Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Горчивите билки полезни за нашето здраве

5 елемента и 6 вкуса в аюрведа

горчиви билки, полезни билки, билки за здравето Аюрведа лечение

Аюрведа се появява благодарение на медитациите на ясновидците, истинските риши. В продължение на хиляди години техните учения са били предавани от уста на уста, от учител на ученик, а по-късно стават обект на мелодичната санскритска поезия. Въпреки че много от тези текстове са загубени с времето, голяма част от знанията на аюрведа са запазени. Тази мъдрост, възникнала в космическото съзнание, се възприема от сърцата на ришите. Те възприемат, че съзнанието е енергия, проявяваща се в пет основни принципа или елемента: етер (пространство), въздух, огън, вода и земя. В основата на Аюрведа това е понятието за петте елемента.

Ришите осъзнават, че в началото светът съществува под формата на непроявено съзнание. От това общо съзнание се появи мълчаливият звук "АУМ" като фина космическа вибрация. От тази вибрация първо възниква етерният елемент. След това този елемент на етера започва да се движи и това фино движение създава въздуха, който е мобилен етер.

Движението на етера допринася за появата на триене, което генерира топлина. Частиците на топлинната енергия се съединяват под формата на силен блясък и от тази светлина се проявява елементът огън. Така етерът се трансформира във въздуха и това е същият етер, който по-късно се проявява под формата на огън. Обикновено етерните елементи се разтварят и втечняват от топлината, проявявайки елемент от водата, и след това се втвърдяват, образувайки частици от земята. Така етерът се проявява в четири елемента: въздух, огън, вода и земя.

Всички живи тела, включително растителните и животинските, както и човекът, са създадени от земята. Земята се среща и в неорганични вещества, включително и минералите. Така цялата материя се ражда от лоното на петте елемента. Във всяка материя има тези пет елемента. Водата е класически пример, който доказва това: твърдото състояние на водата - лед - е проява на принципа на земята.

Скритата топлина (огън) в леда, го разтапя, проявява вода, а след това се превръща в пара, показвайки принципа на въздуха. Парата изчезва във въздуха или пространството. Така в едно вещество има пет основни елемента: етер, въздух, огън, вода и земя. Всичките пет елемента възникват от енергията, излъчвана от Космическото Съзнание, всичките пет присъстват в материята на цялата Вселена. Така енергията и материята представляват едно начало.

Човекът е микрокосмос

Точно както петте елемента са навсякъде в материята, те съществуват и във всеки човек. В човешкото тяло има много места, където се проявява етерният елемент. Например, има място в устата, в носа, в стомашно-чревния тракт, дихателните пътища, стомаха, гърдите, капилярите, лимфата, тъканите и клетките. Пространството в движение се нарича въздух.

Въздухът е вторият космически елемент, елементът на движение

В човешкото тяло въздухът се проявява в различни мускулни движения, пулсации на сърцето, разширяване и свиване на белите дробове и движения в стените на стомаха и чревния тракт. Под микроскоп можете да видите, че дори клетката е в движение. Реакцията на дразнене е движението на нервните импулси, проявяващи се в сензорни и двигателни движения. Всички движения на централната нервна система се контролират изцяло от въздуха.

Третият елемент е огънят

Източникът на огън и светлина в Слънчевата система е слънцето. В човешкото тяло източникът на огън е метаболизма. Огънят действа на храносмилателната система. Огънят се проявява като интелигентност в сивото вещество на мозъчните клетки. Огънят също се проявява в ретината на окото, която възприема светлината. Целият метаболизъм и ензимна система се контролират от този елемент.

Водата е четвъртият важен елемент в тялото

Тя се проявява в секрецията на стомашния сок и слюнчените жлези, в лигавиците, в плазмата и протоплазмата. Водата е от жизненоважно значение за функционирането на тъканите, органите и различните системи на тялото. Например, дехидратация, дължаща се на повръщане и диария, трябва незабавно да се елиминира, за да се спаси живота на пациента. Тъй като водата е много важна, водата в тялото се нарича вода на живота.

Земята е петият и последен елемент на космоса, който присъства в микрокосмоса

Животът става възможен на това ниво, защото земята държи всичко живо и неживо на повърхността си. Твърдите структури на тялото - кости, хрущяли, крака, мускули, сухожилия, кожа и коса - идват от земята. Тези пет елемента се проявяват във функциите на петте сетива на човека, както и във физиологията му. Тези елементи са пряко свързани със способността на човек да възприема света около себе си. Чрез сетивата те са свързани и с пет действия, съответстващи на функциите на сетивните органи.

Основните елементи - етер, въздух, огън, вода и земя - са свързани съответно със слуха, допира, зрението, вкуса и миризмата. Етерът е медиатор, предаващ звука. Този етерен елемент е свързан с функцията на слуха. Ухото, органът на слуха, изразява действие чрез органите на речта, които придават значение на човешкия звук.

Аюрведа се отнася за човешкото тяло и неговите сетивни усещания като проявление на космическата енергия, изразено в пет основни елемента. Древните риши разбирали, че тези елементи произлизат от чистото Космическо Съзнание. Аюрведа се стреми да даде възможност на всеки човек да вкара тялото си в перфектна и хармонична връзка с това съзнание.

