Най-ароматните билки в българската природа
Ароматни билки
Ароматите играят важна роля в живота на всеки човек. Най-лесният начин да запълните живота си с положителна енергия е да отглеждате ароматни билки. Какво би могло да бъде по-красиво от цялата симфония аромати, която ще ви обкръжи сутрин. Допълнително предимство на ароматни билки е, че на базата на тях често се правят различни лекарства и балсами. Използват се и под формата на подправки.
Преди да разгледаме подробно кои са най-ароматните билки в българската природа, нека определим вида аромат, който отделните билки създават:
Деликатен: мащерка, градински чай, лавандула, мента.
Пикантен: копър
Сладък: бъз, детелина
Меден: роза, глог
Плодов: здравец
Изискан: ирис, люляк
Розовият аромат е в основата на много парфюми, но си струва да обсъдим и другите ароматни билки.
Мащерка
Мащерката е оценена още в езическите времена, когато се е смятало, че е способна не само да лекува хората, но и да съживява.
В древна Гърция и Рим ароматната мащерка много се е ценила, тъй като сухите ѝ клонки се палили и с техния дим се е опушвала цялата стаята, прогонвайки болести и всяко зло.
Психотерапевтите препоръчват мащерката като източник на енергия и положителни емоции за чувствителни и несигурни хора. Освен това мащерката съдържа вещества, които възстановяват здравето на мъжете.
Древните римляни са се къпали в отвара от мащерка, вярвайки, че по този начин се зареждат с енергия. Освен това, тя била добавяна към храната като ароматна подправка. Ученият Теофраст, който основал ботаниката, посветил цял трактат на мащерката. В Европа тази подправка се е разпространила благодарение на бенедиктинските монаси, които я отглеждали в градините си.
Днес мащерката се използва в готвенето и медицината. Използва се в производството на алкохолни напитки, както и при консервните продукти. Мащерка е богата на етерични масла, поради тази причина има толкова силно изразен аромат. Маслото от мащерка се използва в козметологията и фармацевтиката.
Градински чай - ярък и контрастен
Тази билка достига най-голямата си популярност през Възраждането.
Използва се в готвенето както в сух, така и в свеж вид. Тя е чест участник във всички видове кулинарни смеси именно заради силния си и приятен аромат.
Етерът, съдържащ се в градински чай, го прави известен в козметологията и парфюмерията. Като аромат може да присъства в някои видове тютюн, колбаси, чай или в някои сортове сирена. Можете да я добавяте и когато мариновате херинга.
Градинския чай има лековити свойства: стягащо и хемостатично. С нея се лекуват широк спектър от заболявания на вътрешните органи. Външно тя помага при лечението на гнойни рани и натъртвания. С нея се правят инхалации, тъй като има бактерицидни свойства.
Лавандула - Гост от Средиземноморието
Синьо-сините или лилавите цветя на лавандулата са добре познати от многобройните изображения на това растение. Дори древните римляни са я използвали като ароматизатор.
Лавандулата е отличен дезинфектант, може да облекчи спазмите и успокои болките. Банята с нея, взета преди лягане, облекчава умората и стреса. Освен това, тя се използва активно в парфюмерията и козметологията, в производството на сапун, а лавандуловото масло помага при изгаряния, ожулвания и незначителни драскотини.
В древна Гърция се използвали и снопчета ароматна лавандула: с помощта на тях парфюмирали жилищата си, придавайки им свеж и цветен аромат.
Лавандулата, е любима на испанските, италианските и френските готвачи, които обичат да я прибавят към различни ястия. Перфектно допълва сосове към агнешки ястия и рибни деликатеси. В суха и раздробена форма лавандулата се използва като подправка и чай.
Непретенциозната и очарователна мента
Вероятно, ментата е най-старото растение, чиито свойства са оценени от човека. Тази билка се споменава в клинописните плочи на Асирия и Египет. Авицена и Хипократ говорят за нея. Нейните етерични масла се използват в медицината, в парфюмерията и в хранително-вкусовата промишленост.
Използва се като ароматна подправка за различни ястия. При готвене се използва в суха и свежа форма. Ментата е широко използвана в официалната медицина.
Тя е част от мехлеми, капки и таблетки, защото има аналгетични и вазодилатиращи свойства. Ментата се използва под формата на отвари и есенции, облекчава тежки главоболия и проблеми с храносмилателните органи.
Розмарин – морска свежест
Тънки листа, които са сходни на игли и приятен пикантен аромат - в това описание е трудно да не се разпознае розмаринът. Родината му е и Средиземно море. Латинското му наименование означава "морска свежест". Днес той е известен не само в Европа.
Ароматът от розмарин е като смес от лимонови, евкалиптови, камфорни и борови есенции. Той е част от голямо разнообразие от смеси, които са популярни в готвенето. На негова основа се приготвят оцет и различни сосове, които се използват за ароматизиране на месни ястия.
В същото време розмаринът запазва смолистия си аромат дори при продължително готвене. Има много начини да приготвите ароматни и вкусни ястия, като добавите малко зехтин и няколко листа „морска свежест“. Важно е да не се прекалява, защото ароматните листа могат да убият букета от аромати на самото ястие, което обикновено е нежелателно.
Розмаринът - тази подправка е получила признание и е широко разпространена. В дивата си форма все още може да се намери в Южна Европа.
Риган - подправка на насладата
Билката е оценена още от древните гърци, които го слагали във виното или го използвали вместо емфие. Вярвало се е, че тя дава кураж, сила, носи радост и любов, лекува нервни заболявания. В далечен Египет давали букети от риган, показвайки своето възхищение. В днешно време като подправка се прибавя към различни храни, месо и зеленчуци, мляно месо и напитки, за ароматизиране на оцет, растителни масла и алкохол. Ароматът е малко като смес от мента, кардамон, риган и пипер. Такава сложна миризма може да подобри всяко ястие и да го допълни с празнични ноти.
Подправката не се хармонизира добре с други ароматни билки, но може да се комбинира с градински чай, мащерка, риган, дафинов лист, кимион и бахар. А щипка сух риган би могъл да допълни печеното, яхнията, супите, сосовете, салатите и пицата. Листата му се добавят при печене на плодове, при приготвяне на сорбе от плодове и зеленчуци.
Копър
Копърът е полезен при затлъстяване, диабет, неврози, ангина пекторис, хипертония и сексуална слабост.
Можете да го добавите в месо, риба, гъби, млечни ястия, салати, супи, закуски.