Вярно ли е, че мигрената е загадка за учените и че тя наистина не може да бъде излекувана, че се получава от вино, от сирене, кафе и шоколад и може да бъде придружена от халюцинации? Алла Уейн, невролог от университета в Лайден, селектира шест мита за мигрената.

 

причини, механизмъ, мигрена, загадка, наука

1. Причините и механизмът на мигрена все още е загадка за науката

 

Специфичните механизми на мигренозната атака наистина са отчасти загадка. При пациенти с мигрена е намален прага на чувствителност към редица дразнещи фактори, които не водят до атака на главоболие при всички останали хора. Но каква точно е причината за това, не е напълно ясно. Тази чувствителност към стимули вероятно до голяма степен се определя генетично. Само преди няколко седмици бяха публикувани резултатите от съвместно международно проучване на 50 хиляди души, което показа, че характеристиките на ДНК на 8-та хромозома сериозно увеличават риска от мигрена. Необходими са обаче допълнителни обстоятелства, за да се случи теква мигренозна атака. Това може да бъде изключителна умора, менструация, атмосферни промени или почивка след стрес.

 

2. Мигрената започва с лошото вино

мигрена, виноНе. Фразата „Шато Мигрена“ твърдо бързо влезе в употреба, обозначаваща лошо вино, уж допринасяща за началото на мигренозен пристъп. Наистина, някои хора убедено вярват, че имат мигренозни атаки след пиене на вино. Най-често те се свързват с червеното вино, но тук националните характеристики играят роля - например французите и италианците са убедени, че имат атака само след бялото вино, а червеното, по дефиниция, е по-добро. Други твърдят, че само вино от определени райони причинява мигренозна атака, като от Бордо или Бургундия, и те могат да пият вино от други места без проблеми. Теоретично разликата във възприемането на различните видове вина може да се обясни с различни сортове грозде. Известно е, че всеки сорт грозде, отглеждан в определени райони, има свои уникални биохимични и фармакологични свойства (Каберне Совиньон и Мерло в Бордо, Пино Ноар в Бургундия и др.). Бедата обаче е, че няма научни доказателства, които да подкрепят тези факти. Нито едно проучване не успява да докаже връзката между мигренозния пристъп и виното, бяло или червено, от различни области и от различни производители. Невъзможно е да се изключи, че някои хора имат специална чувствителност към виното, но това е изключително рядко и все пак трябва да сте сигурни, че това е мигрена, а не друга форма на главоболие, която е по-позната и разбираема - например в резултат на прекомерно консумацията на алкохол и всички произтичащи от това последващи ефекти (разбира се, интересна тема за отделна дискусия).

 

3. Мигрената се провокира от сирене, кафе, шоколад и портокали

мигрена, сирене, кафе, шоколад, портокали Да и не. Сред продуктите, които пациентите свързват с мигрена са предимно шоколад, сирене и цитрусови плодове. За това може да има поне две обяснения. Първото е свързано с феномена на селективната памет. Какво е това? Спомняме си важни моменти: може би пациентът е ял много пъти, например сирене и си спомня само онзи ден на тежка атака на мигрена и оттогава има дълбокото убеждение, че вината е в сиренето. Но има и друго обяснение: във фазата на предшествениците на мигренозен пристъп настроението при пациентите може да се промени, настъпват промени във вкуса, понякога те, както по време на бременност, имат привличане към сладки или пикантни храни. Ядат този продукт повече от обичайното и тогава имат болки, но вината не е в храната.

 

Има ли храни, които наистина са вредни за страдащите от мигрена? Да, въпреки че малко хора мислят за това. Това е кофеина, което означава, че кафе, чай, кока-кола и всички други продукти, които го съдържат могат да причинят мигрена. Променяйки диетата си, елиминирайки кофеина от нея, можете значително да намалите броя на пристъпите - пътят е прост, но изключително ефективен. Но да се лишавате от удоволствието да пиете добро вино и да ядете сирене и шоколад, може би, не си струва.

