Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кефир (тибетска гъба) - популярна, любима и полезна напитка!

Кефир (тибетска гъба) - популярна, любима и полезна напитка!

Тибетска гъба кефирРуснаците са известни с много неща, руският квас, руската класика, безкрайните сибирски полета и кефира (тибетска гъба). Етимологията на думата кефир се корени в персийските думи kef (пяна) и shir (мляко). Но истинският произход на кефира (тибетска гъба) е от Кавказкия регион. За нас кефирът (тибетска гъба) представлява силна резлива напитка, подобна на нашето кисело мляко, но леко по-сладка на вкус и малко по-блудкава, като консистенция. Малцина от нас са запознати с ползата за здравето от кефира, както и с уникалната му микробиология. Кефирът (тибетска гъба) представлява ферментирала напитка от мляко, която се счита за чудо. Чудо, което произлиза от тибетската гъба.

 

За разлика от останалите използвани млечни продукти Кефирът (тибетска гъба) се храносмила много по-лесно и съдържанието му на лактоза е много по-малко, но това зависи изцяло от времето на ферментация. Това, което прави кефира (тибетска гъба) изключителен продукт е съдържанието му на около тридесет щамове на бактерии и дрожди. Микроорганизмите, които се развиват в кефира (тибетска гъба) включват най-различни млечнокисели бактерии и богато разнообразие от дрожди. Кефирът (тибетска гъба) е богат на минерали и витамини (В и витамин K2).

Кефирът (тибетска гъба) най- често се използва, като хранително средство, заради съдържанието на гореспоменатите витамини, минерални соли и белтъчини, като диетично средство, тъй като е нискокалоричен и леко и бързо се усвоява от организма и не на последно място, като профилактично и лечебно средство.

Малцина са запознти с лечебните свойства на кефира, но кавказците с лекота ще Ви обяснят, че кефирът (тибетска гъба) нормализира микрофлората в стомашно-чревния тракт, тъй като полезните микроорганизми, които съдържа възпрепятстват размножаването на патогенни бактерии и загниването на храната. След прекаляване с храна или алкохол, спокойно можете да се насладите на кефира (тибетска гъба), тъй като има свойството да извежда токсините от организма и вредните вещества. Мнозина от нас особено в тези динамични времена имат проблеми със стомаха, затова Ви препоръчваме кефир (тибетска гъба) за  подобряване на храносмилателните процеси, тъй като повишава активността на храносмилателните ензими и ускорява усвояването на калций, желязо и витамин D. При често боледуване на детето Ви, препоръчваме кефир  (тибетска гъба) за повишаване на иммунитета.

Лечебните свойства на кефира (тибетска гъба):
при дискбактериоза при деца и възрастни;
при стомашно-чревни заболявания;
при рахит, анемия;
аллергия от хранителни продукти;
спомага за по-бързото възстановяване след боледуване и след антибиотична терапия;
при наднормено тегло;
нарушена обмяна на веществата (захарен диабет и др.);
сърдечно-съдови заболявания;
синдром на хронична умора;
невротични състояния и др.

Полезният кефир
Как да си направите кефир сами?

Поставете кефирената гъба (тибетска гъба) в трилитров буркан, като предварително запълвате 3/4 от него с мляко.  Най-добре е да използвате буркан със завъртаща се капачка. Затваряте буркана, така че да не може да влиза въздух. Поставяте го на място далеч от пряка слънчева светлина при стайна температура. След 2 дена изваждате буркана и го изсипвате през цедка, която да не е метална. Честито вече имате кефир! Препоръчваме Ви готовата напитка да се остави да узрее още ден два в хладилника и след това да се пие, а не веднага.

Кефирът (тибетска гъба) трябва да се съхранява при стайна температура, да не е нито топло, нито студено. Пие се бавно и на малки глътки. В чашата с кефир (тибетска гъба) можете да добавите и захар по желание. Може да се пие след храна. Полезно е приемането му вечер, за да може стомахът да функционира нормално.

Кефирът (тибетска гъба) е важен компонент при всяка диета, благодарение на своята ниска калорийност, засищащо действие и способността му за по-добро храносмилане. Подобрява перисталтиката и извежда от организма вредните вещества.

КефирКефирът (тибетска гъба) е много полезен за децата, тъй като е богат на хранителни вещества, необходими за детския организъм Усвоява се лесно и е препоръчителен както вечерно време, така и на закуска. Важно е да се знае, че кефирът не е напитка за утоляване на жаждата, поради тази причина се дава на детето между храненията.

Когато приготвяте кефир (тибетска гъба) използвайте само дървени или пластмасови съдове, но не и метални. Прецеждането на кефира (тибетска гъба) също трябва да става с пластмасова цедка, а не метална. Измивайте гъбата с преварена и студена вода след всяка ферментация, защото в противен случай вкусът на кефира (тибетска гъба) ще бъде неприятен, тибетската гъба постепенно ще спре да се размножава, ще покафенее и ще загине. Добре е след 20-дневна активна употреба на тибетската гъба да я оставите да почине за няколко дена само в съд с вода и леко отворен капак.

Кефирът (тибетска гъба) е една полезна напитка. Така че, ако не отхвърляте млечните продукти от менюто си, можете да го пиете за здраве и за удоволствие!

Продукти свързани със статията

  1. ЗАКВАСКА ЗА КЕФИР ГЕНЕЗИС, БЪЛГАРСКА - КАПСУЛИ х 10