Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

МЕНСТРУАЛНА МИГРЕНА ПРИЗНАЦИ И ПРЕОДОЛЯВАНЕ

Менструална мигрена

Природата е дарила жената освен с невероятната възможност да ражда и с редица проблеми, свързани с тази функция. За съжаление често менструацията е придружена или предшествана от пристъпи на главоболие, безсъние и отпадналост. Има специален термин: менструална или менструално-зависима мигрена. Тя възниква поради рязката промяна в нивото на половите хормони и по-специално – естрогените, макар че  интензивността на мигренозните атаки може да бъде повлияна и от други фактори. Преди появата на менструацията в тялото на жената се получава спад в нивата на естроген, отхвърляне на неоплодените яйцеклетки…

Мозъкът отговарят на промяната в хормоналния фон под формата на остър спазъм. Има теория, според която влошаването на здравето се свързва с алергия към собствените хормони.

 

Симптоми на менструалната мигрена

Симптомите се появят 2 дни преди или след менструация. Реалната менструална мигрена се случва през първите 3 дни на менструацията и продължава до 3 дни след появата ѝ.

Главоболието е почти винаги локализирано от едната страна, по-рядко в задната част на главата или в челото. Болезнените усещания могат драстично да се увеличат от физически стрес, ярка светлина, звуци и миризми (не непременно неприятни). Пулсацията на болката отразява сърдечния ритъм. Мигрената се съпровожда от неправилно кръвно налягане, сърцебиене, внезапно изпотяване, гадене. Силното главоболие причинява безсъние, намалена производителност и невъзможност за концентрация.

 

Превенция и справяне в домашни условия

Освен с консултация с невролог, или гинеколог, менструалните мигрени могат да бъдат преодолявани и с домашни средства: топлина, мълчание, тъмнина, спокойствие и лека диета.

Има хранителни добавки за мигрена, билки и етерични масла, които ще ви помогнат в този така деликатен период.

При главоболия от менструален произход направете масажа със сладък риган.

• Отпуснете се в топла вана, към която сте прибавили 3 капки етерично масло съответно от сладък риган, лайка и лавандула.

 

Масаж при менструална мигрена

• Масажът уталожва напрежението в мускулите на главата, врата и лицето. С помощта на възглавничките га пръстите масажирайте цялата глава, сякаш си миете косата. След което леко дърпайте кичурите коса по цялата глава.

 

Упражнения при менструална мигрена

• Редовните разходки, джогинг или плуване предотвратяват напрягането на вратните и раменните мускули.

• Следните упражнения са добра предпазна мярка и ще ви помогнат да преодолеете главоболието, като отпуснете мускулите на врата и главата.

• От седнало положение вдишайте и отметнете глава назад, като гледате кьм тавана. Не я накланяйте силно за да не притисне гръбначния стълб и да влоши нещата. Издишайте и наведете главата напред така, че брадичката да докосне гърдите ви. Повторете два пъти.

• Издишайте и завъртете главата надясно, без да местите брадичката нагоре или надолу. Вдишайте, като я връщате в изходно положение, като гледате точно пред себе си. Издишайте, като завъртите главата наляво. Вдишайте, като завъртите главата наляво. Вдишайте, като гледате точно пред себе си. Повторете по два пъти от всяка страна.

•Докоснете с брадичка гърдите, бавно завъртете главата надясно, отпуснете я назад и я завъртете наляво и отново надолу към гърдите. Повторете в обратна посока.

 

Сварете си силен зелен чай и добавете 1/3 ч.л. щипка канела и /или мента. Изпийте чая и полегнете замалко. Главоболието ще отмине. Противопоказно за хипертоници (ментата понижава кръвното налягане).
 

Ментата е лековито растение, което облекчава главоболието. Достатъчно е само да си направите ментов чай и да изпиете две чаши. Главоболието си отива след 15-20 минути.

Изберете най-доброто за Вас и се доверете на силата на природата!

 1. ЧЕРВЕНА КАЛИНА 250МГ, 60 КАПСУЛИ, БИОХЕРБА Р

  ЧЕРВЕНА КАЛИНА 250МГ, 60 КАПСУЛИ, БИОХЕРБА Р

  Редовна цена: 13,00 лв.

  Промо цена 12,86 лв.

  1%

 1. ЗЕЛЕН ЧАЙ ОРИГИНАЛ, 20 ФИЛ, 30 ГР, БИОХЕРБА

  ЗЕЛЕН ЧАЙ ОРИГИНАЛ, 20 ФИЛ, 30 ГР, БИОХЕРБА

  Редовна цена: 1,19 лв.

  Промо цена 1,18 лв.

  1%

 1. МЕНТА, 20 ФИЛ, 30 ГР, БИОХЕРБА

  МЕНТА, 20 ФИЛ, 30 ГР, БИОХЕРБА

  Редовна цена: 1,00 лв.

  Промо цена 0,98 лв.

  2%