Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Искате красиви нокти? Гъбички по ноктите как да ги премахнем завинаги!

Как да разберете, че имате гъбички

гъбички по ноктите, да премахнем завинаги, гъбички, ноктиГъбичките по ноктите се характеризират със следните симптоми:

Обезцветяване на нокътя. Всичко започва с малко петно, нокътят изсветлява или пожълтява. Впоследствие може да потъмнее и да стане жълтеникав или зеленикав.

Промяна на формата. Ноктите израстват погрешно плочката става вълнообразна.

Неприятни усещания, особено ако се натисне нокътя.

Нокътят започва да ексфолира /да се лющи на слоеве/, става чуплив. Прави впечатление, че структурата на плочката на нокътя се е променила.

Откъде идват гъбичките

Около нас живеят милиони микроорганизми, включително различни гъбички. Обикновено те не ни притесняват, но ако гъбичката попадне в благоприятни условия за нея, тя ще започне да се размножава бързо.

Идеалната среда за гъбичките е място, където е топло и влажно. Например в непроветриви обувки, в съблекалнята на фитнес салона или под душа, във ваната или в басейни. Това съчетание, заедно с отслабен имунитет е прекрасна среда за нейното развитие.

Защо да покажете ноктите си на лекар

За да се установи, че имате гъбички и каква разновидност е добре да се прегледате при лекар дерматолог. Без изследвания това не винаги е ясно, особено ако инфекцията току-що е започнала да се разпространява. Може ноктите да са се променили поради травма, бактерии или псориазис - тогава противогъбичните лекарства от химически характер може и да са излишни. Широкоспектърните билкови мазила са по-подходящи ако не сте сигурни за причинителя на промяната във външния вид на ноктите.

Как да лекуваме гъбички по ноктите

Понастоящем в аптеките има достатъчно фунгициди и билкови лосиони, които унищожават гъбичките в ноктите и кожата. За лечение на кожата около нокътя е по-удобно да се използват препарати под формата на мехлеми или течности, за лечение на самата плочка - капки или специални противогъбични лосиони и лакове за нокти.

Единствената трудност при лечението на гъбички по ноктите, е че трябва да използвате лекарството в продължение на няколко месеца, до шест месеца. Причината е, че трябва да израстне изцяло нов, здрав нокът и третирането да продължи още известно време. Следователно, основното нещо е търпението и последователността.

Важно е да да дезинфекцирате обувките си отвътре, тъй като са били в контакт със засегнатите нокти. Има специални спрейове за обувки. Трябва де не пропуснете да третирате отвътре нито един чифт обувки.

Докато трае лечението, се правят ванички на краката със сода и когато нокътя се накисне, се изрязват болните нокти докъдето е възможно. Това се прави за да се намалят гнездата на развитие на гъбички и да може лечебното средство да прониква до новопорастващия нокът. В много редки случаи е необходимо да премахнете нокътя по преценка на лекар.

Лечението на гъбички по нактите на краката и кожата с народни средства

Всички народни средства са чудесна алтернатива на химическите лекарства. Антимикотиците обичайно имат определен спектър от гъбички, които лекуват. Тоест не обхващат всички видове гъбички. Докато содата за хляб, йода, оцета, тинктура от орех, смралика и други билкови средства са ефективен метод, но тъй като често миришат неприятно или оцветяват ноктите, то хората обичайно нямат нервите и търпението да ги използват 6 месеца. 

На пазара вече има готови билкови формули с етерични масла, които са прекрасна и ефективна алтернатива за третиране на нокътя. Изследвания на университети показват че етеричните масла от някои билки, като лавандула, чаено дърво, смрадлика, риган, канела имат изключително широк спектър на действие и третират не само гъбичките, но и всички патогенни микроорганизми. Практически в средата на смес от няколко етерични масла от изброените не оцелява никаква бактерия и патоген.

Когато третирате ноктите си с химически или билков препарат, трябва да обхванете не само плочката на нокътя, но и кожата над нея, тъй като там се намира корена на нокътя - мястото където се заражда основата на нокътя. През кожата, препаратите достигат до корена на нокътната плочка и не позволяват тя да бъде заразена с патогенни микроорганизми, гъбички.

