Как влияе йодният дефицит

Как влияе йодният дефицитЧовечеството дълго време страда от липса на йод. Най-изразеното му проявление е удебеляване на шията, наречено гуша е толкова широко разпространено, че може да не се счита за болест. Но въпреки това лекарите в древността не само описват гушата като проблем, но дори предлагат начини да се отървете от нея. В медицински ръкописи, написани преди пр. н. е. древните лечители, без да знаят естеството на болестта, предлагат да използват морски водорасли и изсушени животински щитовидни жлези за терапия на гуша.

Освен това връзката между появата на гуша и намаляване на умствените способности не остана незабелязана. Например, Наполеон обръща внимание на факта, че новобранците с гуша са неподходящи за военна служба: лошо разбират командите, невнимателни са и разсеяни.

Основната рискова група за тежък дефицит на йод са бременни, кърмещи и деца под 3 години.

Недостиг на йод в организма и неговите прояви

Поради липсата на йод, който е "градивен елемент" на хормоните на щитовидната жлеза, в организма обикновено се появяват хормонални нарушения, които не винаги са изразени.

Липсата на йод в организма се проявява в присъствието на ендемия на гуша. В този случай гушата може да се образува в човек на всяка възраст, веднага щом дефицитът на йод в организма започне да се усеща. Признаците на гуша са увеличаване на размера на щитовидната жлеза и образуване на нодуларна форма на гуша. С влошаване на ситуацията, тези прояви могат да се развият в рак на щитовидната жлеза и автоимунен тиреоидит.

Проявите на йоден дефицит могат да се изразят в най-различни форми: емоционална, кардиологична, анемична, имунодефицитна, остеохондрозна, едематозна, бронхопулмонална, гинекологична.

Емоционален йоден дефицит

Характеризира се с повишена раздразнителност, потиснато настроение, сънливост, летаргия, забравяне, пристъпи на необяснима меланхолия, нарушена памет и внимание, понижен интелект, главоболие и повишено вътрешночерепно налягане, при деца се появява немотивирана агресивност. Различни стресове, преживявания, промени в метеорологичните условия.

Емоционален йоден дефицит Кардиологичен йоден дефицит

Изразен в атеросклероза, аритмии, повишено диастолно или по-ниско налягане поради подуване на съдовите стени. При такава атеросклероза терапията с диета и лекарства е безполезно, а при аритмия приемането на специални лекарства не дава осезаем ефект.

Едематозни или бъбречни прояви на йоден дефицит

Изразява се в появата на оток, първо около очите, а в следващите етапи - по лицето, ръцете. Забранено е използването на диуретици, защото те изострят общото състояние, могат да формират зависимост от тях, но те няма да помогнат да се отървете от отоци. При едематозни прояви трябва да се проведе и терапия на бъбреците.

Остеохондрозни прояви на йоден дефицит

Изразява се в мускулна болка, слабост, радикулит, както гръден, така и лумбален, при които традиционната терапия е неефективно.

Анемичен йоден дефицит

Има намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта, при което е безполезно да се лекувате с препарати, съдържащи желязо - те няма да дадат необходимия резултат.

Гинекологичен дефицит на йод

Изразява се в нарушение на менструалните функции: циклите стават нередовни, понякога менструацията напълно липсва, способността за зачеване е намалена. Ако не обърнете внимание на това навреме и не компенсирате щитовидната жлеза, тогава съществува риск от много усложнения при раждане на дете, ранна токсикоза и вътрематочна хипоксия. Безплодие, мастопатия и преждевременно раждане. Винаги трябва да помните, че по време на цялата бременност плодът получава йод изключително от тялото на майката, а при жени, живеещи в области с недостиг на йод, този микроелемент по правило липсват. Следователно, подготвяйки се да станете майка, трябва да бъдете прегледани от ендокринолог и ако е необходимо, състоянието на хормоналния фон да се нормализира.

Имунодефицитен йоден дефицит

Възникват чести инфекциозни и катарални заболявания, имунитетът отслабва дори при леко намаляване на функцията на щитовидната жлеза. Хората с такива прояви са противопоказани в работа, свързана с чести климатични промени; те не могат активно да се занимават със спорт.

Бронхопулмонален дефицит на йод

Получава се подуване на дихателните пътища, което води до хроничен бронхит и остри респираторни инфекции.

Ендемичен кретинизъм

Вродено заболяване, характеризиращо се с изоставане във физическото развитие, умствена непълноценност (идиотизъм).

Йод при гъбички на ноките

Йод при гъбички на нокитеЙодът не напразно се счита за алтернатива на скъпите лекарства против микоза. Първо, той има мощни антисептични, антибактериални, антипаразитни и противогъбични свойства. Второ, активните компоненти на йодния разтвор допринасят за сгъването на протеиновите съединения. Фаталният ефект на йода върху гъбичните спори, които имат протеинова структура и се хранят с кератин, протеин от ноктите, се основава на тази функция. Ето как йодът действа срещу гъбичките по ноктите: убива ги на клетъчно ниво и лишава паразита от източника на енергия.

Методите за терапия на гъбички по ноктите с йод са разнообразни. Йодът може да бъде едновременно независимо и единствено лекарство и може да бъде компонент от терапевтичния състав за терапия на ноктите. Но във всеки случай трябва да използвате 5% -ния му разтвор и да направите тест за поносимост на подготвения продукт. За да направите това, достатъчно е да нанесете йод или лекарствената смес върху меката част на лакътя и да изчакате половин час. Ако не се появят алергични реакции, трапията може да започне.

