Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

ЗАБЛУДИТЕ ЗА ОРГАНИЧНАТА ПРОДУКЦИЯ, ИЛИ КАКВО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА БИО ПРОДУКТИТЕ

Био, био продукт, био козметикаБио продуктите

Терминът, който се използва в България по регламент за органик, или био продукция е "биологичен".
След като направихме известно проучване, за да навлезнем в детайлите на закона се оказа, че нещата са малко по-различни от общо приетите представи, че това е една напълно чиста от химия продукция. Ако се чудите какво значи "еко" продукция, то такъв термин законово няма. Тоест производителя намеква, че неговата продукция е чиста, но няма био сертификат
 
Съгласно Европейския РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 834/2007 НА СЪВЕТА, за да бъде една продукция органична, то над 95% от съставките, трябва да са от органично земеделие. 5% може да не са от органично земеделие.
 
В органичната продукция също може да се използват пестициди, инсектициди и други химикали, но само от списъка с разрешените от Европейската комисия. Биологичните храни и продукти не са непременно свободни от пестициди. Биологичните храни се произвеждат, като се използват само определени пестициди със специфични съставки. Органичните пестициди имат тенденция да съдържат като съставки естествени вещества като сапуни, вар, сяра и водороден пероксид. Не всички естествени вещества се допускат в биологичното земеделие; някои химикали като арсен, стрихнин и тютюнев прах (никотин-сулфат) са забранени. 
 
Естествено, предполагаме, че най-вероятно става въпрос за щадящи и нискотоксични препарати, но все пак такива се ползват, а списъкът е дълъг и е приложен в края на тази статия. / РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 889/2008 НА КОМИСИЯТА /. 
 
Това проучване само затвърди убеждението ми, че в съвременния свят, човек не може да отхапе късче от рая единствено за себе си. За съжаление целият свят е засегнат в по-малка или по-голяма степен от замърсяване, от болести по растенията и отглеждането на растения, дори органични, без прилагането на някакво третиране е много трудно. 
 
Органик, органична козметикаВярвам, че трябва да правим разумен избор при закупуването на продукти, като се стремим да търсим наистина по-чиста продукция, може органик, може и неорганик. Трудно е да направим преценка, но трябва да мислим логично. Например огромната част от билките, събирани в България са диворастящи и са много чисти. Това, че не носят скъпия етикет органик, не ги прави по различни от това което те са, а именно чисти натурални български билки. За много хора е важен етикета. Да, той дава известна степен на сигурност, но цената за органик или на българси - биологично сертифициране е висока и малките производители и билкосъбирачи не могат да си я позволят. А както виждате, дори еткета "биологичен" не дава пълна степен на сигурност.
 
Трудно ми е да препоръчам и ползването на земеделска продукция от малки производители, тъй като и там е възможно да се използват препарати, при това безразборно и без контрол. А да си отглеждаме сами е приятна, но утопична мечта за повечето граждани.
 
Вярвам, че това, което трябва да направим е да се опитаме да замърсяваме по-малко, да ограничим консуматорския си апетит, за да може постепенно това да се отрази и на чистотата на природата. Стремежа и използването на соларни и други чисти методи за енергия са едно от прозорчетата към по-биологичното ни бъдеще.