Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

УНИКАЛНИТЕ ГЪБИ ЗА ЗДРАВЕ - ШИЙТАКЕ, МАЙТАКЕ, РЕЙШИ

Традиционната китайска медицина става все по-популярна в света и ни дава възможност да включим в здравословната си диета екстракти от натурални продукти като гъби, с благоприятно въздействие върху здравето и общия ни тонус.

Традиционната китайска, японска и корейска медицина, имат дълга традиция по отношение на консумацията на гъби (особено ядливи гъби) поради хранителните им и лечебни свойства.

Първата книга, в която са споменати лечебните гъби е билковата книга на Шен Нонг (около 2700 г. пр.н.е.). Гъбите като Ganoderma lucidum, Lentinus edodes или Grifola frondosa се добиват в природата от стотици години и наскоро се култивират и пускат на пазара и чрез метода на биологичното земеделие, като се отглеждат върху дънери.

Традиционната китайска медицина става все по-популярна в света и ни дава възможност да включим в здравословната си диета екстракти от натурални продукти като гъби, с благоприятно въздействие върху здравето и общия ни тонус.

Стресът в нашия начин на живот, лошите хранителни навици, замърсяването на околната среда и разбира се, сезонните промени, допринасят за появата на проблеми в тялото ни, които се проявяват под формата на умора или отслабване на имунитета. Традиционната китайска медицина от хилядолетия е използвала гъби за облекчаване на такива състояния. Това действие се дължи на наличието на бета-глюкани в гъбите, които са широко проучени в Япония, Европа и САЩ.

Шийтаке – еликсир на живота

шийтаке, еликсир на живота

Шийтаке (Lentinus edodes) е втората най-култивирана гъба в света. Японското му име идва от името на дървото, където расте, което е вид кестен (Shii).

Шийтаке съдържа вода, протеини, липиди, въглехидрати, както и витамини и минерали. Той е добър източник на витамини, особено провитамин D2 (ергостерол), който под ултравиолетова светлина (UV) и топлина произвежда калциферол (витамин D2).

В традиционната източна медицина Шийтаке се счита за активираща кръвта храна и се използва за лечение на настинки, вирусни процеси и други състояния като болки в стомаха или главоболие.

Майтаке – кралят на лековитите билки

майтаке, кралят на лековитите билки

Майтаке (Grifola frondosa) е известен в японската култура като "танцуваща гъба", тъй като формата ѝ напомня на танц на пеперуда и защото хората, които я консумират, си възвръщат здравето. Майтаке расте на дървета като борове в гори с умерена влажност. Тя съдържа витамин В1, В2, В6, ниацин, фолиева киселина, токофероли, витамин С и витамин D; минерали като калий, фосфор и магнезий, цинк, натрий, желязо и калций; свободни захари като глюкоза, манитол; и органични киселини: млечна, оцетна, ябълчена, лимонена или оксалова. Майтаке е хранителна гъба, която наистина е ценена заради аромата си. Широко използвана не само в кулинарията, но и в традиционната източна медицина за облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт, както и като антиоксидант и срещу възпаления и болки.

Рейши – гъбата на безсмъртието

рейши, гъбата на безсмъртието

Влажните и слабо осветени гори в Азия са естественото местообитание на гъбата Рейши (Ganoderma lucidum). Това е голяма гъба с тъмен цвят с лъскав външен слой и дървесна текстура. За разлика от Шийтаке, тя не е годна за консумация поради горчивия си вкус и твърда консистенция, затова се прилага под формата на екстракт. Рейши съдържа множество полезни за организма биоактивни компоненти, включително терпеноиди, сложни захари, мастни киселини, протеини и микроелементи.

Традиционно се използва в Китай и Япония, където е известна като „гъбата на безсмъртието“, тъй като се счита за превъзходен тоник за удължаване на живота, предотвратяване на стареенето и тонизиране на сърцето. Счита се също, че има подчертани положителни ефекти върху съня и психичното благополучие. Наскоро Рейши бе включена през 2000 г. във фармакопеята на Китайската народна република.