Ароматерапия история

Според намерените древни писма с тамяновите рецепти се определя, че „възрастта” на ароматерапията е повече от 6000 години! Произходът на ароматерапията в Египет се потвърждава от глинените таблетки, които описват етапите на балсамиране с използването на аромати. Чистите етерични масла са започнали да се получават едва през V в. Пр. Хр. В Египет тамянът бил изгярян като поздрав към бога Ра, при изгрев слънце. В балсамирането на мумиите са използвали кедър и смирна. Маслата се използвали по време на религиозни церемонии, за грижа за кожата и като парфюмни препарати. Както се оказа, кедровото масло и смирната съдържат вещества със силни превантивни и антисептични свойства.

Гърците продължават изследванията в областта на ароматерапията, изследват нови методи за прилагане на масла за медицински цели. Древният мислител и лекар на Диоскоридс е написал книга за билковата медицина "De Materia Medica", която се използва в Европа от 12 век. В действителност, много от рецептите, предложени от Диоскорид, са все още актуални в съвременната ароматерапия. Хипократ често предписва фумигации и инхалации на пациенти. Терминът "итралипт" е роден в гръцката медицина, прилаган за практиката на третиране с ароматни вещества. Една от най-известните гръцки отвари е мегалионът (от гръцкия мегас - голям) - включва смирна, канела и касия.

През епохата на Възраждането ароматните вещества се превръщат в едно от основните лекарства, които хората избягват по време на многобройни епидемии. През следващите векове лечебните свойства и възможността за използване на ароматни масла бяха анализирани и изследвани от фармацевти. Ароматичните лекарства включват хвойна, канела, тамян, кедър, роза, розмарин, лавандула и градински чай, както и нови растения - артемизия, каяпут, червел, оранжево, валериана и бор.
Епохите се променят, а с тях и вижданията за значението на ароматите и ароматерапията. През 19 век ролята на ароматерапията започва да пада, става особено забележима с раждането и бързото развитие на синтетичната фармация. Но скоро интересът към ароматерапията отново започва да нараства, причините за което са многобройни усложнения, причинени от синтетични наркотици, влошаване на околната среда и повишени изисквания за препитание на хората.

Ароматерапия приложение

Ароматерапия или как да моделираме настроението си
Чрез Ароматерапия можете да създадете работна, уютна или романтична атмосфера

Терминът ароматерапия е възникнал едва през XX век, когато съвременните учени започват да систематизират за западното общество ефекта върху нервната система и здравето на различните аромати. Понастоящем ароматерапията има профил в който методите й се използват за лечебни цени.

Като цяло по-голямата част от хората се наслаждават несъзнателно на ефектите на ароматерапията, чрез парфюмите, козметиката, масажните масла, цветята, билковите чаеве, ароматните свещи, ароматните пръчици, етеричните масла. Древната медицина казва, че всеки сам може да определи кой е подходящия за него аромат в различните части на деня и в различните сезони. Ако например желаете да тонизирате тялото си е хубаво да избирате масло в сутрешните часове. Ароматът който ви се стори свеж, тонизиращ, сух е подходящ за вас. Същият аромат привечер може да ви се стори неприятен. Причината е че тялото ни има биологичен ритъм, с който трябва да сверим ползването на етеричните масла. Прочетете повече за етеричните масла и настроението тук.


Етерични масла приложение

Когато аромотерапията се прилага правилно и в необходимата концентрация етеричните масла имат способността да стимулират защитните сили на организма. Етерните молекули могат бързо да се включват в системата на кръвообращението и да проникнат до всички органи и системи в организма. Те възбуждат невроните, оказвайки влияние на сърдечносъдовата система, като релаксират или тонизират, разширяват кръвоносните съдове, подобряват снабдяването на мускулите с кислород, подобряват процесите на проводимост в тъканите, според вида етерично масло. По този начин етеричните масла имат невероятната способност да стимулират или успокояват нервната система, да намаляват раздразнителността и емоционалната възбуда. Те могат да нормализират съня или да повишат работоспособността.

