Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Kонска коприва, родни растения от Северна Америка

Solanum elaeagnifolium

oписание на билката Конска коприва, oписание, билка, конска коприва,Описание на билката Конска коприва.

Има няколко вида конска коприва, всички от които имат звездовидни цветчета с изпъкнали венчелистчета, плоски или обърнати назад жълти тичинки. Почти всички са бодливи. Различните видове конска коприва са сини, лилави, жълти или бели. Билката конска коприва получава името си от покритието от сребристи власинки. Конската коприва расте 1-3 см. Листата са дълги 2-4 см, с вълнообразни ръбове. Цветята са виолетово-лилави или бели, с дължина около 3/4 см, с 5 листенца, подобни на венчелистчета, които са съединени в основата и образуват триъгълна форма на върха на всеки лоб. Всички те имат изпъкнали яркожълти тичинки. Жълтите плодове приличат на малки домати и остават в растението с месеци. Лавандуловите, звездовидни цветя са с жълти центрове и са красиво подредени сред сребриста зеленина. Плодът на билката е жълт, а когато узрее става черен. По време на цъфтеж цветът е бял или лилав.

Размножаване и разпространение

Периода, през който цъфти конската коприва е през пролетта до края на октомври. Конската коприва се разпространява в южната половина на САЩ, в северната част на Мексико, на север до Вашингтон, Айдахо, Колорадо и Небраска, като обитава равнини, ливади, пасища и савани. Конската коприва обича слънцето и не изисква много вода, затова се смята за бурен поради способността си да се размножава от семената отново.

 Конска коприва в народната медицина, конска коприва, народна медицинаКонска коприва в народната медицина

В Мексико коренът от конска коприва се използва при ухапване от змии. Коренът се сдъвква, след което се поставя върху ухапаното място, за да изсмуче отровата. В Югозападна Америка използват натрошените плодове при приготвянето на сирена, а плодовете са били използвани за лечение на болки в гърлото и зъбобол.

 Противопоказания на конската коприва

Жълтите плодове на конската коприва са отровни, както и цялото растение, като в няколко щата е класифициран като вреден плевел. Латинското име solamen (тихо), намеква за наркотичните ѝ свойства. Този вид е известен още като Bullnettle (тексаска дряна).

Продукти свързани със статията

  1. КОПРИВА  , ЛИСТ , БРАШНО , Urtica dioica L.
  2. КОПРИВА СЕМЕ , Urtica dioica L.
  3. КОПРИВА , КОРЕН , Urtica dioica L.
  4. КОПРИВА, ТИНКТУРА, 50мл , БИОХЕРБА
  5. ШАМПОАН КОПРИВА , БИОХЕРБА, 200 мл
  6. РЪЧЕН ГЛИЦЕРИНОВ САПУН КОПРИВА, БИОХЕРБА, 120гр
  7. КОПРИВА 350МГ, 100 КАПСУЛИ, БИОХЕРБА Р