bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

СУПЕР БИЛКАТА ЧЕСЪН - ПРИРОДНИЯ АНТИБИОТИК

Предназначение на чесъна

чесън, полезни свойстваЧесънът е голям природен антибиотик. Използването му в прясно състояние може да предпази от големи простудни заболявания (и други вирусни) и значително да укрепи имунната система. Не без основание в древността оценяват чесъна поради неговите противогъбични и противовъзпалителни свойства. Намалява холестерола в кръвта, така че е полезен при сърдечно-съдови заболявания. Също така, поради съдържанието на огромно количество минерали и витамини, чесънът е незаменим при дефицит на витамин.

Чесънът допринася за укрепване здравето на сърцето и кръвоносните съдове, и нормалното състояние на имунната система.


Лечението с чесън

Чесънът има силен дезинфектиращ ефект. Ще се изненадате, но той е в състояние да се бори със следните заболявания: вирусни и холерни инфекции, млечница, Staphylococcus aureus, микобактериална туберкулоза, HIV, стрептококова група B. Да, в основата на някои лекарства за подтискане на HIV инфекцията ще намерите добавки на базата на чесън, тъй като това може частично да компенсира имунодефицита.

 • Full Spectrum Чесън, Bioherba, 350 мг, 60 капс.

  Full Spectrum Чесън, Bioherba, 350 мг, 60 капс.

  Цена: 8,80 лв.

 • Масло от Чесън, Bioherba, 100 софтгел капс.

  Масло от Чесън, Bioherba, 100 софтгел капс.

  Цена: 16,49 лв.

 • Чесънът – толкова обичан, толкова ароматен

  Какво първо ви изниква наум когато чуете думата „чесън“?  Мисълта за силен аромат, за продукт толкова вкусен като добавка към менюто, но и толкова непрепоръчителен, ако ни предстои... целувка, например. Това е една от основната причина да не прибягваме до него, но е факт, че той е един от главните компонентни в хранително-вкусовата промишленост. Освен като продукт със силен аромат и невероятни вкусови качества, чесънът е използван много години наред в народната медицина, още от времето на Древен Египет! Ако сега да отворите книга по темата или пък се информирате в някой интернет сайт, задължително ще видите метод на самолечение с помощ на чесън. При това не само на едно или две болестни състояния.

  Произходът

  Думата „чесън“ (на английски език garlic) произлиза от думите „gar” (старинна английска дума, означаваща „копие“) и “leak” (“лук“). Бидейки „копие на праз лука“, той принадлежи към семейство Лукови (Aliecae).

  ПРЕДИ и СЕГА. Любопитни факти

  Чесънът започва да се грижи за нас, още при да сме се родили. Ако бременна жена приема чесън, това спомага растежа на плода. В митологията пък, той се слави със свойствата си срещу черна магия. Носел се е на врата и като бижу-амулет, прогонващ злите сили. Чесънът се е възприемал и продължава да е така и до ден днешен, за много силен афродизиак. Също така, приемало се е, че помага срещу прекомерно натоварване и употребата му е била препоръчителна след много изтощителен ден – по данни на Херодот, този вълшебен зеленчук е бил неизменна част от менюто на строителите на пирамиди! Когато се ражда бебето, устните му са били намазвани с чесън, за да бъде предпазено то от уроки. Използвал се е и като лек срещу ухапване, дори и за мумифициране! И така до ден днешен, когато на много традиционни  обичаи срещу злите сили, се връзват плитки с чесън.

  Чесън за имунитет

  Вълшебният зеленчук съдържа повече от 2000 биологично активни съединения, които спомагат за изграждане на имунитет и за борба с редица болестни състояния.  Работи за защитата от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания, благоприятствайки понижаването на холестерола и кръвното налягане. Показен е за изграждането на здрава и балансирана имунна система.  Чесънът е широкоспектърен и антимикробен продукт, който  помага при борбата с много бактериални и гъбични инфекции. Чесновият екстракт притежава и антиоксидантни свойства и забавящи стареенето свойства!

  Нежелани реакции на чесъна

  Продължителната употреба на големи количества чесън може да потисне чревната микрофлора. Ето защо, за да се избегне дразнене на лигавицата, по-добре е да не злоупотребяваме. И трябва строго да ограничи използването на чесън при заболявания на бъбреците, жлъчнокаменна болест, анемия, язви на храносмилателния тракт.

  Как се премахне миризмата от чесън

  миризма на чесън, ябълка, чесънСпецифичната силна миризма на чесън идва от серните вещества, които съдържа. В процеса на усвояване на храната се образуват молекули, които се абсорбират от нашето тяло, след което се отстраняват от кръвния поток. Тези молекули могат да имат много неприятна миризма, която, попадайки в белите дробове, при издишване се усещат под формата на силна миризма.

  И без значение колко си миете зъбите, няма да можете да се отървете от миризмата, защото не е причинена от остатъците от храната в устата ви, а от химическите процеси в тялото ви.

  Както е известно, клин клин избива, а химията може да бъде преодоляна само с помощта на химия. Преди няколко години, учен от държавния университет в Охайо, Шерил Берингер, който изучава как летливите органични вещества засягат вкуса, инструктира свой възпитаник да проучи как да елиминира дъха от чесън.

  По това време вече е доказано, че хранителни продукти като гъби, босилек, маруля, цикория, целина, картофи, магданоз и листа от мента неутрализират миризмата на чесън.

  Берингер и неговите завършили студенти решават да проучат колко добре някои храни елиминират миризмата на чесън от устата.

  Изследователите се съсредоточават върху марулята, ментата и ябълките. "Ние открихме ефективността на ябълките случайно", обяснява Берингер.

  По време на контролния експеримент в тялото на един от участниците, който ял чесън се оказва, че има изненадващо малко молекули миризма на чесън. Спомняйки си всичко, което е ял за един ден, ученикът споменава няколкото ябълки, които е изял няколко часа по-рано.

  Еврика! Когато участниците започнали да дъвчат ябълки веднага след чесъна, миризмата видимо отслабвала.

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

   Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

   Цена: 2,47 лв.

  2. Масло от Чесън, Bioherba, 100 софтгел капс.

   Масло от Чесън, Bioherba, 100 софтгел капс.

   Цена: 16,49 лв.

  3. Тинктура Чеснови капки при високо кръвно и холестерол, Bioherba, 100 мл
  4. Full Spectrum Чесън, Bioherba, 350 мг, 60 капс.

   Full Spectrum Чесън, Bioherba, 350 мг, 60 капс.

   Цена: 8,80 лв.