Смола за вино Рецина – Смола от Алепски бор
Pinus halepensis Resin, Retsina Wine Resin
Алепски бор – произход и хабитат на растението
Алепски бор (лат. Pinus halepensis) е средиземноморски вид бор, чийто ареал се простира от Мароко и Испания на запад до Леванта (Сирия, Йордания) на изток. Видът е описан само на базата на екземплярите, растящи около град Алепа в Сирия. Местообитанията на алепския бор включват крайбрежни средиземноморски гори, както и гори с по-висока надморска височина (до 1 700 м в Алжир и Мароко).
Смолата на Алепския бор се използва за ароматизиране на гръцките вина Рецина.
От ядките на Алеповия бор се прави пудинг, наречен asidet zgougou на тунизийски диалект. Той се сервира в чаши, покрити със сметана и гарниран с бадеми и малки бонбони.
История на Вино Рецина
Думата "resin" "рецин" означава смола и не трябва да се бърка с думата "рицин", която се отнася за друго растение.
Как смолата е попаднала във виното? Около 3000 години назад, капаците на амфорите - гръцките съдове, в които се е съхранявало и транспортирало виното, се запечатвали с борова смола, за да се избегне контакт на напитката с въздуха. Смолата, стичаща по стените на съдовете, влизала във виното и му придавала оригинален аромат. Така се появило гръцкото смолисто вино - Рицина. С течение на времето, процесът на винификацията се променил, амфорите били заменени с бъчви, но гърците така заобичали аромата на смола и вкуса на виното, че започнали да добавят смола към бялото вино специално.
Освен това, като консервант и ефективен антисептик, смолата предпазва виното от разваляне.
В наши дни за производството на напитката се използва само смола от определен тип бор, а именно Алепски бор.
Производство на вино Retsina
При традиционното производство за вината Retsina винаги се следва специфична процедура. По време на алкохолната ферментация, във виното се добавя смола и след това веществото остава в резервоара за период, определен от производителя, в зависимост от желания интензитет на аромата. След това рецината се декантира и бутилира.
Количеството смола, което се влага във виното е регламентирано и се препоръчва да е между 0,15% и 1% от обема на крайния продукт. Препоръчва се рецина да се прави от сухи бели или розови вина, със алкохолното съдържание между 10% и 13,5%.
Kак се прави вино Рецина в домашни условия, рецепта
В промишленото производство на вино Рецина, смолата се поставя в джибрите и преседява с тях. Ако, обаче вие искате да си направите вино рецина в домашни условия, е достатъчно да поставите зрънце смола с размера на грахово зърно в бутилка добро бяло вино. След седмица виното вече има вкус на смола. Според времето, което ще задържите смолата във виното, вкуса ще се усилва постепенно. Опитвайте периодично, за да установите колко време е необходимо за вашият вкус, след което ще имате ваша собствена рецепта за вино Рецина.
Химичен състав и физико-химични свойства
Химичният състав варира значително в различните части на растението, като са идентифицирани 67 компонента, най-важните от които са са α-пинен и ( Z ) -кариофилен. При експерименти е установено е, че пробите от смола от Алепски бор имат добра противогъбичната активност и много добра активност като биохербицид.
Начин на употреба на Смола за вино Рецина
На 1 литър вино се слага 1 грам смола. Държи се 10 дни или до пълно разтваряне.
За 1000 литра вино се поставя 1 кг смола от Алепски бор. Аналогично можете да сметнете според обема на съда, в който се съхранява виното, необходимото количество смола за получаване на вкуса рецина.
Ако желаете, можете да поставите смолата в съда, в чист тензух или филтърна торбичка, и да я извадите и изсушите, когато получите желания вкус. Остатъкът от смолата, можете да използвате за друга партида от вашето лично вино.
Бележка: Да не се бърка рецинова смола със растението рицин, от което се използват семената и от тях се прави рициновото масло. Рицин масло има различно действие и вкус и семената не трябва да се използват за напитки и храни, тъй като са токсични и силно разхлабващи, на което се дължи свойството на рицина масло.