Възкресение Христово, Великден е най-големият християнски празник.

Възкресение Христово, Великден е най-големият християнски празник. Историята не ни е предала точната дата на Възкресение Господне, знаем само, че е било през пролетта, когато евреите празнуват Пасха. Християните не са могли да не отпразнуват толкова голямо събитие, затова през 325 г. на първия Вселенски събор в Никея въпросът за датата на Великден бил решен. Според постановлението на катедралата трябвало да се празнува в първата неделя след пролетното равноденствие и пълнолуние, след като е изминала цяла седмица от старозаветната еврейска Пасха. По този начин християнският Великден е "местещ се" празник - в периода от 22 март до 25 април (от 4 до 8 април по новия стил). Освен това датата на празника сред католиците и православните, по правило, не съвпада. В тяхното определение има несъответствия, възникнали още през 16 век след въвеждането на григорианския календар.

На коя дата е православния Великден през 2020 година

Православният Великден през 2020 г. се пада на 19 април. Смята се, че това е ранният Великден. Най-лесният начин да определите датата на празника е да използвате Александрийския пасхал, специален календар, където той е отбелязан за много години напред. Но можете също да изчислите датите на Великден, ако знаете, че идва след пролетното равноденствие на 21 март, както и след първата пълна луна след него. И, разбира се, празникът трябва да се пада в неделя.

Православните вярващи започват да се подготвят за Великден седем седмици преди Светото Възкресение Христово, влизайки във Великия пост. Възкресението Христово в България винаги се е посрещало в храма. Службата започва по-рано от полунощ, а около полунощ започва Великденската сутрин.

- Христос воскресе! - В тези думи всичко е казано. На тях се основава нашата вяра, нашата надежда, любов, християнски живот, цялата ни мъдрост, просветление, сърдечна молитва и цялото ни бъдеще. С тези думи са унищожени всички човешки бедствия, смърт, зло и е подарен живот, блаженство и свобода! Каква чудотворна сила! Възможно ли е да се уморите да повтаряте: Христос воскресе! Можем ли да се уморим да чуваме: Христос воскресе!

Боядисаните яйца са един от елементите на великденската трапеза, символ на преродения живот.

ВеликденКак ще се чества Великден през 2020 година

Днес всички преминаваме през труден момент, когато всичко, което ни се струва познато и непоклатимо от много поколения насам, изведнъж се променя и стига до състояние на несигурност. Фактът, че времето на карантината се падна на основния празник на всички православни християни Великден, е специална, но все още не напълно разбрана за нас, Божия цел. Може би това е изпитание за нашата вяра, постоянство, доверие в Бога. И днес всички вярващи се занимават с един въпрос: как ще посрещнем Светлата Христова неделя в пандемия? Наистина ли е невъзможно да отидем в храма, както обикновено, да застанем в целодневната служба и от първите минути да прославим Възкресението Божие? Някои дори питат: „Наистина ли няма Великден тази година?“

Разбира се, че има. На първо място, трябва да се разбере, че Великден не може да изчезне, защото това светло събитие се е случило преди над две хиляди години. Христос е възкръснал и можем да говорим за това всеки ден, независимо от датата. Затова нека и тази година прославим Възкресение Христово, носейки го в сърцата си, в уюта и защитеното пространство на домовете си, за да бъдем здрави. Свети Лука ни говори за това, че вътре в нас е почитта и светлината, а там е и прославата: "Понеже ето, царството Божие вътре във вас е" (Лука 17:20-21).

Великденски традиции

В православната традиция Великден е най-важният празник (докато католиците и протестантите почитат Коледа повече). И това е естествено, защото цялата същност на християнството се състои в смъртта и възкресението на Христос, в Неговата изкупваща жертва за греховете на цялото човечество и в голямата Му любов към хората.

Веднага след Великденската нощ започва Светлата седмица. Специални дни за поклонение, в които се извършва службата според великденската харта. Великденските часове се изпълват с празнични песнопения.

Портите на олтара са отворени през цялата седмица, като символ на покана за главния църковен празник на всички желаещи.

Много вярващи свидетелстват за специално молитвено състояние в тези свети дни. Когато душата се изпълва с невероятна благодатна радост. Дори се смята, че онези, които са имали късмета да умрат във великденските дни, отиват в Рая, заобикаляйки изпитанието, защото демоните по това време са безсилни.

В навечерието на Антипаса портите на олтара са затворени, но празничните служби продължават до Възнесението, което се празнува 40 дни след Великден. До този момент православните се поздравяват взаимно с радост: "Христос воскресе!"

В навечерието на Великден се случва главното чудо на християнския свят - спускането на Светия огън от Светия гроб в Йерусалим. Чудо, което мнозина се опитват да оспорят или изучат научно. Чудо, което вдъхва в сърцето на всеки вярващ надеждата за спасение и вечен живот.

Бъдете здрави!