Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Зокум при сърдечна недостатъчност

Зокум, действие и приложение на билката

Nerium oleander
Английски - Oleander, Руски – Олеандр, Френски - Furier rose, Немски - Echter oleander
Сем. Apocynaceae - Зимзеленови

Зокум

Основно действие на зокум

Зокумът (Nerium oleander) има доказано кардиотонично, брадикардно, хипотензивно, непряко диуретично действие.

Експериментални и клинични данни на зокум

Кардиотоничната активност на зокума предизвиква интереса на учените още през 1865 г., когато са проведени първите изследвания. По-късно, през 1941 г. са изпитвани тотални препарати от билката за лечение на сърдечна недостатъчност. Освен кардиотониничен ефект, дрогата предизвиква брадикардия и засилена диуреза, а според други изследователи има и коронароразширяващо действие.

Лечебните свойства на зокум

Зокумът (Nerium oleander) се прилага при лечение на тахиаритмия и на лека форма на сърдечна недостатъчност. Тази билка се използва като лечебно средство и при болни, които не могат да понесат дигиталисова терапия, защото по-слабо кумулира от дигиталисовите препарати. Активността на зокума зависи от съдържанието на сърдечните глюкозиди. Докато нериолинът има слабо кардиотонично и брадикардно действие, руски учени установяват, че в сравнение с него олеандринът действа по-бързо. Nerium oleander се прилага и като антистенокардно средство. Учени, изследвали билката, доказват, че водните екстракти от листата на зокума имат силно цитотоксично и виростатично действие (действат срещу вирусите на херпеса, инфлуенцата, ваксината и полиомиелита).

Употребяема част на зокум

От листата на зокум се получава сърдечния гликозид олеандрин. Лекарството от него се произвежда от фармацевтичната индустрия под името "Нериолин". По своя фармакологичен ефект е подобен на дигиталисовите препарати, но в същото време има по-малко диуретично действие, действа по-бързо и се натрупва по-малко. "Нериолин" е наличен в таблетки и разтвор, и е благоприятен за сърдечно-съдова недостатъчност въз основа на дефекти на митралната клапа, за остра и хронична недостатъчност на кръвообращението, II и III степен, със задръствания в белодробната циркулация. След приема на лекарството тахиаритмията и дефицитът на пулс се елиминират, поради повишена диуреза, отокът отшумява, задухът намалява и пристъпите на астма спират. Това лекарство има високо токсична активност. В малки дози стимулира отслабен сърдечен мускул, предозирането води до аритмия, натрупвайки се, лекарството може да причини отравяне. След 10 дни прием, определено трябва да прекъснете курса най-малко 45 дни.

По-рано препаратът „Корнерин“ се е приготвял от листата на зокум. Предписва се на пациенти с нарушено кръвообращение, причинено от комбинирана митрална болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, придружена от оток. Поради появата на по-ефективни средства с по-малка токсичност, лекарството е било спряно.

Бране на зокум

Лечебните суровини са листата от зокум. Те се събират или през април преди началото на активен растеж, или през октомври-ноември след приключване на растежа. Целите клони на растението се изрязват, след което листата се откъсват от тях и се сушат при температура 50-60ºС.

Как зокум се прилага в народната медицина

В народната медицина се използват тинктура и екстракт от листа от зокум. Смята се, че те са ефективни при тахикардия, недостатъчност на кръвообращението, нервно изтощение, главоболие и зъбобол, безсъние, мускулни крампи, нефрит. Препоръчват се след хеморагични инсулти. Мехлеми и лосиони от листата на растението се прилагат външно. Използват се при екземи, циреи, гъбични кожни лезии.

Начин на прилагане на зокум

Важно е да се знае – билката е с висока токсичност, затова се използва много рядко и задължително под лекарски контрол! Химичният състав на листата на зокум се счита за слабо изследвани. Независимо от това е установено, че те съдържат мощни сърдечни гликозиди - нериин, олеандрин, адинерин, дезацил-олеандрин, флавонови гликозиди, както и сапонини, урсулинова киселина, камфеферол, рутин и кортенерин. Една чаена лъжичка от дрогата се залива с половин литър вода. След като престои един час се пие по една ракиена чашка преди ядене, три пъти дневно.

Зокум

Описание на зокум

Зокумът е вечно зелен храст, до 4 м висок, с многобройни разклонени стебла, които имат отровен млечен сок. Кората на билката е тъмносива и гладка. Листата на зокума са срещуположни, линейно ланцетни, заострени, кожести и твърди. Цветовете са двуполови и са разположени в щитовидни съцветия по върховете на клонките. Чашката е 5-делна. гъсто жлезистовлакнеста отвътре. Венчето е с дълга тръбица и къса 5-делна коронка. Тичинките са 5. Плодът на зокума се състои от две вретеновидни листовки. Семената са многобройни, вълнесто-влакнести.

Разпространение на зокум

У нас, зокумът се отглежда се като саксийно декоративно растение в цялата страна. През зимата се прибира на закрито. Освен в България, зокумът е познат и разпространен, и по Средиземноморието.

Дрога на зокум

Листа от зокум (Folia Nerii oleandri; Folia Nerii, Folia Oleandri).

Съдържание на зокум

Листата на зокума съдържат няколко карденолида: олеандрин (0,08 -0,15 %), който при киселинна хидролиза дава 2-дезоксизахарта L-олеандроза и генина олеандригенин (моноацетилгитоксигенин); биозида дигитални и биологично неактивните дезацетилолеандрин (гитоксигенин-глюкозид) и одинерин. Учените са установили още одорозиди, нериталозид, стрептозид, нериин (диуретично действаща субстанция); флавоноидните вещества рутин, кемферол-3-рамноглюкозид; сапонинът карабнн и др.

Нежелани реакции на зокум

Препаратите от зокум трябва да се използват, както е предписано от лекаря, стриктно спазвайки предписаните дозировки. Има редица противопоказания. Не се предписва на бременни, кърмещи, деца. Предозирането може да бъде фатално. Признаци за отравяне с тази билка са повръщане, халюцинации, потиснато съзнание, силни, спазматични болки в корема, брадикардия.

Съчетание на зокум с билки

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Продукти свързани със статията

 1. ХЕКСОНИК, AURA, КАПСУЛИ Х 50 добавка тонизира сърцето

  ХЕКСОНИК, AURA, КАПСУЛИ Х 50 добавка тонизира сърцето

  Цена:

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 9,89 лв.

  10%

  Не е в наличност

 2. Зелен овес, рязан стрък, Avena sativa, насипна билка, различни грамажи
 3. ГОТУ КОЛА БИЛКА , ХИДРОКОТИЛА АЗИАТИКА , Centella asiatica
 4. ЕЛЕУТЕРОКОК , СИБИРСКИ ЖЕН-ШЕН , РЯЗАН КОРЕН , Eleuterococcus senticosus , ПОТЕНТНОСТ , ЛИБИДО
 5. ЧАЙ ЗА СЪРЦЕ С 14 БИЛКИ ПРИ ВИСОКО КРЪВНО
 6. ТИНКТУРА СЪРЦЕ, АНТИХИПЕРТОН, 100 мл