит, билки, цистит, уриниранеЧаят има противовъзпалително действие и е особено ефективен при парене при уриниране. Прилага се при  болки при уриниране, пиелит, бъбречни заболявания, бъбречно-каменна болест. Действа диуретично, спазмолитично, противовъзпалително. В състава на чая влизат билки като гореспоменатите мечо грозде и леска кора.

Чаят съдържа и врабчови чревца стрък, които се препоръчват като противовъзпалително, тонизиращо действие върху кожата и подобряващи нейната еластичност, част от състав са и анасоновите зърна, които са изключително подходящи при възпалителни заболявания на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест и др.

Ще ви изненада приятния и силен вкус на подправката карамфил, която не само допълва билковата комбинация, но е изключително полезна при  болки при уриниране, тъй като има антисептично и болкоуспокояващо действие.

Ако се обърнете навреме към традиционната медицина, тя може да ви помогне в усложнената ситуацията. Най-важното – грижете се за себе си и вашето здраве!