 

мигрена, халюцинации

4. Мигрените причиняват халюцинации

Не бихме го нарекли халюцинации, по-скоро е изкривено визуално възприятие. При една трета от пациентите пристъпите започва с така наречената аура, най-често проявяваща се под формата на зрителни нарушения, които продължават от няколко минути до час. През 1991 г. в Сан Франциско се провежда изложението Mosaic Vision, което представя работата на пациентите с мигрена, в която те изобразяват какво преживяват по време на мигренозната атаката. Кураторът на тази колекция Дерек Робинсън е трябвало да изчака повече от 10 години за да създаде фондация, наречена (Migraine Art. The Migraine Experience from Within). Колекцията се е състояла основно от показвани визуални явления по време на мигренозната атака с аура.

При децата мигрената може да бъде придружена от аура под формата на синдрома „Алиса в страната на чудесата“ - да, тази на Алис Луис Карол, когато възникват визуални илюзии, при които обектите променят формата си (метаморфопсии), удължаване или намаляване на обекта (микроскопия), или увеличение (макроскопия), а понякога просто се превръща в различен цвят и т.н. В първите издания на книгата за Алиса това е било илюстрирано точно от сър Джон Тениъл, който се ръководил от скиците в ръкописа на Карол.

 

мигрена, бременност5. Мигрената е женско заболяване, но при бременни жени мигрената отминава

Не съвсем. Не толкова отдавна мигрената се е разглеждала като „болест на истерични дами с тъмни очила, които искат да привлекат вниманието“. Според епидемиологични проучвания, проведени в различни страни по света, от 3 до 16%, а според някои доклади до 30% от населението страда от мигрена. В същото време мигрената има женско лице: съотношението на мъжете и жените е приблизително 1:3 (има дори менструална форма на мигрена). Пикът на разпространението на заболяването сред жените е приблизително над 40 години, сред мъжете - над 35 години.

Що се отнася до бременността: хода на мигрената е тясно свързан с хормонални промени, така че не е изненадващо, че болестта може да се държи по различен начин. Всичко зависи от формата на мигрена: обикновената мигрена без аура по време на бременност често (в една трета) изчезва напълно, докато при други може да протича по-лесно, въпреки че пристъпите не стават по-рядко, но те са по-малко болезнени и по-лесно се понасят. Същите съотношения важат и за периода на кърмене. Въпреки това, в тази група пациенти има нещастни хора, които имат влошаване по време на бременност. Тези, които имат мигрена с аура, нямат облекчение по време на бременност, освен това именно през този период може да се появи първата атака.

6. Мигрената не се лекува, можете само да се обезболи

Не. Това не е просто главоболие, а сериозно неврологично заболяване. Това означава ли, че е необходимо спешно да се правят всякакви допълнителни прегледи? Не, недейте! Това е клинична диагноза, изискваща консултация с невролог и избор на правилната поведенческа стратегия и правилните лекарства. Необходимо е да се лекува, защото е доказано, че пациентите с мигрена имат два пъти по-голям шанс да получат инфаркт на миокарда и три пъти повече - нарушение на мозъчното кръвообращение.

Често приемането на аналгетици (два пъти седмично или повече) е абсолютно погрешно и няма значение какви лекарства са: цитрамон, парацетамол или пенталгин. С тази злоупотреба с аналгетици, пристъпите на всяко главоболие стават по-чести, възниква така нареченото злоупотреба с главоболие и мигрената става хронична. Какво ще се случи, ако не лекувате, а просто заглушите болката с хапчета? Погледнете: когато проведохме сравнителна оценка на качеството на живот при пациенти с мигрена, коронарна болест на сърцето, хипертония и диабет, се оказва, че най-лошата ситуация е за пациентите с мигрена. Ясно е, че мигренозните атаки значително влияят върху способността за работа и качеството на живот, но научно е доказано, че ако мигренозните атаки се появят само два пъти месечно, тогава пациентът губи поне две години живот в творчески активна възраст (между 15 и 45 години).