Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Изграждане на здрава имунна система

vitamini-2.jpg
Здравословното развитие на имунната система

Здравословното развитие на имунната система зависи от доброто хранене, за да се осигурят на тялото основните градивни елементи, необходими за защита на имунната система.

Протеините са от съществено значение, тъй като са източник на аминокиселини, необходими като градивни блокове за имунната тъкани и органи, както и за производството на антитела.

Есенциалните мастни киселини (ЕМК), са особено важни за една здрава имунна система. Те са от решаващо значение за нормалната функция на лимфоцитите и производството на антитела. Те се използват за изграждане на здрава, функционална клетъчната мембрана около всяка клетка в организма, необходими са като градивни блокове за ендокринните хормони, както и за тъканите простагландини, необходими за здравословното функциониране на сърцето, бъбреците, кръвта и нервната система, включително и мозъчната функция.

Витамин А е от съществено значение в производството на Т-и В белите кръвни клетки, които са основните антитела за производството на бели кръвни клетки. Витамин А е необходим за здрава лимфна тъкан и функцията на лимфната тъкан за изграждането на силни тимус и далак.
Бета-каротинът, който се намира в оранжеви, жълти и зелени зеленчуци, е мощен антиоксидант и играе важна роля в защитната функция на лигавицата и здравата мембрана.

Витамин В6 е необходим за здрава лигавица, основна линия на защита срещу външната среда. B6 се използва също от имунната система да произвежда Б и Т лимфоцити. В6 изисква наличието на цинк, кофактор, който помага на витамините да бъдат усвоени от организма и да имат пълен ефект върху здравето на лигавицата.

Витамин С действа като хранителна добавка, както и като силен антиоксидант в организма, регулира разпределението на тъканите в тялото. Той играе голяма роля в защитата на организма от бактерии и вируси, стимулира дейността на макрофагите срещу нахлуващите микроорганизми и насърчава отговора на антителата и Т убиеца-кръвни клетки.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който намалява увреждане на клетките, чрез намаляване на свободните радикали и поддържа хомеостазата в белите кръвни клетки. Той увеличава производството на антитела и макрофаги и помага за повишаване устойчивостта на имунната система срещу вируси.

Магнезият е ключов минерал в метаболизма на есенциалните мастни киселини в простагландини, което помага да се регулира дейността на белите кръвни клетки. Диети, които са с високо съдържание на рафинирани храни и изкуствени вещества са склонни да страдат от недостиг на магнезий.

Цинкът е може би най-жизненоважен минерал за здрава имунна система. Той участва в производството на Т-клетките, лечение и възстановяване на тъканите и има силна антивирусна активност. Той играе важна роля в усвояването на В6 в имунната система. Цинкът попада в храната от почвата и по този начин лошото качество на почвата и изкуствени торове намалят нивото на цинк в много плодове и зеленчуци. Диети, които са с високо съдържание на мляко и сирене често са с ниско съдържание на цинк.

Селенът е микроминерал, който действа като антиоксидант в тялото, намалява свободните радикали и премахва тежките метали като олово и живак от тялото. Селенът подобрява активност на макрофагите, увеличава производството на антитела и увеличава Т-клетъчната способност да унищожава бактерии.

Биофлавоноидните съединения се намират в зелените растения и много плодове. Те повишават ефектите на витамин С като лечебно средство, имат антивирусна активност и стабилизира мастоцитите, като  предотвратява вредата от свободните радикали в мускулите, ставите, кръвоносните съдове и много други органи.

Коензим Q10 наскоро бе признат за имунната система катоградивен агент, важен в борбата с инфекциите. Той засилва енергията, произведена в имунните клетки, увеличава имунната активност. CoQIO осигурява антиоксидантна активност срещу свободните радикали. Това хранително вещество се намира в броколите, спанака, сардините, скумрията и яйцата.

Всички тези основни хранителни вещества могат да се намерят в диета, богата на органични пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнестата храна и добрите мазнини и масла. Такава диета, с ниско съдържание на наситени мазнини, рафинирани преработени храни, рафинирана захар и добавки, ще помогне да се подкрепи развитието на добра имунна система чрез осигуряване на необходимите хранителни вещества.

 

Продукти свързани със статията

  1. АЛОЕ ВЕРА СУХО , ПРАХ БИЛКА , Aloe Barbadensis
  2. ЗЛАТЕН КОРЕН РЯЗАН , РОДИОЛА КОРЕН , ТИБЕТСКИ ЖЕНШЕН , Rhodiola Rosea
  3. ЕЛЕУТЕРОКОК , СИБИРСКИ ЖЕН-ШЕН , РЯЗАН КОРЕН , Eleuterococcus senticosus , ПОТЕНТНОСТ , ЛИБИДО
  4. АСТРАГАЛ , КОРЕН  РЯЗАН , Astragalus Merabranaceus
  5. ЕЛЕУТЕРОКОК , СИБИРСКИ ЖЕН-ШЕН , РЯЗАН КОРЕН , Eleuterococcus senticosus , ПОТЕНТНОСТ , ЛИБИДО
  6. ПОДБЕЛ ЛИСТ , Tussilago farfara L., leaf
  7. ГРАДИНСКИ ЧАЙ , САЛВИЯ , КАКУЛА ЛИСТ, АДА ЧАЙ, ШАЛФЕЙ , Salvia officinalis L.
  8. ХВОЩ ПОЛСКИ СТРЪК , Equisetum arvense L.