Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кафето - ползи и вреди за здравето

Колко чаши кафе можете да пиете Историята на появата на кафето е далечна. То е донесено от Южна Америка от първите заселници и оттогава въпросът за неговия ефект върху човешкото тяло тревожи много любители на кафето. Кафето, чиято вреда и ползи за здравето предизвиква редица спорове, все още е и остава любимия еликсир на милиони. Хиляди научни трудове са посветени на изучаването на ефекта на кафето върху тялото, но няма консенсус. Всички все още се интересуват от въпросите: увеличава ли кафето или намалява кръвното налягане? Позволено ли е кафето на бременни жени? Приемлив ли е приема на кафе от кърмачки? Отговорът на всеки от тях се крие в подробно проучване на дозировката, сортовете, комбинациите от кафе, чиято вреда и полза понякога зависи дори от пола на любителя на кафето.

Нека се опитаме да анализираме всеки критерий поотделно.

Колко чаши кафе можете да пиете?

Колко чаши кафе можете да изпиете, следва от съотношението на обема на напитката към положителните и отрицателните ефекти върху организма. Доказано е, че употребата на кафе в големи дози причинява нервно изтощение. Това се дължи на ефектите на кофеина. Кофеинът има способността да използва резервните сили, които мозъкът ни пази за спешни случаи. По този начин, ако вие приемате кофеин, но не си почивате достатъчно, той просто изсмуква и последните ви сили.

Учените заключават, че дозата кофеин дневно не трябва да надвишава безопасните 300 mg, което се равнява на около 2 до 3 чаши кафе. В редица научни заключения се описва, че за здрав човек със средно тегло над 1000 mg кофеин на ден е огромна доза, която със сигурност уврежда здравето. Що се отнася до това колко чаши кафе можете да изпиете, това също зависи от вида кафе, което пиете. Колкото е по късо и силно кафето, толкова по-малко чашки дневно трябва да употребявате. Разтворимото кафе на различните производители съдържа различни милиграми кофеин, които можете да проверите на опаковката. Най-слабо е шварц кафето, а също така гръцкото или туско кафе. Последните са най-щадящи за организма.

Енергийните напитки съдържат най-много кофеин. Една опаковка от тях съдържа от 80 до 200мг кофеин. Освен голямото количество кофеин, в почти всички енергийни напитки се съдържат и допълнителни стимулиращи вещества като таурин, теобромин и други съставки със стимулиращо въздействие.

Каква е ползата на кафето и кофеина за тялото?

полза, афе, тялоНай-известното свойство на кафето е стимулиращият ефект върху мозъка и нервната система, което предизвиква съдържащия се в зърната кофеин. Той стимулира също сърцето и обмяната на веществата. Със сигурност мнозина отбелязват, че чаша ароматна и силна напитка подобрява настроението, придава на тялото сила и яснота на мислите. Това се дължи на ефекта на химичните съединения върху зоните на мозъка, отговорни за чувството на удоволствие, което води до увеличаване на производството на серотонин, който се нарича още „хормон на щастието“. По този начин кафето действа като естествен психостимулатор и антидепресант. Серотонинът е връзка в преноса на информация между мозъчните клетки, което обяснява яснотата на мисленето, която се появява след пиене. Кофеинът също засилва кръвообращението, така че мозъкът и другите органи получават повече кислород. Увеличава метаболизма и разграждането на мазнините, което несъмнено позволява положителен ефект върху телесното тегло.

Освен кофеин, кафените зърна включват също масла, витамини, органични киселини и други вещества, от които тялото се нуждае.

По-малко известните, но доказани ползи за здравето на кафето са:

- леко засилване на чревната подвижност
активатор на сърдечните контракции и притока на кръв
стимулация на жлъчния мехур
намаляват ефектите от радиацията
задържане на калий в организма
възпрепятстваща разпространението на кариес
известно подобрение в потентността
лечение на главоболие
стимулатор на нервната система
лек диуретик
антиоксидантен ефект

Разбира се, полезен ефект се постига при пиене на кафе в разумни дози, което учените и лекарите определят като 1-2 стандартни чаши кафе на ден. Смята се, че определено количество кофеин е допустимо за организма. Въпреки това, като всяка храна, кафето не може да бъде наречено абсолютно безопасно, тъй като всяка монета има две страни ...

