Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Клитория тернатея, Clitoria ternatea, Син чай, Пеперуден чай, Butterfly Pea tea

клитория тернатея, clitoria ternatea, син чай, пеперуден чай, butterfly pea teaClitoria ternatea, Butterfly Pea tea

Клитория тернатея е вечнозелена тревиста лиана. Цветовете на билката външно приличат на женски полови органи, поради тази причина латинското наименование на рода е „Clitoria“. Билката се използва широко в източната медицина, както и като подправка към храната в Югоизточна Азия, а някои видове на растението се отглеждат и като декоративни.

Исторически произход на Клитория тернатея

Латинското име на билката - Clitoria ternatea - обикновено се превежда като клитор. Произходът ѝ е свързан с името на острова в Индонезия (Ternate), именно там този вид е открит за първи път.

Клитория тернатея класификация

Клитория тернатея принадлежи към рода Clitoria от семейство бобови (Fabaceae).

Ботаническо описание на Клитория тернатея

Клитория тернатея е вечнозелена тревиста лиана с тънки издънки, дълги до 3,5 м.

Разпространение на Клитория тернатея

Клитория тернатея идва от тропическа екваториална Азия, където расте навсякъде в южната и югоизточната част. Впоследствие растението е пренесено в Африка, Австралия и Америка. Среща се и в природата на тропическите и умерените зони на Северна Америка.

Време за бране и събиране на суровините

Като лечебни суровини се използват листата, цветята, семената и корените на Клитория тернатея. Суровините обикновено се събират по време и след сезона на мусоните.

клитория тернатея, лечебни свойстваКлитория тернатея лечебни свойства

Клитория тернатея не е фармакопейно растение и не се използва в официалната медицина. Известно е обаче, че химическият състав на билката съдържа вещества, които имат силно стимулиращо действие. Благодарение на тях Клитория тернатея се използва в неофициалните медицински практики като антидепресант. На места, където расте растението, традиционните лечители лекуват коклюш с екстракт от корените, а с инфузии и отвари - различни инфекции на горните дихателни пътища.

Химически състав на Клитория тернатея

Химичният състав на Клитория тернатея не е проучен изцяло. От идентифицираните вещества в семената и листата на растението са открити активни компоненти, които включват тритерпенови съединения, антоцианини на базата на делфинидин, стероиди, флавоноиди, гликозиди (лагерферол, кверцетин), сапонини, въглехидрати.

От мастните киселини преобладават палмитинова, стеаринова, олеинова и линолова киселина.

Установено е, че съдържа голям брой естествени антиоксиданти, танини, както и много съединения с ноотропни, антиконвулсантни и седативни свойства. В екстракта са открити пептиди с високо молекулно тегло, така наречените клиотиди, проявяващи висока антибактериална активност.

Общото съдържание на фенолни съединения е сравнително ниско в сравнение с други билки.

Фармакологични свойства на Клитория тернатея

Синият чай,  Клитория тернатея (тайландски - анчанг) е мощно лековито средство срещу безсъние, подобрява паметта, облекчава тревожността и помага в борбата със стреса. Намалява апетита, което я прави полезна за хора, които се борят с излишното тегло.

Тя е много полезна при захарен диабет: Клитория тернатея влияе върху метаболизма на глюкозата, намалява кръвната захар.

Билката влияе положително на кръвообращението, пречиства кръвта и повишава тонуса на целия организъм. Екстрактът от корените на клитора служи като противоотрова срещу ухапванията от отровни насекоми и кобра. Отвара от растението ефективно се използва за почистване на рани и предотвратява образуването на гной.

Установено е, че Клитория тернатея е ефективна при лечението на безплодие в нарушение на менструалния цикъл. Цветовете на Клитория тернатея са естествен афродизиак. Стъблата имат лечебна стойност при лечението на мъжкото безплодие, повишава подвижността на сперматозоидите и повишава репродуктивните показатели.

Противопоказания и странични ефекти

Клитория тернатея не е токсична, поради което само индивидуалната непоносимост към компонентите, алергичните реакции, бременност, лактацията и възрастта на децата са основните противопоказания за приемането ѝ.

Съчетание с други билки

Особено ефективно е използването на билката при симбиоза със суданската роза (Hibiscus sabdariffa).

 

 

 

Продукти свързани със статията

  1. Клитория тернатея, Clitoria ternatea, Син чай, Пеперуден чай, Butterfly Pea tea
  2. КАРКАДЕ , ХИБИСКУС ЦЕЛИ ЦВЕТОВЕ, Hibiscus sabdariffa