bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Как се приготвят чай и билки?

Как се приготвят билки за лечение в домашни условия? 

Общи съвети
* Билки и чай се съхраняват на тъмно в хартиени пликове и текстилни торби, за да могат сушените билки или чай да "дишат". В стъклен буркан чай може да се съхранява за по-кратък период.
* При приготвянето не е желателно да се използват метални съдове, тъй като те окисляват билковия чай, намаляват ефективността му и променят цвета. Най добре е да се използват порцеланови и стъклени чайници с порцеланови и стъклени цедки.
* Ако не е указано специално съотношение се взема 1 тегловна част от оситнените билки или чай и 400 части вода, тоест 1 супена лъжица билки или чай на 250 мл вряла вода. 1 чаена лъжичка билки или чай на 125 мл вода.
* Лечебен билков чай се пие приятно топъл или със стайна температура, а не горещ. Това правило важи и в случаите на настинка, когато чаят се пие приятно топъл.
* Всеки чай има трайност до 14 часа, през летните дни дори 8 часа. След този период в него започват процеси на гниене, ароматът му се променя и в никакъв случай не трябва да се пие, тъй като може да предизвика хранително растройство.
Ако например приготвяте лечебния си чай сутрин, можете да го долеете със студена вода или 7-8 бучки лед, за да го охладите бързо. След което го налейте в бутилка и го изпийте до към 20 ч вечерта. Не го съхранявайте за следващия ден.

* Приготвяне на зелен чай - 1/2 чаена лъжичка зелен чай се запарва със 200 мл вода 70-80°С за 3-5 мин., плътно похлупен.
* Приготвяне на черен чай - 1/2  чаена лъжичка черен чай се запарва със 200 мл вода 90-100°С за 5-8 мин., плътно похлупен.


КАК СЕ ПРИГОТВЯТ У ДОМА?


Запарка   Отвара    Настойка    Студен извлек   Лапа