Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Змиярник (змийски лапад, зайчи лапад), действие и приложение на билката

Змиярник

Arum maculatum L.
Английски - Lords-and-Ladies, Cuckoo-pint, Немски - Gefleckter Aronstab, Френски - Pied de veau, Руски - Аронник пятнистый
Змиярник (змийски лапад, зайчи лапад)Сем. Araceae - Змиярникови


Основно действие на змиярник

Змиярникът има установено противовъзпалително върху стомашно-чревния тракт и дихателните пътища действие.

Експериментални и клинични данни на змиярник

Змиярникът, известен още като змийски или зайчи лапад, започва да се прилага при катарални възпаления на храносмилателната система и дихателните пътища, след като екип от учени изследва неговите свойства през седемдесетте години на миналия век. Действието му е свързано със съдържанието на сапонозиди, установяват учените.

Емпирични данни на змиярник

Змиярникът се използва и за лечение на бъбречнокаменна болест, метеоризъм, хиперацидитет, колики, чернодробни заболявания, хемороиди.

Начин на приложение на змиярник

Змийският лапад се приготвя като студен извлек: 1 чаена лъжичка ситно нарязани грудки се накисват в 1 чаша студена вода и стоят в продължение на 8 часа.Така получената течност се прецежда и се пие в продължение на един ден.

Описание на змиярник

Змиярникът, познат още като змийски лапад или зайчи лапад, е многогодишно тревисто растение. Стеблото в основата е задебелено в овална или цилиндрична подземна грудка с многобройни листни влагалища без петура, с 2 (3) стреловидни или копиевидни листа на дълги дръжки, петурите често са напетнени. Цветоносната част на стеблото на змиярника е права безлистна, на върха с единично съцветие, обвито с покривало. Мъжките и женските цветове са разположени в няколко реда, разделени от стерилни нишковидни цветове, формиращи съцветие кочан, на върха с тънък жълт или виолетов придатък. Покривалото е зеленикаво отвън, жълтозелено отвътре, яйцевидно тръбесто, в основата стеснено, ярко или тъмнопурпурно, нагоре отварящо се в пластинка до 4 см дълга и 2 см широка, жълтозелена (рядко пурпурно напетнена). Плодовете са във вид на оранжевочервени ягоди. Змиярникът цъфти през май до юни.Змиярник (змийски лапад, зайчи лапад)


Разпространение на змиярник

Змийският лапад расте из сенчести и влажни, предимно широколистни гори и храсталаци, в планините. Разпространен е из цялата страна (в южните и източните части рядко) докъм 1800 м надморска височина. Освен у нас, змиярникът се среща се в Средна и отчасти в Северна и Южна Европа.

Дрога на змиярник

Използват се грудките на растението (Tubera Ari), събрани през ранна пролет или през есента. Те могат да се използват свежи (поставени във влажен пясък) или се измиват, разцепват и сушат в проветриви помещения, най-добре нанизани на низи. При възможност могат да се сушат и в сушилня при около 40°С. Свежите грудки са отровни.


Съдържание на змиярник

Змиярникът съдържа значителни количества полизахариди (глюкоманани), флавоноиди, кумарини, базични вещества с летлив характер, нишесте и др.

Нежелани реакции на змиярник

Змиярника е доста отровна билка. Затова не се препоръчва да го използвате без предварителна консултация с вашия лекар, опитен билкар или професионален хомеопат.

Признаците за отравяне от това растение са следните: гадене, коремна болка, диария, повръщане, студена пот, дразнене на лигавиците. Такава тежка интоксикация на тялото може да бъде придружена от развитието на аритмия, адинамия, конвулсии и халюцинации.

Забранено е да се приема змиярник от жени по време на бременност и кърмене, хора с непоносимост към растителни компоненти и деца. Също така, употребата на змиярникз е противопоказана при хора с гастрит (с ниска киселинност на стомаха), със сърдечна недостатъчност и хроничен остър панкреатит.

Съчетание с билки на змиярник

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Продукти свързани със статията

  1. ЗМИЙСКА ХУРКА , ПЕТНИСТ ЗМИЯРНИК , СУШЕН КОРЕН , Arum macufatuin L.
  2. ТИНКТУРА РЕДОВЕН СТОМАХ, 100 мл
  3. ЛАПАД ДИВ , ЛОПУШ , ОБИКНОВЕН ЛАПАД , КОРЕН , Rumex patientia , при АНЕМИЯ
  4. ЧУВЕН КОРЕН , Chenopodium bonus-henricus L.

    ЧУВЕН КОРЕН , Chenopodium bonus-henricus L.

    Цена: 1,25 лв.

    Не е в наличност