bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Корен от Галангал: ползи, употреба и странични ефекти

Какво е Галангал?

  • Галангал корен млян BOF - подправка и за имунитет, Alpinia officinarum
  • Коренът от галангал е подправка, произхождаща от Южна Азия. Той е тясно свързан с джинджифила и куркумата, и се използва в Аюрведа и традиционната китайска медицина от векове.
    Galangal rootДумата галангал се отнася до корена на няколко растения от семейство Zingiberaceae. Малкият галангал или Alpinia officinarum се използва най-често.

    Подобно на джинджифила и куркумата, галангалът може да се консумира пресен или варен и е популярна добавка към много китайски, индонезийски, малайзийски и тайландски ястия.
    Що се отнася до здравето, тази билка се използва и за подобряване състоянието при определени заболявания, тъй като се смята, че помага при лечението на инфекции, намалява възпалението, повишава мъжката плодовитост и дори се бори с различни видове рак.

    Вече не е нужно да търсите специализиран азиатски магазин, за да се сдобиете с този "вълшебен" корен - можете да го закупите онлайн в сушен вариант - нарязан или смлян на прах.

    Потенциални ползи на Galangal

    Коренът от галангал се използва в традиционната медицина като лекарство за различни заболявания и все повече научни изследвания подкрепят тези употреби.

    Богат на антиоксиданти

    Коренът от галангал е богат източник на антиоксиданти, които са полезни растителни съединения, помагащи в борбата с болестите и защитават клетките ви от увреждащите свободни радикали.

    Той е особено богат на полифеноли, група антиоксиданти, свързани с ползи за здравето, като подобрена памет и по-ниски нива на кръвната захар и LDL (лошия) холестерол.

    Смята се също, че полифенолите предпазват от умствени нарушения, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. И джинджифилът, и куркумата – две близки роднини на корена на галангал – също са богати на полифеноли и се свързват с тези ползи.

    Въпреки това, нито едно проучване не е свързало пряко корена на галангал с тези ефекти, така че са необходими повече изследвания, преди да могат да се направят сериозни заключения.

    Може да предпазва от някои видове рак

    Коренът от галангал може да помогне за защитата на тялото ви срещу някои видове рак.

    Проучванията в епруветка предполагат, че активното съединение в корена на галангал, известно като галангин, може да убива раковите клетки или да предотвратява тяхното разпространение.

    По-конкретно, едно проучване подчертава способността на подправката да убива два щама човешки ракови клетки на дебелото черво. Други проучвания показват, че може да се бори с раковите клетки на гърдата, жлъчните пътища, кожата и черния дроб.

    Въпреки това резултатите от епруветка не се отнасят непременно за хора. Въпреки че резултатите от проучването са обещаващи, са необходими повече изследвания при хора.

    Може да повиши мъжката плодовитост

    Галангал корен ползиПоявяващите се доказателства сочат, че коренът от галангал може да повиши мъжката плодовитост.

    В едно проучване върху животни, броят на сперматозоидите и подвижността им се увеличават при плъхове, на които е даден екстракт от корен на галангал.

    Освен това, в 3-месечно проучване при 66 мъже с ниско качество на сперматозоидите, приемането на ежедневна добавка, съдържаща корен от галангал и екстракт от плод на нар, показва 62% увеличение на подвижността на сперматозоидите, в сравнение с 20% увеличение при тези в плацебо групата.

    Въпреки, че това откритие е интересно, не е ясно дали ефектът се дължи на корен от галангал или екстракт от плодове от нар.

    Необходими са повече изследвания върху хора, за да се определи ефектът на корена на калган върху мъжката плодовитост.

    Може да се бори с възпаление и болка

    Коренът от галангал може да намали възпалението, причиняващо заболяване, тъй като съдържа HMP, естествено срещащ се фитохимикал, за който проучванията в епруветка и животни предполагат, че притежава мощни противовъзпалителни свойства.

    Всъщност растенията от семейство Zingiberaceae, включително галангала, изглежда леко намаляват болката, често срещан симптом на възпаление.

    Например, в едно 6-седмично проучване при 261 души с остеоартрит на коляното, 63% от тези, които са приемали екстракт от джинджифил и галангал ежедневно, съобщават за намаляване на болката в коленете при изправяне, в сравнение с 50% от тези, приемащи плацебо.

    Необходими са обаче повече проучвания върху болкоуспокояващите ефекти на галангаловия корен, преди да могат да се направят сериозни заключения.

    Може да предпазва от инфекции

    Етеричните масла, извлечени от корен на галангал, могат да се борят с редица микроорганизми.

    Като такъв коренът на галангал може да удължи срока на годност на определени храни. Освен това, добавянето на пресен корен от галангал към вашите рецепти може да намали риска от вибриоза, инфекция, причинена от консумацията на недостатъчно топлинно обработени миди.

    Освен това. проучванията в епруветка предполагат, че коренът на галангал може да убива вредни бактерии, включително E. coli, Staphyloccocus aureus и Salmonella Typhi, въпреки че ефективността му изглежда варира между проучванията.

    И накрая, някои изследвания показват, че коренът на галангал може да предпазва от гъбички, дрожди и паразити.

    Как се сравнява с джинджифила и куркумата?

    Galangal е тясно свързан с джинджифила и куркумата, и трите корена могат да се използват пресни или сушени, за да придадат вкус на вашите ястия.Галангал сушен корен

    Джинджифилът предлага свеж, сладък и същевременно пикантен вкус, докато вкусът на галангала е по-остър, по-пикантен и малко по-пиперлив. Куркумата има най-пикантния и горчив вкус от трите.

    Изследванията свързват и трите подправки със сходни ползи за здравето. Подобно на корена от калган, джинджифилът и куркумата са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства, които могат да намалят сковаността на ставите и болката.

    Нещо повече, и трите подправки съдържат съединения, които могат да предотвратят или да се борят с различни форми на рак.

    Въпреки това коренът от галангал е единственият от трите, за който е доказано, че потенциално повишава мъжката плодовитост. Обратно, способностите на джинджифила срещу гадене и изпразване на стомаха все още не могат да бъдат съпоставени нито с корен от галангал, нито с куркума.

    Джинджифилът и куркумата са свързани с намален риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, предотвратяване на загуба на памет и защита срещу свързани с възрастта загуби на мозъчната функция.

    Поради приликите си, коренът на галангал може да предложи сравними ползи.

    Предпазни мерки и странични ефекти

    Коренът от галангал се използва в аюрведическата и традиционната китайска медицина от векове и вероятно е безопасен, когато се консумира в количествата, които обикновено се съдържат в храните.

    Въпреки това, има ограничена информация относно безопасната дозировка или потенциалните странични ефекти от консумацията му в по-големи количества, като тези, открити в добавките.

    Едно проучване върху животни наблюдава, че дози от 909 mg на килограм (2000 mg на kg) телесно тегло водят до сериозни странични ефекти, включително спад в енергийните нива, липса на апетит, прекомерно уриниране, диария, кома и дори смърт.

    Тези странични ефекти липсват при значително по-малки дози от 136 mg на фунт (300 mg на kg) телесно тегло.

    Въпреки това липсва информация за безопасността и потенциалните странични ефекти на добавките с корен от калган при хора.

    Автор: Антония Г.