Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гръцкото вино Рецина – как да го направим в домашни условия

Гърция е известна с вековните си традиции в областта на винопроизводството. Гръцките вина са се превърнали в предци на всички европейски вина, включително такива популярни днес, като френски или италиански. Гръцкото вино е с богата история, датираща от векове, особено виното рецина.

Какво е вино Рецина, Retsina и неговата специфика

вино рецина, вино, рецина Гърците наричат виното рецина любов от третата глътка, тъй като се смята, че от първата глътка можете да усетите аромата на смола, от втората - тръпчивия вкус на виното, а от третата идва любовта към тази уникална напитка. Всъщност, любовта не идва при всички, тъй като рецината  има много специфичен вкус. Но то пък чудесно подхожда към  традиционната гръцка кухня, с ярък вкус на средиземноморски подправки.

Рецината е уникално вино. То е изключително популярно сред гърците. Това е бяло вино, но също така има розов аналог "κοκκινέλι", което на гръцки означава червено.

Извън границите на Гърция рецината е все още малко известна, тъй като на практика не се изнася. Растежът на туристическия поток от различни държави допринася за запознаване на туристите с екзотичната напитка и бавно формира търсенето ѝ в страната.

Виното Рецина история

Думата "resin" означава смола. Как смолата е попаднала във виното? Около 3000 години назад амфорите - гръцките съдове, в които се е съхранявало и recina, рецина, смола, алепски бортранспортирало виното се запечатвали с борова смола, за да се избегне контакт на напитката с въздуха. Смолата, стичаща по стените на съдовете влизала във виното и му придавала оригинален аромат. Така се появило гръцкото смолисто вино - Рецина. С течение на времето, процесът на винификацията се променил, амфорите били заменени с бъчви, но гърците така заобичали аромата на смола и вкуса на виното, че започнали да добавят смола към бялото вино специално.

В наши дни за производството на напитката се използва само смола от определен тип бор, а именно Алепски бор.

В промишленото производство на вино Рецина смолата се поставя в джибрите и преседява с тях. Ако обаче вие искате да си направите вино рецина в домашни условия е достатъчно да поставите зрънце смола с размера на грахово зърно в бутилка добро бяло вино. След седмица виното вече има вкус на смола. Според времето, което ще задържите смолата във виното, вкуса ще се усилва постепенно. Опитвайте периодично, за да установите колко време е необходимо за вашият вкус, след което ще имате ваша собствена рецепта за вино Рецина.

Начин на употреба на виното Рецина

За 1 литър вино се поставя 1 грам смола. Държи се 10 дена или до пълно разтваряне. За 1000 литра вино се поставя 1 кг смола от Алепски бор. Аналогично можете да сметнете според обема на съда, в който се съхранява виното, необходимото количество смола за получаване на вкуса рецина. Ако желаете можете да поставите смолата във съда в чист тензух или филтърна торбичка и да я извадите и изсушите, когато получите желания вкус. Остатъка от смолата можете да използвате за друга партида от вашето лично вино.

Истинските ценители ще ви кажат, че Рецина съдържа не само смолата Retsina, но и всички  гръцки традиции, народни танци, музиката от черно-белите филми от средата на миналия век, пикантния вкус на морето и аромата на борови гори в страстен летен ден.

 

Продукти свързани със статията

  1. Смола за вино Рецина, Алепски бор, Retsina wine, Retsina resin
  2. БИЛКИ ЗА ВИНО НАЛОЖЕН ПЕЛИН , билкова смес за известното Пелиново вино, за бяло или червено