ИМАМЕ ВРЕМЕННО ЗАБАВЯНЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОРЪЧКИТЕ! МОЛЯ ДА НИ ИЗВИНИТЕ

Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ехинацея за повишаване на имунитета

Ехинацея

Употреба на ехинацея

Ехинацеята е високо ценена от американските индианци. Използвала се е за лечение на треска, ухапвания от змии, рани, зъбобол и инфекции. Днес това е една от най-изследваните и проучени билки и е доказано, че е с много ценни лекарствени свойства.

Всички разновидности на ехинацеята стимулират имунната система по различни начини: стимулиране на неспецифичните имунни реакции, увеличаване белите кръвни клетки и лимфоцитната дейност на мястото на инфекцията, увеличаването на производството на белите кръвни клетки и подобряване на способността на някои бели кръвни клетки да се хранят с чужди вещества, като бактерии, гъбички и вируси.

Пресният сок от Echinacea Purpurea има антивирусна активност срещу херпес и грип. Популярността на това растение се дължи на възможността му за стимулиране на имунната система и борбата с инфекциите. Повечето от изследванията на ефектите на ехинацеята върху имунната система са на Echinacea Purpurea, макар че и Echinacea angustifolia традиционно се използва.

За остри видове инфекции като ушна инфекция, респираторна инфекция, синузит, грип, стомашен грип, инфекции на пикочните пътища или бъбречна инфекция се употребява ехинацея в по-големи дози.

Използвани части на ехинацея 

Echinacea angnstifolia - корен, Echinacea Purpurea - цялата билка и корена, Echinacea pallida - цялата билка и корена.

Действия на ехинацея

антисептично, антимикробно, антивирусно, имуностимулант, за локално приложение на рани.

Рецепти с ехинацея

Рецепти с ехинацеяДавайте по 1 чаена лъжичка от 4 до 5 пъти дневно в продължение на най-острата част на заболяването. След подобряванен на състоянието на детето намалете дозата до три пъти на ден и продължете да давате още една седмица, след отзвучаване на симптомите. Ако детето има повтарящи се инфекции, като хронични инфекции на ушите, можете да използвате по-ниска доза от ехинацея за продължителен период от време.

Можете да смесите ехинацеята с астрагал, цветове от бъз, коприва и джинджифил. Ако се появи инфекция на ухото, спрете да използвате формулата за ежедневна употреба и започнете изпозлването на ехинацеята самостоятелно по 2 чаени лъжички 4 до 5 пъти дневно.

Чаят от ехинацея може да се използва ежедневно за прочистване на лимфната система и кожата. Много е полезен при циреи, акне, трихофития, херпес и брадавици. Тя е чудесно средство за измиване на гърлото и устата при заразени венци, гърло, тонзилит, ларингит и язви в устата. Локално може да се използва за промиване на рани, кожни инфекции и ухапвания. Можете да я смесвате със смирна, масло от чаено дърво и цветове от невен. Правете си вана за краката при микоза или за изплакване при гъбична инфекция.

Препарати и дозировки с ехинацея

Сипете 2 супени лъжици в 226 гр вряща вода, оставете да поври 5 до 10 минути и прецедете. Взимайте по 1 чаена чаша 3 пъти на ден.

Отвара от корена на ехинацея

Сипете една чаена лъжичка в 226 гр вода и оставете да къкри за 10 минути, след това прецедете. Използвайте по 1 чаена чаша 3 пъти дневно.

Тинктура с ехинацея

Използвайте по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно. За бебета използвайте 20 до 40 капки 3 пъти на ден.

Пресен сок от ехинацея

Давайте по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден. За бебета използвайте 20 до 40 капки.

Капсули с ехинацея

250 до 500 мг три пъти на ден.

Стандартизиран екстракт с ехинацея

Използвайте 100 до 250 мг три пъти дневно.

Актуална употреба на ехинацея

Можете да използвате ехинацея на прах за рани. Локално може да се смеси с вода, докато не стане паста и да се прилага върху циреи. Може да се използва локално за измиване, за компреси, крем или мехлем.

 

Продукти свързани със статията

 1. ЕХИНАЦЕЯ , КОРЕН , SuperorderEchinacea

  ЕХИНАЦЕЯ , КОРЕН , SuperorderEchinacea

  Цена: 3,35 лв.

 2. ЕХИНАЦЕЯ , СТРЪК С ЦВЯТ , Superorder Echinacea

  ЕХИНАЦЕЯ , СТРЪК С ЦВЯТ , Superorder Echinacea

  Цена: 1,70 лв.

 3. ЕХИНАЦЕЯ, ПРОПОЛИС И БЪЗОВ ПЛОД , ТИНКТУРА , 50мл
 4. ЕХИНАЦЕЯ, ТИНКТУРА, 50мл , Echinacea , Биохерба
 5. Ехинацея, 100 капсули, 240мг, Биохерба

  Ехинацея, 100 капсули, 240мг, Биохерба

  Цена: 8,90 лв.

 6. ЕХИНАЦЕЯ С ПРОПОЛИС ТИНКТУРА, 20мл, БИОХЕРБА
ИМАМЕ ВРЕМЕННО ЗАБАВЯНЕ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОРЪЧКИТЕ! МОЛЯ ДА НИ ИЗВИНИТЕ.