Шест вкуса

Всяко вещество, което се проявява като храна, всяка лечебна билка има свой специален вкус. В момента, в който веществото попадне на езика, ние усещаме вкуса. Вкусът е най-важното свойство, което има пряко въздействие върху дошите в нашето тяло. Аюрведа разграничава шест основни вкуса - сладък, кисел, солен, пикантен, горчив и стипчив. Всички тези вкусове присъстват в плазмата. Всеки вид храна е създадена от комбинация от пет основни елемента, което означава, че тези елементи присъстват в шест вкуса. Някои съединения от елементи създават вкуса на различните храни. Връзката между елементите и вкусовете е дадена в следващата таблица.

Връзка между 5-те елемента и 6-те вкуса

ВКУС - ЕЛЕМЕНТИ

Сладък - Земя + Вода

Кисел - Земя + Огън

Солен - Вода + Огън

Пикантен- - Огън + Въздух

Горчив - Въздух + Етер

Стипчив - Въздух + Земя

Наличието на елементите в някои храни

Земя

Пшеница, месо, гъби, кореноплодни растения, бобови растения. Сушени плодове. Сусам, тиквено семе и слънчогледово семе. Бадеми, кашу и орехи. Соли и минерали.

Вода

Мляко и млечни продукти. Сочни плодове като сливи, дини, грозде, портокал, папая, праскова. Кокосова вода. Сочни зеленчуци като краставици, тиквички и домати. сол.

Огън

Подправки като люта чушка, черен пипер, чили, канела, карамфил, кардамон, куркума, джинджифил, чесън, лук. Кисели плодове като ананас, лимон, плодове, като боровинка. Алкохол. Тютюн.

Въздух

Сушени плодове, сурови зеленчуци. Зеленчуци като броколи, бяло зеле, кълнове. (картофи, домати, патладжани), някои бобови растения, като черен боб, боб, пипер.

Етер

Вещества, причиняващи интоксикация, хипнотично състояние, наркотична интоксикация, като алкохол, марихуана, кокаин, тютюн.

Горчивия вкус и горчивите билки, които са полезни за здравето ни

Примери за горчив вкус намираме в горчивия пъпеш, куркумата и глухарчето, алоето, киселеца, сминдуха, сандаловото дърво, ревена, кафето, пелин, орех и кора от нар. Най-малко горчив вкус има в северноамериканската кухня. Горчивият вкус подобрява и подчертава другите вкусове. Той има антитоксичен ефект, убива микроби, успокоява изгарянето и сърбежа, помага при припадък и за лечението на кожни заболявания. Горчивият вкус намалява температурата по време на треска, укрепва кожата и мускулите.

В малки дози действа като газогонно и тонизиращо средство за храносмилането. Благодарение на своите свойства на сушене, намалява количеството на мазнините, костния мозък, урината и фекалиите. Прекомерната консумация на продукти и билки с горчив вкус може да окаже влияние върху плазмата в кръвта, мастната тъкан, костния мозък, спермата, което води до сексуална импотентност. Екстремната сухота и грубост, изтощение и умора могат да бъдат резултат от злоупотреба с продукти с горчив вкус.

Характерното за пелина и ореха е тяхното противопаразитно действие. Пелинът действа тонизиращо, подобрява храносмилането и е противовъзпалително. Най-често се прилага при гастрит и други възпаления на стомаха, чернодробни и жлъчни заболявания. При лош дъх в устата, анемия, безсъние и чревни паразити.

черен орех в българия, черен орех, черен орех билкиЧерен орех

Черният орех Juglans nigra е обект на научни изследвания, по специално тъмните обвивки на плода на орехите. Обвивките съдържат веществото juglone, чрез което пречи на други растения да растат под тях, а също така не дават възможност на паразитите, да се домогнат до вкусната сърцевина на плода. Обвивките на плода на черния орех са богати на танини, които също така убиват паразитите. 

Обвивките на Черния орех съдържат редица минерали, сред които йод, който е добре известен с антисептичните си свойства и благотворния ефект, който оказва на щитовидната жлеза. Неговата липса може да доведе до хронична умора и депресия. Веднъж попаднал в тялото, този елемент снижава размножаването на вредните бактерии, подсилва чревната флора и подобрява имунния отговор на организма.

Влияние на вкуса върху дошите в комбинацията от вкусове води до баланс на всички системи на тялото, добро здраве и чувство за щастие във всички живи същества. Въпреки това, ако се използва неправилно, може много да навреди. Ето защо е важно да се знаят положителните и отрицателните ефекти на тези шест вкуса за правилното им използване в храненето.

 

Продукти свързани със статията

  1. ЧЕРЕН ОРЕХ ОБВИВКА , ПЛОД НАТРОШЕН , Juglans nigrum
  2. Сладък пелин, рязан, Artemisia annua, насипна билка, противопаразитно, детокс
  3. ГОРЧИВ ПЪПЕШ , МОМОРДИКА ПЛОД ,  Momordica charantia
  4. Натурална Куркума на прах до 1кг, Турмерик млян корен, Curcuma longa