bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Здравословни рецепти

recepti.jpgЗакуска от зърнени храни

Следната рецепта е създадена да бъде хипоалергенна и може да се приема от вашето дете от 2 до 4 пъти на седмица в продължение на период от 2 месеца за да се забележи ефекта. Хората, които я използват редовно забелязват, че алергичните реакции намаляват.

4 чаши зърнени храни (овес, ечемик и др)

2 чаши овесени трици

1 чаена чаша сушени плодове

1 чаша слънчогледови семена

1 чаша сурови, безсолни ядки (нарязани)

1 чаша лецитин гранули

1 чаша ленено семе

  • Ленено семе - при запек и за здравословно тегло, Linum usitatissimum
  • Сусамов тахан - 100% смлян пълнозърнест сусам, Bioherba, 250 гр.
  • Смесете всички съставки добре и се съхранявайте в хладилник. За всяка порция, накиснете сместа за не по-малко от 30 минути (през нощта е добре) в соево мляко, оризово мляко, разреден плодов сок или вода. За да се увеличи стойността на протеините се яде с кисело мляко или тофу.

    * Рецептата е разработена от Брус Милиман


    plodov-6eik.jpgПлодов шейк за закуска

    2 банана

    1 чаша сок (ябълки, грозде, круши, ягодоплодни или ананас)

    1 с.л. кисело мляко с живи култури

    1 с.л. ленено масло

    Добавете всички съставки заедно в блендер и разбъркайте. Могат да бъдат добавени протеин на прах, пресни или замразени плодове.

    * Рецептата е разработена от Д-р Бил Мичъл Джинджър
     

    supa-1.jpgСупа (за имунната система)

    6 чаши вода

    3 с.л. нарязан корен от джинджифил

    10 кръгчета нарязан лук

    1 тофу, нарязано на кубчета

    3 чаши бобови кълнове

    3 супени лъжици Тамарис

    2 чаени лъжици червен пипер

    1 глава чесън, обелен и нарязани на кубчета

    сока на един лимон

    Задушете в тенджера със зехтин и оставете да къкри за 15 до 20 минути.
     

    bulon.jpgБульон  

    3 картофа

    1 връзка пресен магданоз, нарязан и почистен

    Няклолко небелени моркова нарязани на кръгчета

    Една шепа цвекло, нарязана

    2 средни глави лук, нарязани

    5 скилидки чесън, смлени

    Други зелени листни зеленчуци, нарязани на ситно. Органичните зеленчуци не само са свободни от токсични пестициди, но съдържат повече хранителни вещества, отколкото биологичните продукти и зеленчуци. Оставете да къкрят във водара в голяма покрита тенджера за 30 или 40 минути. Прецежда се. Бульонът може да се съхранява в хладилник до 2 дена.
     

    dresing.jpgКопър в салатен дресинг

    1 чаша накълцан пресен копър

    4 чаши ябълков оцет или лимонов сок

    1 ч. л. Дижонска горчица

    1 ч. л мед или оризов сироп

    1 чаша ленено масло

    В купа или пасатор всичко се разбърква с изключение на маслото от ленено семе. Лененото масло се добавя бавно на тънка струйка, докато се смеси с останалата част и се бърка енергично, докато дресингътстане плътен и гладък. Съхранявайте в хладилник в тъмна бутилка за по-късна употреба. Добавяйте към салати, зърнени храни, зеленчуци или риба.
     

  • Кафяв ориз пълнозърнест, 1 кг

    Кафяв ориз пълнозърнест, 1 кг

    Цена: 4,74 лв.

  • Елда бланширана – Гречка, Fagopyrum esculentum

    Елда бланширана – Гречка, Fagopyrum esculentum

    Цена: 7,33 лв.

  • djindjyr.jpgДресинг от джинджър за салата

    3 с.л. ленено масло

    1-2 с.л. пресен лимонов сок

    1 чаена лъжица настърган пресен джинджифил

    1 скилидка чесън, накълцан

    Размесете съставки заедно и се съхранявайте в хладилник в тъмна бутилка.
     

    bnademovo-mlyako.jpgБадемово мляко

    1 чаша бадеми

    2 чаши вода

    Поставете бадемите в буркан, покрийте с вода и накиснете от 12 до 24 часа. Прецедете и старателно изплакнете ядките. Попарете бадемите в кипяща вода в продължение на 30 секунди. Стиснете бадеми между пръстите, за да премахнете кожата. Смесете бадемите с 2 чаши вода и разбийте с миксер за 1 минута, после бавно добавете още 1 чаша вода и оставете да се разбият за още 1 минута. Прецежда се, ако желаете. Съхранвайте в хладилник от 2 до 3 дни.
     

