Сминдух семе мляно – Чимен, при диабет и за кърма, Trigonella foenum-graecum
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
Сминдух семена на прах - билка и подправка
Trigonella foenum-graecum L.
Сминдухът принадлежи към семейство Fabaceae и обикновено се използва като подправка.
Семената и зелените листа на сминдуха имат силен аромат и се използват както в кулинарията, така и в медицината.
Семената от сминдух (Trigonella foenum-graecumL.) се използват в традиционната медицина като антибактериално средство.
Семената на сминдуха могат да бъдат варени или покълнали и дори могат да се консумират сурови. Целите семена се приемат като антиацид (при стомашни киселини), както и срещу дизентерия и стомашни разстройства.
Стимулира обмяната на веществата, снижава нивото на кръвната захар. Подобрява апетита. Възстановява силите на организма. Лактогонен ефект.
Народни наименования на билката
Врачанска префирия, гръцко сено, гръцки сминдух, замбун, камилско сено, сминдух, тилчец, чимен, метхи.
Лечебно приложение на Сминдух
Като лечебно растение проявява активност срещу алергии, апетит или загуба на катар, бронхиални проблеми, висок холестерол, диабетна ретинопатия, газове, стомашни разстройства, белодробни инфекции, прекомерна слуз, възпалено гърло, абсцеси, анемия, астма, циреи, телесна миризма, бронхит, рак, подути очи, треска, проблеми с жлъчния мехур, киселини, възпаление, проблеми със синусите, язви, проблеми с матката и т.н. Проучване в Индия показа, че семената на сминдух се използват за намаляване на кръвната захар и вредните мазнини.
При пелагра - недоимък на витамин РР, захарна болест (като помощно средство), белодробни заболявания.
Външно при някои кожни заболявания - циреи, гнойни рани, бавнозаздравяващи рани, отоци, ревматизъм, подагра, екзема.
За увеличаване на кърмата /млякото/ у майки-кърмачки.
Начин на употреба на Сминдух мляно семе
Кулинарна цел: суджуци, наденици и други ястия от месо и риба.
С мляни семена на сминдуха се приготвя шарена сол, в която има и други подправки.
Вътрешно
Запарка от 3 чаени лъжички счукани семена с 600 мл вряла вода. След прецеждане се пие 3 пъти дневно по 200 мл.
Външно
Отвара от 1 супена лъжица счукани семена и 250 мл вода. Вари се 10 минути, до получаване на каша. Разстила се върху марля (лапа) и се поставя върху болното място.
Противопоказания
Сминдухът трябва да се избягва от тези, чиито анализи показват повишено количество естроген и пролактин. До последните седмици на бременността бременните жени не се съветват да изпозлват сминдух, тъй като той привежда матката в тонус. Но непосредствено преди раждането, чаят от сминдух ще има точно необходимия ефект. Следните сериозни противопоказания за употребата на продукти на базата на сминдух са инсулинозависимата форма на диабет, астма и заболявания на щитовидната жлеза.
Научете повече за билката Сминдух
Характерни особености
Сминдухът — Trigonella foenum graecum L. — от сем. Бобови — Leguminosae — е едногодишно културно растение. Стъблото е високо до 60 см, разклонено, обикновено изправено. Листата са тройни. Листчетата са яйцевидни или яйцевидно продълговати, отгоре тъмнозелени, отдолу сивозелени. Цветовете са жълтеникаво- бели, излизащи от пазвите на листата. Плодът е заострен гол боб, завършващ с човка. Семената са неясно четвъртити.
Време за бране
Август—октомври.
Начин на бране и сушене
Бобовете се берат след узряването на семената, но преди разпукването им, като се разпростират върху постелки да се досушат. Чрез изчукване или овършаване семената се отделят и се прочистват чрез превяване и пресяване, а след това се досушават.
Описание на готовата билка
Изсушените семена на сминдуха са жълтокафяви или червено- кафяви, твърди, продълговати, неясно четвъртити.
Съхранение
В сухи и проветриви помещения, като се проверява от време на време да не бъде нападната от гризачи.