С какво е опасна гъбичката, ако не се лекува

Ако гъбичката не бъде спряна, тя ще се разпространи, целият нокът ще стане твърд и деформиран, ще пожълтее и ще се руши. В същото време кожата около нокътя и под него може да стане болезнена, рискът от наранявания, поникване на ноктите и отделянето му се увеличава. Ако инфекцията премине към кожата между пръстите и стъпалата, тогава и те ще се заразят.

Гъбичните инфекции се лекуват дълго време, и когато лечението приключи успешно, не забравяйте периодично да третирате ноктите, примерно през месец или когато сте в контакт с рискови места за заразяване. Такива места са например плажовете, басейните, ходенето на гости с чужди чехли, меренето на обувки в магазина. В тази връзка, не забравяйте да напръскате новите си обувки с дезинфектант антимикотик отвътре, тъй като може да са пробвани от човек с гъбички по краката.

зараза от гъбички, гъбички по ноктите, гъбички, ноктиКак да не се заразите от гъбички по ноктите

Гъбичките се срещат при хора, чийто имунитет не може да се справи с инфекцията: например тялото им е отслабено от хронични заболявания. Затова страдащите от захарен диабет или псориазис трябва да бъдат особено внимателни за здравето на ноктите си.

На психическо ниво, податливите към гъбички хора, са хората, които изживяват грижите си твърде лично, вътрешно. Така да се каже, позволяват да им се влиза под кожата. Тоест на психическо ниво е добре да се успокоим и да повдигнем самочуствието си.

Следете за хигиената си. Чистите, сухи ръце и крака не развиват гъбички. Ето защо, мийте крайниците си и обувките си, сменяйте чорапите си всеки ден (и ако е необходимо, няколко пъти на ден), не забравяйте да почиствате и изрязвате ноктите често. Носете възможно по-леки и отворени, дишащи обувки. Вече има голям избор за дишащи тъкани и обувки както от кожа, така и от текстил и изкуствени кожи с пори. Не правете компромис с обувки от пластмаса или некачествена изкуствена тъкан, в които краката започват да миришат на кисело - това е сигурен признак за развитието на гъбички и бактерии.

Внимателно избирайте платa, който влиза в контакт с кожата и ноктите. Използвайте памучни чорапи и ръкавици от естествени материали. Носете чехли и джапанки, особено в съблекалните и душовете.

Носете втори обувки. Не стойте по цял ден в едни и същи обувки, с които ходите на улицата, особено когато става въпрос за зимни ботуши - не позволявайте на краката да се потят. Например: събуйте ботушите си в съблекалнята или тоалетната в офиса и през деня ползвайте чехли или дишащи обувки в офиса.

Не споделяйте кърпи, обувки, нокторезачки и пилички. Това са предмети за лична хигиена като четката за зъби. Ако посещавате педикюр или маникюр, следете дали уредите се дезинфекцират. Не правете маникюр и педикюр в салон, където инструментите не се обработват достатъчно добре - можете да хванете не само гъбички, но и други заразни заболявания. Ако правите педикюр и маникюр вкъщи, дезинфекцирайте уредите и инструментите със спирт, а ваничката със сода за хляб или с разреден домашен прерарат за почистване на мивки например. Те са много силни и достъпни.

 

Продукти свързани с билката

 1. ЛОСИОН ЗА НОКТИ ПРИ ГЪБИЧКИ, Nail Action с етерични масла за красиви нокти - 18мл, BIOHERBA
 2. МАСЛО ЗА ЗДРАВИ НОКТИ, 10мл

  МАСЛО ЗА ЗДРАВИ НОКТИ, 10мл

  Цена:

  Редовна цена: 2,99 лв.

  Промо цена 2,96 лв.

 3. НАТРИЕВ БИКАРБОНАТ, СОДА БИКАРБОНАТ, ХИМАКС, 100гр

  НАТРИЕВ БИКАРБОНАТ, СОДА БИКАРБОНАТ, ХИМАКС, 100гр

  Цена:

  Редовна цена: 1,00 лв.

  Промо цена 0,94 лв.

 4. ФРЕШ ТЕСТ СПРЕЙ ЗА ОБУВКИ, ФАРМАДЕНТ , 100 мл

  ФРЕШ ТЕСТ СПРЕЙ ЗА ОБУВКИ, ФАРМАДЕНТ , 100 мл

  Цена:

  Редовна цена: 3,76 лв.

  Промо цена 3,53 лв.