    Бадемово песто с райс салата

    1 бадемово песто

    2 чаши кафяв ориз басмати

    3/2 чаши вода

    1 чаша сурови бадеми

    2 връзка магданоз

    2 връзки пресен босилек

    2 скилидки чесън

    3 с.л. лимонов сок

    3 с.л. зехтин

    2 краставици

    Оставете ориза и водата да заврят, намалете котлона и оставете да къкри за около 45 минути. Смесете останалите съставки без краставицата. Сложете сварения ориз в купа, за да се охлади. Докато е още топъл добавете пестото за да продължи да се охлажда. Нарежете краставицата и добаветекъм ориза, когато изстине. Подправете на вкус.
     

    tofu.jpgТофу

    1 чаша тофу на пюре

    1 скилидка счукан чесън

    1 с.л. настърган морков, целина и лук

    1 чаена лъжица  нарязан магданоз, лук или босилек

    Смачкайте всички съставки заедно в купа. Използвайте пасатора за да направите пюрето с по-гладка консистенция.
     

    Супа от киселец

    2 чаши нарязан градински киселец или френски киселец

    1 малка глава лук, нарязана на ситно

    2 скилидки чесън, нарязани на ситно

    2 средно големи картофа, нарязани на ситно

    1 литър вода

    1 с.л масло индийско орехче на вкус

    Задушете на пара киселеца с чесъна, лука, маслото и индийското орехче. Добавете картофите и гответе докато картофите омекнат. Пасирайте в блендер. Сервира се с една чаена лъжичка кисело мляко на върха. Може да се прави с девисил, коприва, спанак и / или цвекло.
     

    Ястие с цветове от тиква

    1 яйце

    1 с.л. мляко

    1 с.л. зехтин

    4 с.л. брашно

    4 чаена лъжичка чубрица или риган

    Цветове от тиква

    Разбийте яйчния жълтък с мляко и масло. Добавете към брашното и оставете да престои в продължение на 30 минути. Разбийте яйчения белтък, докато стане на пяна добавете към сместа с брашно и добавете чубрица или риган. Потопете цветовете от тиква в тестото и запържете до кафяво.

  • Шипка плод - за имунитет и при авитаминоза, Rosa canina
  • Коприва лист млян - при анемия, Urtica dioica

    Коприва лист млян - при анемия, Urtica dioica

    Цена: 2,39 лв.

  • Шипков сок

    2 чаши шипки

    2 чаши вода

    1 чаена чаша захар

    Сложете водата шипките и захарта в тенджера и оставете да се вари в продължение на 1 час. Прецежда се през сито и се охлажда.


    Коприва с ориз на фурна

    3 чаши задушени коприва на пюре

    2 с.л. нарязана целина

    2 с.л. нарязан лук

    2 с.л. разтопено масло в чаша

    2 чаши варен кафяв ориз

    3 яйца разбити

    Смесете всички съставки и изсипете в добре намазана тава. Печете на 350 градуса за 30 минути. Сервира се със сос тахан или сос песто.
     

    Сусамов тахан

    1 чаша суров тахан

    4 чаша топла вода

    1 с.л. соев сос

    1 чаена лъжица

    лимонов сок

    Разбъркайте добре и сервирайте.


    Супа от билки

    Това е една прекрасна супа за  пролетта, когато билките са млади и свежи. Билките помагат при прочистването на тялото и го съживяват за пролетта.

    2 чаши прясно измити коприва, девисил и френски киселец нарязани на ситно

    1 малка глава лук, нарязани на кубчета

    2 скилидки чесън, ситно

    1 с.л. зехтин

    половин лимон

    3 чаши вода

    Всичко това се вари, докато не омекне и стане готово за консумация.

    Продукти свързани със статията

    1. Пипер меланж на зърна, Piper nigrum, насипно

      Пипер меланж на зърна, Piper nigrum, насипно

      Цена: 3,38 лв.

    2. Карамфил плод цял, Syzygium aromaticum

      Карамфил плод цял, Syzygium aromaticum

      Цена: 3,86 лв.

    3. Махлеб млян - подправка с аромат на череша, Prunus mahaleb, насипно
    4. Звездовиден анасон, Illicium verum

      Звездовиден анасон, Illicium verum

      Цена: 3,89 лв.

    5. Чили кълцано, Capsicum annuum L.

      Чили кълцано, Capsicum annuum L.

      Цена: 1,57 лв.