Употреба на веществото Йод, като антисептик

Йод се препоръчва при възпалителни и други заболявания на кожата и лигавиците, ожулвания, порязвания, микротравми, миозити, невралгии, възпалителни инфилтрати, атеросклероза, сифилис (третични), хроничен атрофичен ларингит, хипертиреоидизъм, ендемична гуша, хронично отравяне с олово и живак; дезинфекция на кожата, рани, за ДЕЗИНФЕКЦИЯ на ръцете.

Рецепти от традиционната медицина при липса на йод в организма

• Йодът не само осигурява нормалното функциониране на щитовидната жлеза, но има и успокояващ ефект. Колкото повече нервното напрежение, раздразнителност, конфликтни ситуации се увеличават, толкова повече йод се изисква за организма. За капризно и небалансирано дете под 10-годишна възраст е достатъчна една капка йод, добавена към плодов или зеленчуков сок или чаша вода, подкиселена с ябълков оцет. След приема на тази малка доза йод, детето ще се трансформира съществено за не повече от два часа. Тази рецепта ще помогне на онези майки, които трудно или не могат да се справят с децата си.

• Ако имате недостиг на йод, пийте аптечен йод или йодна тинктура, който се накапва в мляко или вода, по схемата: 1 капка 1 път на ден преди хранене в продължение на 10 дена. Починете и повторете курса и ако е необходимо, проведете трети курс на терапия.

• По-голяма ефективност при терапията на хипотиреоидизъм дава разтвор на йод в спирт. Необходими съставки: 50 г спирт, 2 капки йод. Разредете 2 капки йод в 50 г спирт (можете да използвате син йод). Разбъркайте добре. Пийте по 20 капки, разредени с вода /след консултация с вашия лекуващ лекар/, 1 час преди хранене 2 пъти на ден. Курсът на терапия е 7 дни, прекъснете 10 дни и повторете терапията за още 7 дни.

• Терапията на щитовидната жлеза с йод при хипотиреоидизъм. 5% йод е най-добрият катализатор на окисляване в организма при заболявания на щитовидната жлеза. Приемайте по 1 капка веднъж на ден 2 пъти седмично, тоест в понеделник и четвъртък на всяка седмица. Капка се разрежда в чаша сок чрез добавяне на 1 чаена лъжичка ябълков оцет. Пийте ⅓ чаша 3 пъти на ден. Същото лекарство се препоръчва за деца под 10 години, характеризиращо се с повишена възбудимост, след консултация с вашият педиатър.

• При подагра правете вани за крака 3 пъти седмично. За да приготвите състава за банята, добавете 3 чаени лъжици питейна сода към 3 литра поносимо гореща преварена вода, изсипете 7–8 капки йод. Продължителността на банята е 10-20 минути, след това избършете краката и намажете възпалените места с 5% йодна тинктура. Увийте краката си в хартия, облечете вълнени чорапи и си легнете. На сутринта намажете възпалените петна със свинска мас или вазелин. Курсът на терапия е 4 седмици.

• При хрема и сълзене от очите веднъж дневно в продължение на 2 седмици приемайте по 1 чаена лъжичка ябълков оцет и 1 капка йод, разтворени в чаша вода. Ако е необходимо, терапията може да бъде удължено с още 2 седмици.

• Същото лекарство се препоръчва за деца под 10 години, характеризиращо се с повишена възбудимост.

• Когато започне хрема, намажете петите си през нощта с тинктура йод, сложете тъмни чорапи. Този метод е благоприятен за пресичане на настинката.

Ако имате суха кашлица, която ви пречи да заспите вечер, чаша гореща вода може да помогне с добавянето на 1 капка йодна тинктура, която трябва да се пие на малки глътки.

• Ако имате суха кашлица, която ви пречи да заспите вечер, чаша гореща вода може да помогне с добавянето на 3 капки йодна тинктура, които трябва да се пият на малки глътки. 1 капка разтвор на водороден прекис - 5 капки пероксид /от 2% или 3%/, в чаша вода за гаргара.

• При висока температура и уголемени сливици мажете гърлото веднъж на ден със смес от йод (5% тинктура) наполовина с глицерин, а след това гаргара с разтвор на водороден прекис - 1 чаена лъжичка разтвор на пероксид в чаша вода.

• Като външно средство йодната тинктура се използва широко при ожулвания, рани, язви, подути лимфни жлези, ставен ревматизъм, болки в гърдите при настинки. Не трябва да се злоупотребява, тъй като при предозиране се развиват странични ефекти или интоксикация.

Противопоказания

При свръхчувствителност; за орално приложение - белодробна туберкулоза, нефрит, фурункулоза, акне, хронична пиодермия, хеморагична диатеза, уртикария; бременност, деца (до 5 години).

Взаимодействие

Фармацевтично несъвместим с етерични масла, разтвори на амоняк, бял утаечен живак (образува се експлозивна смес). Той отслабва хипотиреоидните и стримогенни ефекти на литиевите препарати.

Предозиране с йод

Вдишване на пари - увреждане на горните дихателни пътища (изгаряне, ларингобронхоспазъм); когато концентрираните разтвори попаднат вътре - тежки изгаряния на храносмилателния тракт, развитие на хемолиза, хемоглобинурия; смъртоносната доза е около 3 g.

Терапия: стомахът се промива с 0,5% разтвор на натриев тиосулфат, 30% натриев тиосулфат се инжектира интравенозно - до 300 мл.