Гарциния Камбоджа плод
Garcinia cambogia, Gummi Gutta
Камбоджанска гарциния (Garcinia Cambogia) е натурален плод, който поразително прилича на малка тиква. Тя е зеленана цвят. Жителите на много азиатски страни са използвали този плод от векове под формата подправка към ястията. Въпреки това, тя влезе в светлината на прожекторите, след като наскоро бе открито, че този уникален плод е средство за борба срещу нежеланите телесни мазнини. Смята се, че малайзиците консумират този плод преди хранене, тъй като това улеснява загубата на тегло, тъй като по естествен начин подтиска апетита.
Гарциния Камбоджа плод - действие
В състава на Камбоджанската гарциния влиза хидроксилимонена киселина, която осигурява троен биохимичен механизъм на физиологичното намаляване на телесната маса: понижава образуването на мастни киселини и холестерин, засилва окислението на присъстващата в адипоцитите мас и регулира апетита. Биохимичния механизъм на този процес е следният: хидроксилимонената киселина, близка по структура до лимонената киселина, която се образува в клетките на нашия организъм, възпрепятства активността на ензима цитратлиаза и така потиска образуването на ацетил КоА, който ограничава по-нататъшния синтез на мастни киселини чрез мелонил КоА. В същото време под въздействието на хидроксилимонената киселина се активира ензима карнитинацилтрансфераза, благодарение на който се активира образуването на L-карнитин и съответно се засилва транспортирането на вътрешноклетъчните киселини в митохондрията и тяхното окисление в тези субклетъчни образувания. Регулиращото влияние на хидроксилимонената киселина върху апетита се състои в неговото влияние върху активността на невроните на хипоталамуса, отговарящи за чувството за глад и ситост. Като блокира образуването на мастни киселини от въглехидратите той поддържа такова ниво на концентрация на глюкозата, при което невроните на хипоталамуса не стимулират апетита.
Начин на употреба - Гарциния Камбоджа плод
Накисват се 3-6 плодчета. Като 15 минути преди всяко хранене се сдъвква добре 1-2 плодчета. Може са се смели и да се приема като ситна фракция преди хранене.
Състав
Гарциния Камбоджа плод нарязан и изсушен.
Пакетирано от
БИЛКИ ЕООД
Научете повече за Гарциния Камбоджа
Характерни особености
Вечнозеленото тропическо дърво, Garcinia cambogia, има пирамидална корона и черно-кафява кора. Листата на гарциния са овално-продълговати, лъскави, тъмнозелени отгоре, отдолу може да са жълтеникави. В дължина те могат да достигнат 25 сантиметра, а в ширина - 10. Цветовете на Гарциния Камбоджа са месести, зелени, с червени петна. Плодовете на гарциния достигат диаметър 8 сантиметра, по външната им повърхност минава от 6 до 8 плитки канали, което прави плодовете да изглеждат като малки тикви. Узрявайки, те придобиват жълт или тъмнооранжев цвят. Под кожата на гарцинията има от 4 до 8 сегмента пулпа със съседни семена.
Събиране на суровини
Гарциния Камбоджа е тропическо дърво, дава плодове през цялата година, като през това време дава до две култури. Зрелите плодове се берат от дървото и се сушат заедно с корите, или на слънце, или в специални сушилни. Сухите плодове стават кафяви или черни, смилат се и полученият прах се използва като хранителна добавка.
Химичен състав
Химическият състав на Гарциния Камбоджа се счита за слабо проучен, но плодовете на растението са станали обект на научни изследвания. В тях са открили лимонена киселина, до 30% от сухото тегло на плода. От своя страна тази киселина се състои главно от хидроксицитратна киселина. В плодовете са открити и гумигутин, гутиферон, ксангутамол и пектин.
Фармакологични свойства
Прогнозната ефикасност на Гарциния Камбоджа като средство за отслабване се основава на факта, че растението съдържа впечатляваща доза хидроксилна лимонена киселина (GCR). Проучвания при плъхове показват, че пероралната консумация на тази киселина води до потискане на апетита и в резултат на това загуба на тегло. Въпреки това, при провеждането на експеримент върху група доброволци е доказано, че почти 90% от пациентите, приемащи екстракт от Гарциния камбоджа, не са наблюдавали намаляване на апетита или загуба на тегло. С нискокалоричната диета и повишената физическа активност пациентите, приемащи гарциниеви препарати, средно губят толкова тегло, колкото контролната група, приемаща плацебо. Най-добрите резултати, получени от други независими проучвания, показват, че при продължителна употреба на Garcinia Cambogia пациентите са загубили максимум 2-3 допълнителни килограм.
Приложение в традиционната медицина
В народната медицина Гарциния Камбоджа се използва като слабително. Смята се, че има лек противовъзпалителен, антибактериален и антисептичен ефект. Прахът от плодовите кори се използва като профилактично средство за поддържане на сърдечно-съдовата система.
Противопоказания и странични ефекти
Гарцинията няма противопоказания, обаче някои хранителни добавки с нея бяха забранени поради хепатотоксичност. Учените приписват отрицателните ефекти на изтеглените добавки към факта, че някои от техните компоненти взаимодействат помежду си и причиняват отрицателни странични ефекти. В момента няма директни доказателства за вредността на Гарцинията.