Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Най-ароматните билки в българската природа

Ароматни билки

Ароматите играят важна роля в живота на всеки човек. Най-лесният начин да запълните живота си с положителна енергия е да отглеждате ароматни билки. Какво би могло да бъде по-красиво от цялата симфония аромати, която ще ви обкръжи сутрин. Допълнително предимство на ароматни билки е, че на базата на тях често се правят различни лекарства и балсами. Използват се и под формата на подправки.

Преди да разгледаме подробно кои са най-ароматните билки в българската природа, нека определим вида аромат, който отделните билки създават:

Деликатен: мащерка, градински чай, лавандула, мента.

Пикантен: копър

Сладък: бъз, детелина

Меден: роза, глог

Плодов: здравец

Изискан: ирис, люляк

Розовият аромат е в основата на много парфюми, но си струва да обсъдим и другите ароматни билки.

 

Мащерка

дива мащерка, мащерка, мащерка билка, билка, билкиМащерката е оценена още в езическите времена, когато се е смятало, че е способна не само да лекува хората, но и да съживява.

В древна Гърция и Рим ароматната мащерка много се е ценила, тъй като сухите ѝ клонки се палили и с техния дим се е опушвала цялата стаята, прогонвайки болести и всяко зло.

Психотерапевтите препоръчват мащерката като източник на енергия и положителни емоции за чувствителни и несигурни хора. Освен това мащерката съдържа вещества, които възстановяват здравето на мъжете.

Древните римляни са се къпали в отвара от мащерка, вярвайки, че по този начин се зареждат с енергия. Освен това, тя била добавяна към храната като ароматна подправка. Ученият Теофраст, който основал ботаниката, посветил цял трактат на мащерката. В Европа тази подправка се е разпространила благодарение на бенедиктинските монаси, които я отглеждали в градините си.

 

Днес мащерката се използва в готвенето и медицината. Използва се в производството на алкохолни напитки, както и при консервните продукти. Мащерка е богата на етерични масла, поради тази причина има толкова силно изразен аромат. Маслото от мащерка се използва в козметологията и фармацевтиката.

 

Градински чай - ярък и контрастен

салвия, градински чай, салвия билка, билка, билкиТази билка достига най-голямата си популярност през Възраждането.

Използва се в готвенето както в сух, така и в свеж вид. Тя е чест участник във всички видове кулинарни смеси именно заради силния си и приятен аромат.

Етерът, съдържащ се в градински чай, го прави известен в козметологията и парфюмерията. Като аромат може да присъства в някои видове тютюн, колбаси, чай или в някои сортове сирена. Можете да я добавяте и когато мариновате херинга.

Градинския чай има лековити свойства: стягащо и хемостатично. С нея се лекуват широк спектър от заболявания на вътрешните органи. Външно тя помага при лечението на гнойни рани и натъртвания. С нея се правят инхалации, тъй като има бактерицидни свойства.

 

Лавандула - Гост от Средиземноморието

лавандула,билки, комариСиньо-сините или лилавите цветя на лавандулата са добре познати от многобройните изображения на това растение. Дори древните римляни са я използвали като ароматизатор.

Лавандулата е отличен дезинфектант, може да облекчи спазмите и успокои болките. Банята с нея, взета преди лягане, облекчава умората и стреса. Освен това, тя се използва активно в парфюмерията и козметологията, в производството на сапун, а лавандуловото масло помага при изгаряния, ожулвания и незначителни драскотини.

В древна Гърция се използвали и снопчета ароматна лавандула: с помощта на тях парфюмирали жилищата си, придавайки им свеж и цветен аромат.

Лавандулата, е любима на испанските, италианските и френските готвачи, които обичат да я прибавят към различни ястия. Перфектно допълва сосове към агнешки ястия и рибни деликатеси. В суха и раздробена форма лавандулата се използва като подправка и чай.

 

Непретенциозната и очарователна мента

мента, подправкиВероятно, ментата е най-старото растение, чиито свойства са оценени от човека. Тази билка се споменава в клинописните плочи на Асирия и Египет. Авицена и Хипократ говорят за нея. Нейните етерични масла се използват в медицината, в парфюмерията и в хранително-вкусовата промишленост.

Използва се като ароматна подправка за различни ястия. При готвене се използва в суха и свежа форма. Ментата е широко използвана в официалната медицина.

