bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

УНИКАЛНИ И ДОСТЪПНИ БИЛКИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПАМЕТТА

билки, подобряване на паметта, памет

Подобряване на паметта с билки

Влошаването на паметта е един от основните проблемина съвременния човек. Големият поток от информация ни помага да постигаме успехи и да се движим нагоре по йерархичната стълбица,но ако някой не се справя с постоянната динамикаи поставените задачи, той става безполезен.

Поради тази причина хората все по-често започват да търсят различни начини да запазят или активират паметта си, да я „изчистят“ и да си помогнат да стане по-ефективна.

Има много полезни билки за подобряване на паметта, които можете да приемате под формата на инфузии или отвари като превантивни агенти. Паметта на човек се отслабва не само в напреднала възраст, но и при пиене, тютюнопушене, стрес или безсъние, запек и обездвижване. Често симптомите на нарушаване на нормалното функциониране на мозъка са съпроводени с напълняване, депресия, безсъние, нарушения в работата на щитовидната жлеза, като хашимото и базедова болест.  За нарушения от този характер може да има хиляди други различни причини.

Кои са билките ефективни при проблеми с паметта?

Градински чай

Учените са установили, че отговорниците за увреждането на паметта са групата на сложните аминокиселини. Да потисне тяхното действие засега може единствено градинския чай (салвията). Листата му са богати на етерични масла, които са известни със своите бактерицидни и противовъзпалителни билки, подобряване на паметта, памет, салвиясвойства. Има и противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие.

Тази билка съдържа витамини В, С и Р, различни флавоноиди, алкалоиди, танини, камфор, туйон - цялата тази структуранапълно третира нервните разстройства, истерията и силната нервна възбуда, успокоява нервната система и възстановява паметта.

Според експерти, градинския чай увеличава концентрацията в мозъка на химикалите, които са отговорни за предаването на интрацеребралните съобщения. Служители от Нортумбрийски университет провеждат редица изследвания, на които са подложени 44 доброволци, на които дават селективно градински чай или плацебо. След края на изследването се стига до заключението, че участниците, които са били лекувани със салвия, са преминали успешно тестовете. Предполага се, че лечението с градински чай ще даде добър резултат и в борбата срещу болестта на Алцхаймер.

Златен корен, Родиола

Установено е също така, че златният корен, родиола, подпомага не само потенцията, но и е силен поддръжник на паметта.  Златният корен, или по-скоро неговото коренище, има много полезни свойства и е много популярно средство в традиционната медицина.

Коренът съдържа около 140 различни компонента, сред които: 

въглехидрати (фруктоза, захароза, глюкоза);
органични киселини (ябълчна, оксалова, янтарна, лимонена);
етерични масла;
феноли;
фенолни карбонови киселини;
флавоноиди;
танини;
сложни минерали (манган в големи количества, мед, сребро, кадмий, цинк, селен, никел, кобалт, хром, и т.н.);
витамини А, С, Е, група В.

Поради своя химичен състав, златният корен може да бъде полезен и в много други случаи, поради което се използва активно.

 • Гинко Билоба лист, Ginkgo Biloba

  Гинко Билоба лист, Ginkgo Biloba

  Цена: 3,52 лв.

 • Златен корен на прах – Родиола, Rhodiola Rosea

  Златен корен на прах – Родиола, Rhodiola Rosea

  Цена: 5,30 лв.

 • Лайка и мента

  Лайка и мента, които можете да намерите и под формата на чай. Те съдържат лутеолин, който предпазва мозъчните клетки и премахва възпалителните процеси. Ето защо, експертите препоръчват пиенето на чай, направен от тези билки, който действа превантивно и помага да се елиминират възрастовите промени. Колкото по-голям е човекът, толкова повече трябва да се грижи за себе си. Не е трудно сутрин да си приготвяте чай от горепосочените билки.

  Ако направим условен списък с билките, които подпомагат паметта то в него трябва да включим и ригана, гинко билоба, американския женшен, зеления чай, горските ягоди, невена, корена от валериана, билките като глог, бреза, череша и детелина, те съдържат микроелементи, които имат благоприятен ефект за целия организъм като цяло и за паметта включително.

  Американски женшен

  Американският женшен се счита за едно от силните лековити билки срещу умора, лошо настроение и физическо изтощение. Благоприяен е за регулиране на нивата на кръвната захар. Уникален е за стимулиране на паметта.

  Гинко билоба

  Гинко билоба е полезен не само при атеросклероза, но и при разсеяност и проблеми с паметта.

  Гинко билоба подобряват еластичността на съдовите стени, което влияе положително на храненето на мозъка с кислород. Това води до подобрение на мозъчната функция и дори до намаляване на холестерола.

  В състава на гинко билоба се включват много полезни вещества като магнезий, калий, калций, желязо, селен, манган и др.

  Зелен чай

  Редица изследователи многократно твърдят, че зеленият чай има положителен ефект върху здравето. Експерти от Университета в Базел предоставят първите доказателства, че екстрактът от зелен чай подобрява когнитивните функции, по-специално паметта, това се посочва в статия в научното списание Psychopharmacology.

  Швейцарски учени отбелязват, че много изследвания предполагат обещаваща клинична стойност за лечение на когнитивни нарушения при психични разстройства, като деменция.

  Продукти свързани със статията

  1. МЕНТАТ ЗА МОЗЪКА И ПАМЕТТА - 30 таблетки

   МЕНТАТ ЗА МОЗЪКА И ПАМЕТТА - 30 таблетки

   Цена:

   Редовна цена: 3,17 лв.

   Промо цена 2,95 лв.

   -7%

  2. Мемори Комплекс, Purevital, за безупречна памет, 60 капс.

   Мемори Комплекс, Purevital, за безупречна памет, 60 капс.

   Цена:

   Редовна цена: 31,00 лв.

   Промо цена 28,82 лв.

   -7%

  3. Гинко Билоба лист, Ginkgo Biloba

   Гинко Билоба лист, Ginkgo Biloba

   Цена: 3,52 лв.