Вредно ли е кафето за здравето?

Тези, които вярват във вредата на кофеина за здравето, излагат следните основни аргументи:

1. При стимулиращия ефект на кофеина ползите и вредите за здравето са несъизмерими, тъй като след няколко часа ефекта изчезва и се появява умора, депресивно състояние, а при системна употреба на напитката дори нервно изтощение.

Противниците на кофеина са прави, но наистина тази вреда се проявява при хора, които пият твърде много кафета дневно или приемат енергийни напитки. 

Разтворимо кафе - вреда и ползи2. Според противниците на кофеина, той трябва да бъде обозначен като пристрастяващо вещество, тъй като той пристрастява, и създава психологическа и физическа зависимост.

Всъщност според учените, ефектът на кафето върху тялото има езвестен ефект на пристрастяване и ако с него се прекалява се наблюдават ефекти на интоксикация на тялото и промяна в бързината и качеството на реакцията на мозъка.

В допълнение, при рязко отхвърляне на кафе след много години употреба, „синдромът на отнемане“, макар и неприятен (главоболие, сънливост, гадене, нервност) е слаб, може да се контролира и преминава бързо.

3. Противниците на кофеина изтъкват още, че кафето измива /свързва/ полезни елементи от тялото или намалява тяхната усвояемост.

Не можете да спорите с това, кофеинът и напитките с кофеин наистина намаляват запасите от калций, магнезий, натрий и витамини от група В. Тази загуба може да се компенсира донякъде с витаминни препарати, които да компенсират дефицита на тези вещества.

От отрицателните свойства при употребата на кафе трябва да се отбележи повишаване на киселинността в ктомаха, което като цяло се счита за фактор, който ускорява състъряването и оксидацията на тялото.

Киселинно-алкалният баланс е важен параметър, който се поддържа в човешката кръв в определени граници. Това е необходимо за нормалното функциониране на различни телесни системи, протичането на биохимичните реакции, оптималното функциониране на ензимите. 

Нормалната киселинност на кръвта е 7,35 - 7,45 при рН скала. Преместването на този показател под 7,35 показва ацидоза (изместване на киселинно-алкалния баланс на кръвта към повишаване на киселинността). Когато pH се отклони над 7, 45, настъпва алкалоза (излишни вещества със свойствата на алкали в кръвта). 

Прилагаме таблица, която илюстрира кои храни са алкални и кои храни са силно киселинни:

таблица, киселиност, алкалност, храни, чай, кафе

Разтворимо кафе - вреда и ползи

Разтворимото кафе съдържа до 100 mg кофеин в чаша. За ползите и вредите от него също се водят безкрайни спорове. Такава доза се счита като безопасна за тялото на възрастни. Вредите и ползите от разтворимото кафе са пряко пропорционални на използваните дози.

Кафе за жените - вреда и ползаКафе за жените - вреда и полза

Установено е, че влиянието на кафето върху здравето със сигурност зависи от това дали вашият пол е мъжки или женски. Следователно вредата и ползите от кафето за жените ще се проявят по различен начин, отколкото при мъжете. Отбелязва се, че в дните на менструален цикъл кафето за жените е по-скоро вредно, отколкото здравословно. 

Кафе за мъжете – вреда и полза

Като се има предвид, че хормоналният фон на силната половина на човечеството е по-стабилен, кафето за мъжете, в разумни количества, оказва по-благоприятен ефект върху организма. Ако се вземе под внимание специфичната структура на тялото и значителната мускулна маса, кафето за мъжа ще даде повече физическа сила, с-по-малко вреда.

 

Вредите и ползите от кафето с лимон

Лечение на главоболие с кафе с лимон - Римско кафе

Много гурме почитатели, обичат да добавят нотка на екстравагантност към любимата си напитка, като същевременно използват различни съставки, включително лимон. Римското кафе, както наричат тази комбинация, има редица положителни аспекти: ободряващ ефект, съдържа витамини, неутрализира част от отрицателните ефекти на кофеина.

Италианците казват, че при главоболие чашка много късо кафе със сока на половин лимон премахва главоболието незабавно.