Тя е част от мехлеми, капки и таблетки, защото има аналгетични и вазодилатиращи свойства. Ментата се използва под формата на отвари и есенции, облекчава тежки главоболия и проблеми с храносмилателните органи.

Розмарин – морска свежест

розмарин,билки, комариТънки листа, които са сходни на игли и приятен пикантен аромат - в това описание е трудно да не се разпознае розмаринът. Родината му е и Средиземно море. Латинското му наименование означава "морска свежест". Днес той е известен не само в Европа.

Ароматът от розмарин е като смес от лимонови, евкалиптови, камфорни и борови есенции. Той е част от голямо разнообразие от смеси, които са популярни в готвенето. На негова основа се приготвят оцет и различни сосове, които се използват за ароматизиране на месни ястия.

В същото време розмаринът запазва смолистия си аромат дори при продължително готвене. Има много начини да приготвите ароматни и вкусни ястия, като добавите малко зехтин и няколко листа „морска свежест“. Важно е да не се прекалява, защото ароматните листа могат да убият букета от аромати на самото ястие, което обикновено е нежелателно.

Розмаринът - тази подправка е получила признание и е широко разпространена. В дивата си форма все още може да се намери в Южна Европа.

 

Риган - подправка на насладата

бял риган билка, бял риган, билка, билкиБилката е оценена още от древните гърци, които го слагали във виното или го използвали вместо емфие. Вярвало се е, че тя дава кураж, сила, носи радост и любов, лекува нервни заболявания. В далечен Египет давали букети от риган, показвайки своето възхищение. В днешно време като подправка се прибавя към различни храни, месо и зеленчуци, мляно месо и напитки, за ароматизиране на оцет, растителни масла и алкохол. Ароматът е малко като смес от мента, кардамон, риган и пипер. Такава сложна миризма може да подобри всяко ястие и да го допълни с празнични ноти.

Подправката не се хармонизира добре с други ароматни билки, но може да се комбинира с градински чай, мащерка, риган, дафинов лист, кимион и бахар. А щипка сух риган би могъл да допълни печеното, яхнията, супите, сосовете, салатите и пицата. Листата му се добавят при печене на плодове, при приготвяне на сорбе от плодове и зеленчуци.

 

Копър

копър, билка, подправка, билкиКопърът е полезен при затлъстяване, диабет, неврози, ангина пекторис, хипертония и сексуална слабост.

Можете да го добавите в месо, риба, гъби, млечни ястия, салати, супи, закуски.

  • МАЩЕРКА , БАБИНА ДУШИЦА, РОНЕНА  само лист и цвят , Thymus serpyllum
  • ГРАДИНСКИ ЧАЙ , САЛВИЯ , КАКУЛА ЛИСТ, АДА ЧАЙ, ШАЛФЕЙ , Salvia officinalis L.
  • Лавандула сух цвят , Lavandula angustifolia Mill , сърцебиене , раздразнителност , грип
  • МЕНТА РОНЕНА , САМО ЛИСТ ,  Mentha piperita L. , ВИСОКОКАЧЕСТВЕН ЧАЙ
  • Продукти свързани със статията

    1. ТРОКСЕВАЗИН 2% гел - при разширени вени, хемороиди

      ТРОКСЕВАЗИН 2% гел - при разширени вени, хемороиди

      Цена:

      Редовна цена: 8,03 лв.

      Промо цена 7,55 лв.

    2. ГРАДИНСКИ ЧАЙ , САЛВИЯ , КАКУЛА ЛИСТ, АДА ЧАЙ, ШАЛФЕЙ , Salvia officinalis L.
    3. Серум ревитализиращ с Био Арганово масло , Жожоба и Лавандула , RADIKA , 20мл
    4. МЕНТА, ГЛОГ, ВАЛЕРИАНА, 250МГ, 60 КАПСУЛИ, Биохерба Р
    5. Околоочен рол-он серум с  Шипково масло и Розмарин , RADIKA , 10мл
    6. РИГАН , КЪРМЪЗ , КАРМЪЗ ЧЕРВЕН СТРЪК С ЦВЯТ , Origanum vulgare L.
    7. МАСЛО ОТ КОПЪР, DILL SEED OIL, БИОХЕРБА, 10мл