Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

СИРОП ОТ ЧЕРЕН БЪЗ ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ

Сироп от Черен Бъз - един от най-добрите имуностимуланти за здраве и дълголетие

 

сироп от черен бъз, черен бъз, черен бъз за здраве, дълголетиеЧерен Бъз плод е известно лечебно растение. От десетки години той се предлага във вид на сироп от различни производители за укрепване на имунитета и особено при настинки и други бронхиални заболявания.  Плодът е най-активната част на растението. Има силно антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Сиропа от Черен Бъз има силно имуностимулиращ ефект, особено студено пресования вариант.

Плодовете на черния бъз (Sambucus nigra) се използват за медицински цели от стотици години в Европа, Африка и Азия.През последните 60 г. са проведени над 800 лабараторни и клинични изследвания по отношение ефектите на бъза. Pезултатите сочат ползи от употребата на черния бъз за контрол на телесното тегло заради силния му диуретичен ефект, както и вероятни ползи за имунната система - имуностимулираща и имуномодулираща, противовирусно въздействие, антиракова активност и подкрепа на сърдечносъдовата система.

Бъзът е използван от индианците от векове и е наричан природна аптека заради многото биологично активни вещества в тъмнолилавата обвивка, сърцевина или семена на тъмно оцветените плодове с характерен остър кисело-стипчив вкус - фитохимикали, полифеноли, разтворими фибри, минерали, витамини - големи количества витамин С, витамини от група В.

 

сироп от черен бъз, черен бъз, черен бъз за здраве, дълголетиеОще от древността плодовете са приемани за дълголетие, повишаване на тонуса, за пречистване на кръвта и хормонален баланс. През зимните дни извлекът действа общоукрепващо на организма, подкрепяйки имунната и кръвотворната система. Много добро действие оказва при простуда, хрема, ангина, кашлица, невралгии, влияе благотворно на отделителната система. Богатството на антоцианинови съединения, пектин и целулоза обуславя силния антиоксидантен ефект на черния бъз и ролята му в извличането на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма.Черният бъз е от растенията, които имат широк спектър на действие върху човешкия организъм. Цветът му се използва при високо кръвно налягане, възпаление на бъбреците, пикочния мехур, простатата, при подагра, хемороиди.

Сиропът от черен бъз плод е изключително полезен, както за деца така и за възрастни, при нарушен имунитет, често повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища, често повтаряни пневмонии, проблеми с храносмилателната система, в това число хроничен гастрит, язвена болест и ентероколити, с нарушено усвояване на приеманата храна и дефицит на витамини и минерали. Черният бъз е особено полезен и при хронични проблеми на жлезите с вътрешна секреция – нарушен метаболизъм, както и при латентен или вече изразен диабет при деца и възрастни. Особено полезен е при интоксикация на организма, при желязодефицитна анемия.

Черен бъз в помощ на имунната система

Факт е, че наред с други свойства, които притежава, черният бъз е естествен активатор на имунната система.
Израелският изследовател Мадлен Мумкоглу от Медицинския университет Хадаса в Израел, посвещава живота си в изучаването на лечебните свойства на черният бъз. Тя открива, че в първия ден от употребата на черен бъз при 20% от хората, страдащи от грип настъпва рязко облекчение. Екстрактът от плодовете потиска болките в гърлото, кашлицата, треската и мускулните болки. Освен това 73% от пациентите се чувстват по-добре на втория ден. 90% от пациентите след тридневно лечение с екстракт от черен бъз се възстановяват напълно.

Черния бъз също е ефективен и срещу грипни вируси. Британски изследователи в опити in vitro установяваат, че екстрактът от черен бъз е имал 99% ефективност в борбата срещу птичия грип (H5N1), съобщава NaturalNews. По време на епидемията от грип в Панама през 1995 г. сокът от черен бъз успешно се използва за лечение.

Черния бъз укрепва имунната система. Учени от Изследователския център (Bundesforschungsanstalt Research Center for Food) в Карлсруе, Германия, са доказали, че високите нива на антоцианините допринасят за подобряване на функцията на имунната система и повишаване на производството на цитокини. Това важи и за всички имунодефицити, включително за HIV инфекцията.

Флавоноидите, витамините и минералите, съдържащи се в черния бъз, могат да подобрят имунитета. Зрелите плодове и цветовете от бъз са богати на витамини А, В6 и С, калций, желязо и съдържат добре познатия флавоноиден кверцетин. Не се използват стъблата, листата и незрелите плодове, тъй като съдържат високи нива на токсични цианидни гликозиди!

Малко научни данни за Суперплодовете на Черния Бъз

Плодовете на Черния Бъз са забележителни с хранителните си качества, разнообразието и високото съдържание на есенциални, биологично активни нутриенти.

Кои са тези специфични хранителни вещества, които превръщат този плод в суперплод? Високо съдържание на хранителни пребиотични разтворими фибри - макронутриенти, нуждата за деня от тях е 20 г. Тоъ съдържа витамини с антиоксидантна активност - витамин А (от провитамин А каротеноидите), витамин С и витамин Е: А-С-Е хранителни антиоксиданти. Каротеноиди - група биологично активни фитохимикали, оранжево-жълти пигменти, част от които се трансформират в организма до витамин А. Полифеноли - група биологично активни вещества. В допълнение плодовете са източник на фитостероли и фитостаноли - растителните стероиди; омега-3 полиненаситени мастни киселини - основно като алфа-линоленова мастна киселина (ALA); витамини от група В; минерали.

Как се призвежда сироп от черен бъз

Сироп от бъз без добавяне на вода

За тази рецепта имате нужда само от захар и плодове. Продуктите се слагат в еднакво съотношение. В купа с широко дъно поставете плодове бъз на по-голям слой 1 - 2 сантиметра. Отгоре покрийте плодовете със захар. Слоевете се редуват до изчерпване на плодчетата. Купата се покрива с капак и се слага в хладилника. След 2-3 дни захарта се разтваря напълно и от плодовете се извлича голямо количество сок. Масата се прецежда с гевгир, но не се притиска. Сиропът се изсипва в бутилки, а плодовете се сушат и допълнително се приготвят на чай.

 

 

Продукти свързани със статията

  1. ЧЕРЕН БЪЗ , ЧЕР БЪЗ , РОНЕН ЦВЯТ , Sambucus nirga L .