Как да използвате етеричните масла

Ароматерапия и етеричните масла

Ароматерапията е древно изкуство на парфюмерията и билколечението за извличането на полезните ароматни свойства на етеричните масла, които се използват терапевтично за тялото, ума и душата. Това са етеричните масла на растенията, които съдържат активни фитохимикали и имат терапевтично действие. Лесно е да използвате етерични масла и да се възползвате ежедневно от лековитите им свойства.

Етеричните масла се абсорбират от тялото през кожата или чрез обонятелните сетива, но тъй като са много силни е необходимо да бъдат разредени, преди да се поставят директно върху кожата. Обикновено етеричните масла се приемат от тялото, чрез дишане на изпаренията или през кожата директно в тялото, чрез кръвния поток при къпане, ароматерапевтичен масаж или локално приложение.

Предлагаме Ви различни начини, чрез които можете да се възползвате от лековитата сила на етеричните масла.

 

Приложения                                 Есенциално дозиране на масло

Ароматизирани листове                Потопете листовете в топла вода с 10-15 разтворени капки

Локално къпане                            Сложете 4 капки в съд със студена, преварена вода

Баня                                             Сложете 6-8 капки във вана, напълнена с топла вода (може да се разреди в  мляко за        чувствителна кожа)

Ексфолиант за тяло                       Масажирайте със капки сложени върху гъба за тяло

Компрес                                        6-8 капки в студена или топла вода

За ръце                                         Сложете 2 капки върху дланите си. Разтъркайте, загрейте, вдишвайте дълбоко

Спрей за стаята                             5 капки в 20 мл хидрозолен спрей (цветна вода)

Вдишване на пара                         2-3 капки в купа вода

Масаж                                           Съотношение на 1 капка към 2 мл базово масло (Смесете 30мл за масаж на тялото)

Вдишване чрез хартия                  Накапете 2-3 капки върху хартия, хартиена ролка, хартиена салфетка или памучна вата.

Възглавница                                 1 капка от двете страни на възглавницата

Лапи                                             4 капки до 2 супени лъжици върху основа за накапване (глина)

Спрей за стаята                             50 капки в 100 мл чиста вода в бутилка за пръскане

Крем за мазна кожа / лосион за крем / мехлем  1 капка за всеки 2мл (тяло), 4мл (лице)

Баня за половината тяло               3-4 капки в купа, достатъчно голяма, за да се седне, пълна с хладка / топла вода

Изпарител                                     6-8 капки в чиния с вода (запалена свещ)

 

Какво ще ви трябва?

Екстрактор на етерично масло. (Осветена от свещ или електрически изпарител)

Спрей бутилка

Купа и чайник за вдишване на пара (или електрически лицева пара или инхалатор за пара)

Гореща вана или басейн.

 

Съставки

     Нежни Етерични масла

     Масажно масло (като бадемово масло или друго растително масло) за разреждане.

     Маслен крем или масло за разреждане.

     Хидросол (цветна вода).

 

Как да се възползвате от вдишването на маслата:

 

Как да използвате етеричните маслаИма няколко начина, по които могат да се вдишат чистите етерични масла. Първо, като добавите няколко капки, разредени във вода в изпарител. Ароматът ще проникне в околната среда и бавно ще бъде вдишван. Маслата могат също да се разреждат в цветна вода (хидрозол) и да се съхраняват в спрей бутилка. Тази комбинация може да се разклати и да се пръска в избраната стая. Това е чудесен начин да промените атмосферата и енергията на околната среда. Директното вдишване на парата може да се извърши, чрез добавяне на няколко капки от чисти етерични масла и вдишване на пара от купа с вряща гореща вода (Покрийте главата си с кърпа, докато се накланяте над купата). Инхалацията на пара е чудесен начин за лечение на тежка настинка или главоболие. Чистите етерични масла могат да се използват по всички начини изброени отгоре.

 

Как да усвоите маслата през кожата:

 

Как да използвате етеричните масла

Съществуват няколко различни начина да се абсорбират чистите етерични масла. Маслата могат да се разреждат и след това да се прилагат върху кожата локално. Етеричните масла могат да се разредят в базово масло и да се прилагат, чрез масаж на тялото. Това е чудесен начин да се възползвате от предимствата на етеричните масла, както и от терапевтичните действия на масаж на тялото. Чистите етерични масла могат да бъдат разредени, чрез смесване с крем за тяло или лицето, и да се приложи локално. Етеричните масла могат да се разтварят и във вана.

 

Какво друго можете да направите

Бъдете креативни: С етерични масла можете да ароматизирате сушените, декоративни цветя, с които украсявате стаите, бани и тоалетни.  Етеричните масла могат да бъдат накапани върху кърпичка или подложка от памучна вата и поставени на възглавницата, за да се вдишват директно, докато спите. Защо не направите малка възглавница за ароматерапия, напълнена с лавандула, например, и след това да накапете чисто лавандулово етерично масло директно върху възглавницата. Етеричното масло може да се добави към хартия и да се окачи в колата или в затворени пространства. Препоръчва се да се използват 100% естествени продукти за смесване на маслата, тъй като това подпомага работата на маслата и не ги възпрепятства с ненужни химикали и токсини.