- Начало /
- Канела Касия кора - начупени едри парчета, Cinnamomum cassia
Канела Касия кора на едри парчета
Cinnamomum cassia
Канелата е една от най-здравословните и вкусни подправки на планетата. Придава изкушаващ наситен аромат на ястия и напитки. Парченца от кората могат да се поставят по време на готвене за овкусяване на солени и сладки ястия, чайове и други напитки.
Независимо дали изглежда красиво в стъклена купа на масичката ви за кафе, кара стаята да ухае приятно или придава неповторим вкус на ястията ви или сутрешното ви кафе, винаги е добра идея да имате у дома кора от канела!.
Касията отдавна се използва в кулинарията и в традиционната китайска медицина.
Характеристики на Cinnamon Casia
Канелата касия идва от дървото Cinnamomum cassia, наричано още Cinnamomum aromaticum. Тя произхожда от Южен Китай и е известна още като китайска канела.
Касията е с тъмнокафяво-червен цвят, с по-дебели пръчици и по-груба текстура от цейлонската канела. Тя е най-разпространеният и предпочитан сорт канела.
Кората на касия се използва като ароматизатор в кулинарията и особено в ликьори и шоколад. Южноевропейците обикновено я предпочитат пред Цейлонската канела, а в Северна Америка смляната канела обикновено се продава без разлика по отношение на вида, от който е получена кората.
Кората на касия се обелва от стъблата и клоните и се оставя настрана да изсъхне. Някои сортове се остъргват. Докато съхне, кората се навива на перца. Цветът варира от светло червеникаво-кафяв за тънката, остъргана кора до сив за дебелата, неостъргана кора. Смляната касия е червеникаво-кафява на цвят. Касията от Китай е по-малко ароматна от тази от Виетнам и Индонезия. Касията и от трите страни има сладък, ароматен и пикантен вкус. Виетнамската или сайгонска касия е особено ценена.
Отличителният мирис и вкус на канела се дължат на маслената част, която е с много високо съдържание на съединението канелен дехид. При Канела Касия то е 95% от маслото, което обяснява по-силният му аромат в сравнение с Цейлонската канела, в която съединението е 50-63%. Учените смятат, че това съединение е отговорно за повечето от мощните ефекти на канелата върху здравето и метаболизма.
Ползи за здравето на Канела
Канелата съдържа големи количества мощни антиоксиданти - полифеноли. По количествено съдържание на антиоксиданти, канелата изпреварва дори суперхрани като чесън и риган.
Антиоксидантите в канелата имат противовъзпалителни ефекти, което може да помогне за намаляване на риска от заболяване.
Канелата може да подобри някои ключови рискови фактори за сърдечни заболявания, включително холестерол, триглицериди и кръвно налягане.
Доказано е, че канелата значително повишава чувствителността към хормона инсулин.
Канелата намалява нивата на кръвната захар на гладно, като има мощен антидиабетичен ефект при прием на 0,5-2 чаени лъжички на ден.
Действие на Канела
Начин на употреба на Канела Касия кора на парчета
Подправка: Парченца от кората могат да се поставят по време на готвене, за овкусяване на солени и сладки ястия. Извадете, когато яденето е готово.
Можете да смелите кората, за да използвате като подправка.
Фантастично в греяно вино, сайдер или дори във вашето кафе. Придава неповторим аромат.
Използвайте като компонент в билкови смеси и подправки.
При диабет е благоприятно да се приема 1 чаша отвара преди всяко хранене.
Състав
Предупреждение
Противопоказания
Произход
Виетнам
Напишете своето собствено мнение
Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
![]() Успокояващ чай с 8 билки, насипен
Цена:
5,40 лв.
|
![]() Лимонова трева стрък рязан - антиоксидант, Lemongrass
Цена:
Редовна цена: 4,00 лв. Промо цена 3,19 лв. -20% |
![]() Шлемник Байкалски стрък рязан, Scutellaria baicalensis
Цена:
12,59 лв.
|
![]() Свещен Индийски босилек – Тулси, Ocimum sanctum
Цена:
Редовна цена: 4,30 лв. Промо цена 3,43 лв. -20% |