Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

ТРЕСКА, лечение с билки при децата

treska.jpgКакво представлява трескатата

Трескатата е често срещан симптом, свързан с много детски болести и инфекции. Тя е защитен механизъм на тялото, за да се бори с инфекциите. Треската, сама по себе си, не е болест. Повишаване на телесната температура се появява в отговор на бактерии или вируси, които се опитват да атакуват имунната система. Повишаване на температурата, увеличава способността на имунната система, да унищожи инфекцията, възпрепятства репродукцията на вируси и бактерии, и помага на тялото да се отърве от токсините.

Треската може да се разглежда като важен симптом, че работата на имунната система е нарушена. Тъй като имунната система на детето е здрава, повечето заболявания, придружени с повишена температура, са лесни за преодоляване. При една малка част от децата, треската с висока температура може да доведе до фебрилни гърчове. Те рядко са свързани с увреждане на мозъка, въпреки че могат да уплашат майката. Фебрилните гърчове най-често се срещат при бебета и деца до три годишна възраст и рядко се появят след навършване на пет години.

Първите признаци на треска при детето са раздразнителност, сръдливост и желанието да бъде близо до майка си. Лицето и бузите се зачервяват и допира е неприятен. Детето може бъде твърде горещо или твърде хладно и се намалява апетита му.

При бебета и малки деца началото е внезапно и продължава няколко часа. Екстремните температури могатда се появят без това да има отношение към инфекцията. Децата до 5 годишна възраст могат да имат много сериозна болест с нормална температура, или висока температура над 39 0 при лека респираторна инфекция. При деца над осем години, температурата е подобна на тази при възрастни.

Симптоми на треска

• Температурата е над 39 ° С и не реагира на понижаващи лечения.

• Детето е объркано или губи съзнание.

• Детето  присвива очи или тялото му потрепва.

• Бебето е в рамките на шест седмици.

• Налице е постоянна температура, придружена от главоболие и схванат врат.

Лечение на треска с билки

treska-2.jpgТреската с температура от 39 ° С или по-малко може да се овладее, чрез даване на много течности като вода, разредени плодови сокове и билкови чайове, които да поддържат имунната система и да се избегне обезводняване. Топлите течности ще помогнат за по-обилно изпотяване. При ниска температура е добре да оставите тялото само да я преодолее. Ако температурата продължава или се повишава над 38 ° С. Подкрепете основното лечение като давате билки, които да стимулират изпотяването и охлаждането на тялото. Използвайте хладка баня с билкови настойки и прочистете организма с билкови клизми.При лечение на треска, намалете храната до минимум. Повечето деца естествено нямат апетит, докато имат треска и апетита се връща, след като треската премине.

Докато тялото се бори с инфекцията и с температурата, не може да отдели енергия за храносмилане на храна. Редовните количества храна по време на треска могат да прекъснат способността на организма да се справи с треската. По-важно е детето да не се дехидратира.  

Разредени плодови сокове, зеленчукови сокове, зеленчукови бульони, мед и лимон разредени с вода и билкови чайове, ще осигурят достатъчно храна, за няколко дни, по време на треската.

Бебетата с треска често се повлияват добре от топли билкови клизми от коча билка и семена от копър. Билката се абсорбира в тялото през стената на дебелото черво. Използвайте една  спринцовка с топла инфузия от билките.

Има много билки, които могат да бъдат полезни при трески, но трябва да внимаваме, кои точно избираме, тъй като някои билки поддържат температура. Някои могат да повишат температурата, а други просто да потинат треската.

• Кочата трева под формата на чай е подходяща билка при треска. Смесета я с мента преди упортеба, за да скриете горчивия й вкус. Тя може да се използва и като билкова клизма.

Белият равнец може да се използва като гореща инфузия, тинктура, топла вана или с ябълков оцет, за да се поддържа нормална температура без риска тя да се повиши.

За чай, смесете го с мента или семена от копър, за да стане по-приятен.

Блатния тъжник помага за потенето и действа върху централната нервна система, за да намали треската.

Исопът може да бъде много полезен в трескави състояния, свързани с инфекции на дихателните пътища и кашлица.

Лайката винаги е благоприятно допълнение към всяка треска.

•Чесънът се втрива в краката с малко зехтин преди лягане и действа бавно през нощта, за да се стабилизира треската.

Една от благоприятните смеси за трески, която се използва като чай, тинктура или вана  е комбинация от: 1 част цветове от бъз, 1 част липов цвят, 1 част мента, 2 части коча билка, 2 части цветове от равнец. Подсладете чая с малко плодов сок или мед. Двайте чая на детето топъл на малки глътки. Една чаша може да се дава на всеки 2 часа.

Като тинктура, използвайте доза от 10 до 30 капки в малко топла вода на всеки 2 часа.

За банята направете силна настойка и добавете във ваната.

Етерични масла при треска

Етерични масла може да се използват по два начина при работа с треска. Някои масла като розмарин, лавандула, чаено дърво и бял равнец насърчават изпотяването. Други масла се използват за охлаждане на тялото, намаляване на температурата и по този начин се избягва риска от фебрилни гърчове. Масла, които се охлаждат тялото са бергамот, евкалипт и мента. Използвайте 4 до 6 капки масло в хладка вана за краката, или с маслото разтрийте кракатата и задната част на врата и раменете.

 

 

 

 

Продукти свързани със статията

  1. ИСОП ЛЕЧЕБЕН , СТРЪК , Hyssopus officinalis L.
  2. ЧЕСЪН ГРАНУЛИ , Culinary, Allium sativum
  3. МЕНТА РОНЕНА , САМО ЛИСТ ,  Mentha piperita L. , ВИСОКОКАЧЕСТВЕН ЧАЙ
  4. БЯЛ РАВНЕЦ , СТРЪК С ЦВЯТ , Achillea millefolium L.
  5. БЛАТЕН ТЪЖНИК , СПИРЕЯ , Ливадно отвратниче цвят , Filipendula ulmaria L.