Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ползи за здравето на етеричното масло от роза

Етеричното масло от роза - свойства
роза, роза дамасцена, българска роза

Българската роза е широко използвана в козметиката и медицината. Лечебните свойства на българското розово масло се проявяват във факта, че те са противовъзпалителни и успокояващи, стимулиращи бързото възстановяване на тъканите.

Особено в народната медицина се оценяват лечебни мазила от розова вода. Българското розово масло се използва като вътрешно средство срещу запек, както и при заболявания на стомаха и черния дроб. В комбинация с оцет, българското розово масло е ефективно при лечение на рани.

Бори се с депресията

Розовото масло повишава самочувствието, увереността и умствената сила, докато ефективно се бори с депресията. Може да бъде много полезно при прогонване на депресия и тревожност. Като антидепресант, розовото масло може да се дава на пациенти с остра депресия или при рехабилитация, за да вдъхне позитивност в живота си.

Седативно възпаление

Етеричното масло от роза може да успокои пациента с висока температура. Може да бъде полезно и в други случаи на възпаление, причинено от микробна инфекция, поглъщане на отровни материали, нарушено храносмилане и дехидратация. Намалява болките при състояния като ревматизъм, артрит, подагра и треска.

Лекува рани

Това е най-ароматният и луксозен начин за лечение на рани; представете си лечението на рани с масла от българска роза вместо с обикновени антисептични лосиони. Локално прилагане на розовото масло към рани помага за предпазването им от септични и развиващи се инфекции.

Антиспазматични свойства

Етеричното масло от роза ефикасно облекчава спазмите в дихателната система и червата, както и мускулните спазми в различни крайници.

Защита срещу вируси

Да се защитим от вируси или да се ваксинираме срещу всички тях е трудна задача, тъй като някои от тях продължават да мутират и подвеждат нашата имунна система. Решението за това е да се използва като антивирусно средство, което се държи като щит срещу всеки вид вирус. Етеричното масло от роза е един такъв щит и проучванията показват, че той предпазва от много видове инфекции.

Афродизиак

От самия Купидон до днешните високотехнологични любовници, всеки знае колко незаменими са розите в романтичните дела. Основният елемент е етеричното масло на цветето. Самият му аромат може да ви събуди и да повиши либидото, като в същото време предизвиква романтични чувства, които са от съществено значение за успешния сексуален живот. Това може да намали симптомите на сексуална дисфункция, еректилна дисфункция, фригидност и общо незаинтересованост от сексуалната активност с партньорите.

Астрингентни свойства

Астрингентното свойство на розовото масло има много ползи. То укрепва венците и корените на косата, тонизира и свива мускулите, червата и кръвоносните съдове. Предпазва от преждевременна загуба на зъби и коса, развитие на бръчки, загуба на твърдост на червата и мускулите на коремната област и крайниците, свързани със стареенето. Преди всичко, етеричното масло от роза помага да се спре притока на кръв от рани и порязвания чрез свиване на кръвоносните съдове. Това стягащо свойство може също да лекува някои видове диария.

роза, роза дамасцена, българска розаЕлиминира бактериите

То е добър бактерицид. Може да се използва при лечение на коремен тиф, диария, холера, хранителни отравяния и други заболявания, причинени от бактерии. Освен това, може да лекува вътрешни бактериални инфекции като тези в дебелото черво, стомаха, червата и пикочните пътища, както и външни инфекции на кожата, ушите, очите и раните.

Грижа за кожата

Това свойство на етерично масло от роза може да бъде от голям интерес за тези, които се грижат много за външния си вид. С негова помощ белезите от циреи, акне и шарка върху кожата избледняват бързо. Това включва избледняване на стрии, хирургически белези и стрии свързани с бременността и раждането. Голяма част от това се дължи на антиоксидантната активност на етерично масло от роза, което стимулира лечебните процеси на кожата.

Пречиства кръвта

Етеричното масло от роза пречиства кръвта, като помага за отстраняването и неутрализирането на токсините. След като кръвта ви се пречисти и освободи от токсини, вие сте защитени от циреи, обриви, язви и кожни заболявания, както и от сериозни състояния, които свободните радикали могат да причинят, като рак и сърдечни заболявания.

Облекчава менструацията

Стимулира хормоналните секрети, които предизвикват менструация. То  е особено ефективно за хора, страдащи от неправилна менструация. Облекчава спазми, гадене и умора, като същевременно намалява болката, свързана с менструацията и ПМС.

Предотвратява прекомерното кървене

Това свойство на етеричното масло от роза може да бъде много полезно за хора, страдащи от кръвоизливи (кървене, външни или вътрешни) след нараняване или операция. Ускорява съсирването на кръвта и спира прекомерното кървене.

Поддържа здравето на черния дроб

Етеричното масло от роза е добро за здравето на черния дроб. Поддържа го силен, правилно функциониращ и защитен от инфекции. То също така третира проблеми като излишния поток на жлъчна киселина.

Предотвратява токсичността

Може да служи като безвредно и ефективно слабително средство с приятна миризма, която не причинява нежелани странични ефекти. Влияе на чревните и аналните мускули, за да помогне за изчистването на червата. То помага за намаляване на теглото и предотвратяване на прекомерната токсичност в организма.

Облекчава безпокойството

Етеричното масло от роза действа като тоник за нервите. То им дава сила да понасят шока и ги предпазва от разстройства, произтичащи от възрастта и нараняванията.

Други действия

Регулира производството на хормони и спомага за балансирането им. Това е едно от най-добрите масла, които ви придават блестяща, свежа и млада кожа. Ароматът ви държи заредени и се чувствате щастливи. То насърчава кръвообращението, грижи се за сърцето, намалява кръвното налягане и помага за лечение на главоболие, астма, дехидратация и други инфекции.

 

Продукти свързани със статията

  1. РОЗА МАСЛОДАЙНА ЧЕРВЕНА , ЦВЯТ МЛЯНА , Rosa damascena
  2. РОЗА МАСЛОДАЙНА , ЧЕРВЕНА ЦВЯТ , ВЕНЧЕЛИСТЧЕ , Rosae centifolia