Имуномоделиращата сила на ароматите се крие във летливите ароматни молекули, които дразнят чуствителните рецептори на нашето обоняние и изпращат сигнали до мозъка. Кагото етеричните масла се приемат вътрешно /повечето етерични масла не са за вътрешна употреба, това трябва да е изрично посочено на опаковката/, антиоксидантите, флавоноидите в етеричните масла възпрепятстват натрупването на свободни радикали организма, които подтискат метаболизма и процесите на делене на клетките. Етеричните масла подобряват способността за регенериране и хидратирането на тъканите. Доказано е, че разнообразните аромати, които усещаме имат директно отношение към формирането на паметта и на спомените, а също и към способността за възприемане на информация. Това тяхно свойство отдавна се използва например в Япония, където работни помещения се ароматизират с тонизиращи ума и работоспособността аромати.

Вие също можете да моделирате с ароматерапия атмосферата около вас, вашето настроение и настроението на околните, като подберете свеж или нежен, чуствен или ефирен, екзотичен или изтънчен аромат за работното си място, за вашия дом и за интимната атмосфера на вашата спалня.

Правила при приема на ароматерапия


Основното, което е важно да се помни е, че етеричните масла са лекарства. Така че те имат индикации и противопоказания, както и предпазни мерки за безопасност, които трябва да се спазват, за да не се навреди на здравето. Информацията не е толкова много и е проста. Ето кратко напомняне:
Избирайте натурални продукти с добро качество. Синтетичните летливи вещества в най-добрия случай не са полезни.
Пазете флакона, където няма достъп на деца и животни.
Затворете плътно капачката на бутилката.
Не нанасяйте течност директно върху носа, очите или ушите, за да избегнете изгаряния или дразнене.
Не поглъщайте етеричните масла, ако върху тях няма надпис, че са подходящи за вътрешен прием.
Ако продуктът се използва за лечение на заболяване, консултирайте се с лекар. По правило тя е включена в набор от основни назначения.
Предварително тествайте състава върху кожата. Нанесете една капка върху сгъвката на лакътя ден преди употреба.
Запомнете фототоксичността. Някои вещества под въздействието на ултравиолетово лъчение могат да причинят изгаряне. Например, бергамот, лимон, грейпфрут, липа.

Начин на приложение на етерични масла

Най-лесният метод е изобретен за козметични и терапевтични процедури - смесване с която и да е основа. Може да бъде течен кокосов орех, слънчогледово, маслиново, бадемово или морски зърнастец. Може да се добави и към крема, маска от натурални съставки (мед, мляко), балсам. Целта на компонентите за свързване - да се осигури транспортирането на маслото в кожата.

Аромакамни и аромалампи

В зависимост от избора на продуктите, тя помага за дезинфекция на стаята, тонизира нервната система, отпуска. Процесът на нагряване на етеричните масла не трябва да бъде твърде дълъг. Максималното време на експозиция е два часа, минимумът е 15 минути. За най-добри резултати следвайте няколко правила:

Важно е да се проветри помещението много преди сеанса за ароматерапия и да се затворят прозорците по време на процедурата.
Спазвайте пропорциите. Максималното количество етерично масло е 3-5 капки на 2 супени лъжици вода.
След употреба изплакнете лампата със сапун и вода, за да не се усети миризма.
Не поставяйте устройството върху пластмасови повърхности, течения или места, където деца и животни могат да ги достигнат.

Инхалация

Може би един от най-често срещаните методи за лечение е на сезонни заболявания. Процедурата намалява възпалението, подуването, увеличава притока на кръв към лигавицата на носа и гърлото, спомага за премахването на кашлицата. Други характеристики включват:

Подобряване на психологическото и емоционалното състояние.
Стимулиране на умствената дейност.
Ускоряване на лечението.
Антибактериален и антивирусен ефект.

Ароматни ванни

Този метод на нанасяне на етерични масла помага за справяне с редица проблеми:

Отпускане след тежък работен ден.
Премахнете напрежението от мускулите след тренировка във фитнеса.
Излекуване на простуда в началните етапи (ако няма температура).
Намалете проявата на портокалова кора (в комбинация с диета и физически упражнения).

Масаж на тялото и краката

Този метод на нанасяне на масла елиминира различни проблеми:

Възстановяване от нараняване.
Поддържане на фигура.
Борба срещу целулита.
Ревматично облекчаване на болката.
Профилактика на разширени вени и стрии.
Намаляване на теглото.
Облекчаване на мускулите от тренировки.