лимонова трева, чайКакво представлява чаят от лимонова трева?

Лимонената трева, наричана още цитронела, е високо, стъблено растение. Има свеж, лимонов и цитрусов аромат. Тя често е срещана съставка в тайландската кухня, но се използва и като средство за прогонване на насекоми. Етеричното масло от лимонена трева се използва в ароматерапията за освежаване на въздуха, намаляване на стреса и повишаване на настроението.

Лимонената трева се използва и като народно средство за насърчаване на съня, облекчаване на болката и засилване на имунитета. Един от най-популярните начини да се насладите на лимонена трева е под формата на чай.

Прочетете цялата статия, за да научите как пиенето на чай от лимонена трева може да помогне за постигането на тези ползи за здравето.

1 Притежава антиоксидантни свойства

Според проучване, публикувано в Journal of Agriculture and Food Chemistry, лимоновата трева съдържа няколко антиоксиданта, които могат да помогнат за премахване на свободните радикали в тялото ви, които причинят заболявания. Забележителни антиоксиданти са хлорогенната киселина и изоориентинът. Тези антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на дисфункцията на клетките в коронарните артерии.

2. Има антимикробни свойства

Чаят от лимонена трева може да помогне за лечение на орални инфекции и кухини, благодарение на антимикробните си свойства. Според проучване in vitro от 2012 г., публикувано от National Institutes of HealthTrusted Source, етеричното масло от лимонова трева показва антимикробно действие срещу бактериите Streptococcus mutans, бактериите, които са най-отговорни за кариеса на зъбите.

Допълнителни проучвания разкриват, че маслото от лимонова трева и сребърните йони могат да работят заедно срещу няколко вида бактерии и гъбички in vitro.

противовъзпалителни свойства, лимонена трева3. Има противовъзпалителни свойства

Счита се, че възпалението в някои части на тялото, играе съществена роля при много състояния, включително сърдечни заболявания и инсулт. Според Мемориалния център за ракови заболявания Sloan Kettering, две от основните съединения в лимонената трева, цитралът и гераниолът се смятат за отговорни за неговите противовъзпалителни ползи.

Твърди се, че тези съединения помагат за спиране на отделянето на определени маркери, причиняващи възпаления в тяло.

4. Може да намали риска от рак

Счита се, че цитралът в лимонената трева притежава мощни противоракови способности, тъй като някои компонента на лимонената трева помагат в борбата с рака. Това се случва чрез директно повишаване на имунната система, така че тялото да може самостоятелно по-добре да се бори с рака.

Чаят от лимонена трева понякога се използва като помощна терапия по време на химиотерапия и лъчение, но трябва да се използва само под ръководството на онколог.

5. Помага за насърчаване на здравословното храносмилане

Чаша чай с лимонова трева е алтернативно средство за лечение на разстроен стомах, спазми в стомаха и други храносмилателни проблеми. Проучване за гризачи от 2012 г., публикувано от Националният институт HealthTruted Source, показа, че лимонената трева може да бъде ефективна и срещу стомашни язви.

Проучването установява, че етеричното масло от листата на лимонена трева може да помогне за предпазване на стомашната лигавица от увреждане от аспирин и етанол. Редовната употреба на аспирин е честа причина за стомашни язви.

6. Действа като диуретик

диуретик, зелен чайВ народната медицина лимонената трева е известен диуретик. Диуретикът ви кара да уринирате по-често, освобождавайки тялото си от излишна течност и натрий. Диуретиците често се предписват, ако имате сърдечна недостатъчност, чернодробна недостатъчност или оток на белия дроб.

Изследване от 2001 г., оценяващо ефектите на чая лимонена трева при плъхове, показва диуретична активност, подобна на зеления чай, без да причинява увреждане на органите или други странични ефекти. При изследването са давали чай от лимонова трева на плъхове за период от шест седмици.

7. Помага за намаляване на високото систолно кръвно налягане

В проучване от 2012 г. на 72 доброволци от мъжки пол е бил даван чай от лимонена трева или зелен чай за пиене. Тези, които пили чай с лимонова трева, показали умерен спад на систолното кръвно налягане и леко повишаване на диастолното кръвно налягане. Те също са имали значително по-ниска сърдечна честота.

Въпреки че тези открития са вълнуващи, ако имате високо систолично кръвно налягане, изследователите предупреждават, че мъжете със сърдечни проблеми трябва да използват лимонена трева в умерена степен. Това може да ви помогне да избегнете опасни спадове на сърдечната честота или повишено диастолично налягане.

8. Може да помогне за регулиране на холестерола

Високият холестерол може да увеличи риска от сърдечен удар или инсулт. Изследване, публикувано в Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & ResearchTruted Source, показа, че екстрактът от масло от лимонова трева помага за понижаване на холестерола при животните. Намаляването на холестерола зависи от дозата.

През 2011 г. допълнителни изследвания върху мишки потвърждават дългосрочната безопасност на до 100мг етерично масло от лимонена трева дневно. Необходими са повече изследвания, за да се установи дали чаят с лимонова трева има същите ефекти като маслото от лимонена трева.

отслабване, лимонова трева, чай9. Може да ви помогне да отслабнете

Чаят от лимонена трева се използва като детоксикиращ чай, за стартиране на метаболизма и може да помогне да отслабнете. Тъй като лимонената трева е естествен диуретик, ако пиете достатъчно от него, има вероятност да свалите килограми.

Като цяло замяната на безалкохолни напитки и други подсладени със захар напитки в диетата ви с билкови чайове като лимонена трева, може да ви помогне да постигнете целите си за отслабване. Не бива обаче да пиете изключително и само чай от лимонова трева. Това може да увеличи риска от странични ефекти. Опитайте да редувате чашите чай от лимонова трева с вода или други неподсладени напитки.

10. Може да помогне за облекчаване на симптомите на ПМС

Чаят от лимонена трева се използва като естествено средство при менструални спазми, подуване на корема и горещи вълни. Няма проучвания специално за лимонената трева и ПМС, но на теория нейните успокояващи и противовъзпалителни свойства могат да помогнат. Освен това, според статия, публикувана в Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & ResearchTruted Source, маслото от лимонена трева е полезно срещу горещи вълни.

Как да си приготвите чай от лимонова трева

Започнете с една чаша дневно. Спрете да пиете чая или го намалете, ако усетите странични ефекти.

Чай от лимонова трева приготвяне:

    Изсипете в 1 чаша вряла вода 1 чаена лъжичка прясна или суха лимонова трева

    Оставете да престои поне пет минути

    Прецедете чая

    Насладете се на горещия чай. Също така можете консумирате чая студен с добавени кубчета лед.

Ако не обичате да пиете лимонова трева, опитайте да готвите с нея. Добавете стрък или две към любимата си супа, пиле или риба преди печене.

странични ефекти, рисковел чай, лимонова треваВъзможни странични ефекти и рискове

Лимонената трева обикновено се счита за безопасна за употреба като подправка, дори и ако е в количеството, което обикновено се използва за приготвяне на чай.

Потенциалните странични ефекти включват: виене на свят, глад, суха уста, усилено уриниране, умора.

Някои хора може да са алергични към лимонената трева. Потърсете спешна помощ, ако имате симптоми на алергична реакция, като: обрив,  сърбеж,  затруднено дишане, учестен пулс,

Не трябва да пиете чай от лимонова трева, ако:

- сте бременна
- приемате диуретици по лекарско предписание
- имате нисък сърдечен ритъм
- имате ниски нива на калий