Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Зокум при сърдечна недостатъчност

Зокум

Nerium oleander

Английски - Oleander, Руски – Олеандр, Френски - Furier rose, Немски - Echter oleander

Сем. Apocynaceae - Зимзеленови

ЗокумОсновно действие: Зокумът (Nerium oleander) има доказано кардиотонично, брадикардно, хипотензивно, непряко диуретично действие.

Експериментални и клинични данни: Кардиотоничната активност на зокума предизвиква интереса на учените още през 1865 г., когато са проведени първите изследвания. По-късно, през 1941 г. са изпитвани тотални препарати от билката за лечение на сърдечна недостатъчност. Освен кардиотониничен ефект, дрогата предизвиква брадикардия и засилена диуреза, а според други изследователи има и коронароразширяващо действие.

Емпирични данни: Зокумът (Nerium oleander) се прилага при лечение на тахиаритмия и на лека форма на сърдечна недостатъчност. Тази билка се използва като лечебно средство и при болни, които не могат да понесат дигиталисова терапия, защото по-слабо кумулира от дигиталисовите препарати. Активността на зокума зависи от съдържанието на сърдечните глюкозиди. Докато нериолинът има слабо кардиотонично и брадикардно действие, руски учени установяват, че в сравнение с него олеандринът действа по-бързо. Nerium oleander се прилага и като антистенокардно средство. Учени, изследвали билката, доказват, че водните екстракти от листата на зокума имат силно цитотоксично и виростатично действие (действат срещу вирусите на херпеса, инфлуенцата, ваксината и полиомиелита).

Начин на прилагане: Важно е да се знае – билката е с висока токсичност, затова се използва много рядко и задължително под лекарски контрол! Една чаена лъжичка от дрогата се залива с половин литър вода. След като престои един час се пие по една ракиена чашка преди ядене, три пъти дневно.

ЗокумОписание: Зокумът е вечно зелен храст, до 4 м висок, с многобройни разклонени стебла, които имат отровен млечен сок. Кората на билката е тъмносива и гладка. Листата на зокума са срещуположни, линейно ланцетни, заострени, кожести и твърди. Цветовете са двуполови и са разположени в щитовидни съцветия по върховете на клонките. Чашката е 5-делна. гъсто жлезистовлакнеста отвътре. Венчето е с дълга тръбица и къса 5-делна коронка. Тичинките са 5. Плодът на зокума се състои от две вретеновидни листовки. Семената са многобройни, вълнесто-влакнести.

Разпространение: У нас, зокумът се отглежда се като саксийно декоративно растение в цялата страна. През зимата се прибира на закрито. Освен в България, зокумът е познат и разпространен, и по Средиземноморието.

Дрога: Листа от зокум (Folia Nerii oleandri; Folia Nerii, Folia Oleandri).

Съдържание: Листата на зокума съдържат няколко карденолида: олеандрин (0,08 -0,15 %), който при киселинна хидролиза дава 2-дезоксизахарта L-олеандроза и генина олеандригенин (моноацетилгитоксигенин); биозида дигитални и биологично неактивните дезацетилолеандрин (гитоксигенин-глюкозид) и одинерин. Учените са установили още одорозиди, нериталозид, стрептозид, нериин (диуретично действаща субстанция); флавоноидните вещества рутин, кемферол-3-рамноглюкозид; сапонинът карабнн и др.