Безкофеиново кафе - вреди и ползи 

Една от обсъжданите теми е безкофеиновото кафе, неговите вреди и ползи за здравето. От една страна, липсата на кофеин елиминира част от отрицателните ефекти на напитката, с изключение на киселинността, която както казахме по-горе е причина за ускорено състаряване. 

Проблемът с декофеинизацията е, че се използват няколко метода, които или намаляват качествата на вкуса на кафето или се използват вещества, които малко или много оставят своята следа в декофеинизираното кафе.

Безкофеиново кафе - вреди и ползи Най-голямото предизвикателство е да се отдели само кофеина от зеленото кафе на зърна, като се оставят другите вещества при първоначалните им концентрации. Това е трудна задача, тъй като кафето съдържа около 1000 вещества, които са важни за неговия вкус и аромат.

Методите на декофеинизацията използват един от следните методи: метилен хлорид, етил ацетат, смесване с въглероден диоксид, швейцарски воден метод за извличане. От изброените единствено методът със CO2 и швейцарския воден метод се считат за напълно безопасни за здравето, но за да разберете как е декофеинизирано кафето което искате да купите, ще трябва доста да се задълбочите във вашето проучване.

Кой не може да пие кафе, противопоказания?

Кафето е строго противопоказано за хората със сърдечни проблеми, особено със сърдечно недостатъчност. Също така за хората с високо кръвно налягане, хипертония. Не се препоръчва кафе за жените в менопауза, тъй като хормоните в този период са много нестабилни и кафето допълнително усложнява баланса в организма. Отделно от това, кафето има способността да извлича част от калция и някои други минерали, като по този начин може да увеличи риска от остеопороза. 

Естествено сте чували, че бременните и кърмачките не трябва да пият кафе. Причината е в това, че бебетата също не трябва да пият кафе. Ясно е, че когато бременната или кърмачката приема кафе или кофеинови напитки или храни, това води до активизиране на сърдечната дейност на бебето. В малкото тяло на детето се дисбалансират ензими и хормони, което води до неправилно развитие на цялото тяло и особено на нервната система. Както споменахме кафето намалява калция в тялото, което може да доведе до по-слаба костна система на малкото бебе или кърмаче. 

Също така кафето е противопоказано за деца и младежи, по сходни причини с тези, при кърмачетата и малките деца. Когато се изгражда едно младо тяло хормоните и веществата следват различно схема, от тази на възрастните. Кофеиновите напитки със сигурност променят и объркват растежа и функционирането на жлезите със въвтрешна секреция, а оттам и нормалния растеж на подрастващите.

ОбобщениеОбобщение

Да пие или да не пие кафе и кофеинови напитки, всеки решава сам. Като цяло животът без кофеин е по-здравословен, това е сигурно.

Много хора избират умерения баланс, с малък прием на кофеин в умерени и разумни дози, в сутрешните часове на деня. Понякога доброто настроение и тонуса е избор, който е компенсира част от недостатъците на кофеина. Но този избор могат да си позволят, само хора в отлично физическо и психическо състояние. 

А хората, чието здравословно състояние или майчинството не позволява прием на кофеин могат да изберат тонизиращи билки, които отлично, при това здравословно, поддържат отличен тонус и добро здраве. Такива билки са: хибискус (каркаде), мурсалски чай, готу кола, кола, гуарана, какаови люспи, жълт кантарион, мащерка, ехинацея и много много други билки и готови билкови смеси като например тонус, или плодови миксове. Бъдете здрави! 

 

Продукти свързани със статията

  1. ЗЕЛЕНО КАФЕ НА ЗЪРНА , СУРОВО КАФЕ РОБУСТА , Coffea robusta
  2. ЗЕЛЕНО КАФЕ НА ЗЪРНА , СУРОВО КАФЕ АРАБИКА , Coffea Arabica
  3. КОЛА НА ПРАХ , Cola acuminata , АЛТЕРНАТИВА НА КАФЕТО , ТОНИЗИРА
  4. КОЛА СЧУКАНИ ЯДКИ , Cola acuminata ,  АЛТЕРНАТИВА НА КАФЕТО , ТОНИЗИРА