bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

МЕНСТРУАЛНИ БОЛКИ - ОБЛЕКЧАВАНЕ

МЕНСТРУАЛНИ БОЛКИ – как да ги облекчим с натурални средства

Облекчението чрез ароматерапията при болки по време на цикъл е важно откритие за много жени

менструални болкиМенструация

Менструацията не е заболяване, което изисква лечение, тъй като съдбата на жената е такава, че веднъж месечно тя има кръвотечение. По-голямата част от живота на всяка от нас минава по този начин. Но чрез ароматерапия може да се облекчат болката и дискомфорта, придружаващи менструацията.

Понякога жената изпитва болка само през първия ден от цикъла, понякога болезненото състояние продължава няколко дни и пречи на удоволствията от всекидневието. Случва се дискомфортът да е толкова голям, че на страдащите не им остава нищо друго, освен да пазят леглото и да поизчакат ден-два, докато най-тежкото премине.

С години съм взимала препоръчваните хомеопатични средства и въпреки че съм изпитвала облекчение от болката, с ужас съм очаквала следващото „ежемесечно проклятие". Едва след като се захванах с ароматерапия, мога с увереност да кажа. че съм намерила разрешението на проблема с ежемесечните менструални болки.

Етерични масла при менструация

Маслото от салвия мигновено облекчава болката и дискомфорта. То се използва вътрешно и външно. Предпочитаният от мен метод е да се взимат 2 капки от салвия заедно с лъжичка мед и малко топла вода. /Вътрешно се приемат само етерични масла със сертификат за вътрешна употреба!!!/ След това ароматната течност се изпива на глътки, докато болката е най-силна. Понякога няколко часа по-късно взимам втора доза, но обикновено една е достатъчна. За тези, които предпочитат да приемат етеричните масла само външно, салвията може да се използва за лечение на менструален цикъл, като лъжичка растителна мазнина се смеси с 2 капки салвия и със сместа се масажира долната част на корема. Ако освен болките в корема има болки и ниско в кръста, е необходимо да се масажира и тази зона. Трети вариант е да се постави компрес (известен като съгреваещ) — няколко капки салвия се капват в гореща вода (около 1 л). Потопявате малка ха&лиена кърпа в течността, изцеждате я и я поставяте в най-ниската част на корема. Това очевидно изисква човек да легне, да заголи тази част от корема си и да остане така 15 минути, докато болката се успокои.

Етеричното масло салвия се явява и хормонален регулатор, което означава, че с времето ежемесечните менструални цикли могат да станат напълно безболезнени, както се случи при мен, и повече не е необходимо да се използва болкоуспокояващо. Допълнително предимство на салвиита е това, че като еуфорично етерично масло то премахва тежкото чувство на депресия, характерно за менструалния цикъл при жените, поради което жените често го наричат „проклятието".

Когато бях момиче, по време на всеки менструален цикъл получавах спазми на коремните мускули и болки ниско в кръста. Използвах кодеинови таблетки и бутилка с гореща вода. Ако тогава знаех за салвиита и нейния ефект при менструация, мисля, че животът ми би бил по-лек.

Менструални болки (масажно масло)

Вариант 1:

15-20 капки салвия (масло) + 50 мл базово масло /бадемово, пшенично, жожоба и др/

Вариант 2:

2 капки салвия + 20 капки базово масло. Втривайте в ниската част на корема, ниско долу по гърба и в слабините.

 

Какво трябва да съблюдавате при смесването и приложението на етеричните масла

Винаги измивайте ръцете си преди и след смесване на етеричните масла. Никога не забравяйте, че етеричните масла са концентрирани, не са предназначени за употреба в неразредено състояние върху кожата. Имайте предвид, че кожата на лицето и по специално около очите е най тънка и разреждането на етеричните масла преди прелагане в тези зони трябва да е по-голямо. Ако има разливания, избършете ги.

 

Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Салвия (Salvia oil), Bioherba, 10 мл
  2. Базово масло от Жожоба (Jojoba oil), Bioherba, 10 мл