Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

ОБЩИ СВЕДЕНИЯ ЗА ОБМЕННИТЕ И ЕНДОКРИННИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ТЯХНАТА ТЕРАПИЯ

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

ЗАХАРНА БОЛЕСТ

 
     

КРАТКИ БЕЛЕЖКИ ВЪРХУ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО С БИЛКИ ПРИ ОБМЕННИ И ЕНДОКРИННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

zatlystyavane.jpgПри тази група заболявания ще отбележим някои възможности, които предлага билколеченеито при  затлъстяването и при захарния диабет.

При затлъстяването се използват билки, най-често водорасли (агар-агар, мехуресто кафяво водорасло-Fucus vesiculosus, кафявото водорасло цистозеира- Cystosiera barbata, Good, et Wood.), които съдържат полизахаридни слузести вещества, предимно алгинова киселина; те имат способността да по-глъщат голямо количество течност, така се запълват стомахът и червата, в резултат на което възниква чувство на ситост и се потиска апетитът. При това тези слузести вещества не подлежат на смилане и резорбция, като същевременно извличат течности от организма, така те допринасят за намаляване на телесното тегло. Освен това някои от тези водорасли съдържат и йод, който, като засилва обмяната чрез стимулиране на щитовидната жлеза, също допринася за отслабване. Поради минималните количества йод, които се съдържат в кафявите водорасли, по този механизъм те действат върху обмяната предимно при затлъстяване, свързано с хипотиреоидни състояния.

При затлъстяване може да се има пред вид и използването от време на време на билкови чайове с леко очистително, а също и с диуретично действие.

Категорично трябва да се каже, че с билки не могат да се заместят противодиабетните лекарства. Тяхното действие е твърде слабо, за да позволи дори и да се намалят дозите на инсулина или на пероралните противодиабетни лекарства. Приложението на растенията с хипогликемично действие има основание само при леките форми на захарната болест или в предиабетни re състояния като допълнение към диетичното лечение. Понеже тези форми на захарна болест често се съпътстват от затлъстяване, при тях е оправдано да се прилагат и някои от споменатите по - горе билки.

В групата на лековитите билки с хипогликемично действие преди всичко трябва да се спомене жаблекът (Galega officinalis L.). Съдържащият се в надземната част на галегата алкалоид галегин (гуанидиново производно) има експериментално и клинично доказано хипогликемично действие. Също експериментално и клинично е доказано хипогликемичното действие на екстракти от шушулките на фасула, което действие се отдава на съдържащия се в тях аргинин. При леки форми на диабет е постигано намаляване на кръвната захар и с отвара от листата на бялата черница (Morus alba L.) и на черната боровинка (Vaccinium myrtillus L).

Многобройните апетитовъзбуждащи билки са полезно средство в случаи, когато е желателно наддаване на тегло. По-специално анаболно действие се приписва на гръцкия сминдух (Trigonella foenum graecum L.) и на обикновената коприва (Urtica dioica L.)

БИЛКИ, ИЗПОЛЗВАНИ ПРЕДИМНО ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ОБМЕННИ И ЕНДОКРИННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ:

ListoЦистозеира

ListoМехуресто водорасло

ListoЖаблек

ListoБяла черницa

ListoОбикновен фасул

ListoЧерна боровинка

ListoСминдух гръцки

ListoКоприва

Продукти свързани със статията

  1. МЕХУРЧЕСТО ВОДОРАСЛО , РЯЗАНО , Fucus vesiculosus , за отслабване, при наднормено тегло, затлъстяване, потиска апетита, увеличава обмяната
  2. МЕХУРЧЕСТО ВОДОРАСЛО, 400 МГ, 100 КАПСУЛИ, Биохерба Р, за отслабване, при наднормено тегло, затлъстяване
  3. ЧЕРНИЦА ЛИСТ ЕКСТРАКТ , 250МГ, 60 КАПСУЛИ , Microcrystalline Cellulose ,  Биохерба Р
  4. ЧЕРНА БОРОВИНКА ЛИСТ , Vacdnium myrtillus L.