Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

САПУНЕНИ ЯДКИ, ИЛИ КАК ДА ПЕРЕМ БЕЗ ХИМИЯ

сапунени ядки Сапунени ядки

Сапунените ядки са черупкови ядки, които естествено съдържат осапунители, или вещества, подобни на сапун. Те растат на дървото Sapindus saponaria в Хималаите. Натуралният сапун, който се намира в тези плодове, се нарича сапонин. Сапунинът е естествен препарат, който действа като активно вещество, което прониква във влакната на дрехите и изчиства тъканите, оставяйки замърсяванията във водата, в която е изплакната материята.

Сапунените ядки са нежни за дрехите и кожата, което ги прави идеални за хора с чувствителна кожа, екзема, алергии и псориазис. Тъй като са много нежни към кожата, те са идеални за бебешки дрехи и пелени.  За разлика от търговските сапуни, които имат изкуствени пенообразуватели, сапунените ядки не произвеждат много мехурчета или пяна. Търговските миещи препарати и сапуни се рекламират, чрез силната пяна, която образуват, но тя не е индикатор за почистващата им сила.

Сапунените ядки са напълно безопасни за хората с алергии и малки деца. Кожата е най-големия орган в човешкото тяло, като тя осъществява основния контакт с околната среда. Същевременно, тя е и най-чувствителният орган, затова ние трябва да я щадим и предпазваме.

Детската кожа е по-деликатна от венчелистчетата на роза и е много по-малка, отколкото при възрастните. Поради тази причина тя не може да устои в същата степен на агресивните фактори на околната среда. 

Характеристики на измиване със сапунени ядки Децата имат по-висока чувствителност на кожата от тази на възрастните. Съответно, вредните вещества, които могат да проникнат в кожата и токсичният им ефект върху цялото тяло е по-висок от този на възрастен.

В природата има достатъчно растения, съдържащи различни компоненти за почистване. От особено значение са растенията, съдържащи сапонин. Сапонините са естествени осапунители. Те напълно се разлагат в околната среда и за разлика от сапуна, не създават алкална реакция, а неутрална. Сапонините се намират в много растения, например: корен от сапунче, плодове от конски кестени, сладник и много други. Но най-ефективни са сапунените ядки.

Основното предимство е, че  са 100% естествен хипоалергенен продукт. С тях могат се мият чинии, можете да се погрижите за косата и тялото си, и т.н. Броят на хората, които искат да се откажат от битовата химия, става все по-голям. Поради тази причина сапунените ядки се явяват една много добра алтернатива.

Характеристики на измиване със сапунени ядки

Максимален ефект се постига, когато барабанът на пералнята е натоварен наполовина. Малкото количество пяна, поне под формата на сапунени мехурчета, трябва да бъде видимо. Ако пяната не е достатъчно - това означава, че броят сапунените ядки във водата не е достатъчен и вие трябва или да повишите температурата или броя на ядките.

Сапунените ядки се поставят в муселинова или памучна торбичка, със затваряне и след това в барабана заедно с прането. След изпиране се изваждат и се изсушават за следващото пране. Използват се няколко пъти, докато престанат да отделят осапунител /пяна/. Колкото по-ниска е температурата на измиване, толкова по-твърда е водата, а за по-меко  пране са необходими повече сапунени ядки.

сапунени ядки, употребаНачин на употреба на сапунени ядки 

Поставете 5-7 цели сапунени обвивки в муселинова торбичка /или специална торбичка за пране/ и я завържете хубаво или затворете с цип. Поставете торбичката в топла вода за 3 минути, това ще подпомогне освобождаването на сапуненото съдържание. Поставете накиснатата торбичка заедно с прането в пералнята и изперете. Запазете торбичката с ядките, за да използвате още 2-3 пъти. 


*Рецепта за течен универсален препарат за пране и къпане: 50 г сапунени ядки се поставят във 1л вода, след като кипнат се варят 5-10 минути. Прецеждат се през голяма средно фина цедка или тензух. Охладената течност разлейте в бутилки и надпишете. Остатъкът от ядките се вари по същата рецепта още 3-4 пъти. Получения препарат се съхранява на студено. Ползва се по 50мл за пълна пералня или 25мл за половин пълнене. По ваша преценка може да увеличите или намалите количеството универсален препарат от сапунени ядки, на база на вашият опит в прането с тях.

  1. САПУНЕНИ ЯДКИ - ЕСТЕСТВЕН ОСАПУНИТЕЛ